Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Fidesz-székház: Az Alkotmánybíróság épületénél ért véget a tüntetés

Bajnai Gordont nevezte meg a budapesti Fidesz-székház blokádja felelőseként a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója.
23:07 - Az Alkotmánybíróság épületénél ért véget a tüntetés

Az Alkotmánybíróság épülete előtt beszédekkel ért véget csütörtök este fél 11-kor az a tüntetés, amely reggel a Fidesz Lendvay utcai székháza udvarának és erkélyeinek elfoglalásával kezdődött.

Az I. kerületi Donáti utcában a tüntetők egyike felszólalásában úgy fogalmazott, erőszakmentes, de radikális tüntetésükkel az a céljuk, hogy megakadályozzák az alaptörvény negyedik módosítását, mivel szerintük az teljesen aláássa a jogállamiságot.

Mint mondta, a polgári engedetlenség minden lehetséges formáját felhasználják a jövőben is mindaddig, amíg a kormánypárt nem biztosítja a demokráciát, a jogállamiságot.

Az Alkotmánybíróság épületénél a jórészt fiatalokból álló 200-300 fős tömeg előtt Tamás Gáspár Miklós filozófus is felszólalt, fércműnek nevezve az alaptörvényt. Arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy nem elég elutasítani ezt az alkotmánymódosítást, továbbá eltörölni a Fidesz által elfogadott alaptörvényt, hanem új, a nép érdekeit figyelembe vevő alkotmányozásra is szükség van, mivel a korábbi nem nyújtott megfelelő védelmet.

Tamás Gáspár Miklós úgy vélte, ezt a munkát jórészt az ott megjelent fiatal generáció végzi majd el, akik az egész társadalom nevében és helyett emelték fel a szavukat.

A felszólalók visszautasították a Fidesz azon állítását, amely szerint "Bajnai-gárda" lennének. Tamás Gáspár Miklós szerint mindent elmond a hatalomról, hogy ilyen aljas rágalmakkal támadja a jogaikért kiálló fiatalokat.

Korábban a demonstrálók az Andrássy út-Lánchíd útvonalon érték el az Alkotmánybíróság épületét. Az Oktogonra csütörtök este 9 órára értek a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházától elindult tüntetők, a menet áthaladásának idejére lezárták a nagykörutat, addig a 4-es és a 6-os villamosok sem mehettek tovább.

A rendőrség végig sorfallal kísérte a mintegy 200-300 demonstrálóból, jórészt fiatalokból álló menetet, annak elején és végén is rendőrautók haladtak - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Az alaptörvény negyedik módosítása ellen tüntetők az úttesten mentek, az Andrássy útnak a Bajcsy-Zsilinszky út felé vezető oldalát foglalták el. A menet elején egy molinót vittek, amelyen az áll: "Az alkotmány nem játék!".

A tüntetők a Lánchídon keresztül mentek át Budára. E közben fáklyákat gyújtottak, doboltak, sípoltak, kolompoltak és olyan jelszavakat skandáltak, hogy "Ne írd alá, János!", "Demokráciát, jogállamot, alkotmányt!", erről népszavazást is követeltek a magukat többször is márciusi ifjaknak nevező demonstrálók.

A tiltakozás nagy rendőri biztosítás mellett, rendbontás nélkül ért véget.

20:33 - A tüntetők elhagyták az épület udvarát

A tüntetők elhagyták a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarát csütörtök este.

A néhány száz demonstráló - rendőri sorfal mellett - a Rippl-Rónai utcán keresztül este fél 9 után az Andrássy útra tért rá. A hangosbeszélőt kezelők egyike előzőleg arra biztatta őket, hogy vonuljanak az Alkotmánybíróság épületéhez.

A résztvevők az úttesten, a külső sávban haladnak, azt skandálják, hogy "alkotmányt!, demokráciát, jogállamot!"

Csütörtök délelőtt néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarára, így tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A demonstrálók a bejáratot védő vaskapun másztak be az udvarra, majd leültek ott, és kifeszítettek egy, "Az alkotmány nem játék" feliratú transzparenst. A tüntetők közölték, hogy civilek, szervezőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek egybe.

A rendőrök azt kérték a résztvevőktől, hogy ne menjenek be az épületbe, mert azzal szabálysértést követnek el. Ennek ellenére egy férfi megpróbált behatolni az épületbe, őt a rendőrök elvitték.

Két tüntető felmászott a székház földszinti erkélyére. Később hét tüntető mászott fel a másik földszinti erkélyre, az akciót a rendőrök nem akadályozták meg. A demonstrálók az erkélyről a Fidesz 1989-es programjából olvastak be részleteket hangosbemondón.

A Fidesz napközben több nyilatkozatban is Bajnai Gordon volt kormányfőt nevezte az akció felelősének, ezt az Együtt 2014 mozgalom visszautasította. Elítélte a demonstrációt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt is.

Bencsik András, a békemenet egyik kezdeményezője Facebook-oldalán kérte a menet szimpatizánsait, hogy menjenek a székházhoz.

Az ellentüntetés résztvevői, akiknek néhány százas tábora estére többtucatnyival bővült, a helyszínen sípolással és hangos nemtetszéssel válaszoltak az erkélyen lévőknek.

19:47 - Amnesty International: nincs közünk a demonstrációhoz

Az Amnesty Internationalnek (AI) semmi köze nincs a Fidesz Lendvay utcai székházánál zajló demonstrációhoz - mondta a szervezet kampánykoordinátora csütörtök este.

Átol Dorottya arra reagálva közölte ezt, hogy a Külügyminisztérium korábbi közleményében úgy fogalmazott: "értetlenül áll az előtt a tény előtt", hogy az AI "támogatja azt a csoportosulást, amely - civil szervezetként meghatározva magát, de pártpolitikai érdekeket szolgálva - (...) betört a Fidesz Magyar Polgári Szövetség székházába".

Az emberi jogi szervezet koordinátor azt monda, hogy a demonstrációról csak a sajtóból értesültek, és nincs közük az eseményekhez. Az AI a szombati, bejelentett demonstrációt támogatja, amely az alaptörvény módosítása ellen szerveződött - tette hozzá.

Demonstráció a Fidesz székháza előtt. Fotó: MTI (galéria)

19:40 - Külügyminisztérium: az Amnesty International támogatja a csoportosulást

A Külügyminisztérium "értetlenül áll az előtt a tény előtt", hogy az Amnesty International (AI) "támogatja azt a csoportosulást, amely - civil szervezetként meghatározva magát, de pártpolitikai érdekeket szolgálva - (...) betört a Fidesz Magyar Polgári Szövetség székházába" - írta a tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, nem a demokrácia és a szólásszabadság eszköze az, amikor egy legitimáció nélküli csoportosulás egy társadalmi és szavazói támogatással bíró párt működését és tekintélyét, valamint a magyar jogszabályokat sértő lépést tesz. Felhívták az AI figyelmét arra, hogy a tüntetőknek nemcsak jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak, így a törvények betartása. Hozzátették: aggasztónak és elfogadhatatlannak tartják, ha egy nemzetközi jogvédő szervezet olyanokat támogat, akik szándékosan vétenek a törvények ellen.

Néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára csütörtök délelőtt, így tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen

19:12 - Újabb erkélyre másztak fel a tüntetők

Hét tüntető mászott fel fél hétkor a Fidesz-székház Lendvay utcára néző másik földszinti erkélyére is, a tüntetők akcióját a rendőrök nem akadályozták meg.

A demonstrálók az erkélyről a Fidesz 1989-es programjából olvastak be részleteket hangosbemondón.

Rétvári: a KIM elítéli a Lendvay utcai erőszakos eseményeket

Az igazságügyi tárca elítéli a Lendvay utcánál csütörtökön történt erőszakos eseményeket - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A parlamenti államtitkár kiemelte: az alaptörvény a magyar embereké, és tiszteletben kell tartani mindenkinek a véleményét. Aki a jogállamiságot hirdeti, annak elsődleges kötelessége mások jogainak tiszteletben tartása - tette hozzá.

Mint mondta, Magyarországon a véleménynyilvánítás szabad, de az agresszió nem elfogadható. A jogállam sosem fér össze az erőszakkal. A demokrácia a vitára épül, és a viták nyomán kialakuló többségi álláspont mindenki által történő elfogadására - fejtette ki. Az erőszak nem erőt, hanem a megértés, a tolerancia hiányát mutatja - tette hozzá.

A történelemben sosem a demokraták eszköze volt az erőszak - emelte ki Rétvári Bence, aki rámutatott: a rendszerváltás óta eddig erőszak csak ott ütötte fel a fejét a tüntetéseken, ahol a szélsőjobb vagy szélsőbaloldal is jelen volt.

"Az erőszak nem megoldás, az erőszakban nem hiszünk" - fogalmazott a parlamenti államtitkár, aki megköszönte a rendőrség higgadt, nyugodt és szakszerű munkáját. Jól jelzi a korábbi évekhez képest a magyar jogállam megerősödését, hogy a rendőrség tüntetőkkel szembeni fellépése a 2006-os tömeges jogsértésekkel szemben most már teljes mértékben megfelel a jogállami követelményeknek - közölte.

Az ellentüntetés résztvevői, akiknek néhány százas tábora az elmúlt órában többtucatnyival bővült, sípolással és hangos nemtetszéssel válaszolnak az erkélyen lévőknek.

18:28 - Bezárták a Fidesz-székház kapuját

Bezárták a Fidesz-székház kapuját, így a tüntetők egy része bennrekedt az udvaron csütörtök késő délután. Az épület előtt rendőrök sorakoztak fel.

A kerítésen keresztül az MTI tudósítójának többen is azt mondták, hogy kinti társaiktól kaptak ételt és italt. Több társuk fenn áll a székház teraszán, ahová két nemzetiszínű zászlót, "Az alkotmány nem játék" feliratú transzparensüket és több papírlapot is kihelyeztek. Ezekre többek között azt festették, hogy "Foglalt", illetve "Demokráciát".

Az utcában folyamatos a hangzavar, a teraszon álló tüntetők hangosbemondón keresztül a Fidesz 1989-es programjából olvasnak fel részleteket, de elhangzott egy Babits-vers is.

Megszólalásaikat folyamatos kiabálással zavarják az egyre nagyobb létszámban gyülekező, túlnyomórészt az idősebb korosztályhoz tartozó ellendemonstrálók. Közülük többen arra szólították fel a tüntetőket, hogy demonstrálás helyett inkább dolgozzanak, illetve menjenek Moszkvába. Az ellentüntetők hangosan skandálva terroristáknak nevezték az épületfoglalókat.

Az épület előtti járdán felsorakoztak a rendőrök is, de a sorfalon szabad az átjárás, senkit nem tartóztatnak fel.

18:07 - Együtt 2014: nem szerveztük vagy bátorítottuk az akciót

Bajnai Gordonnak és az általa képviselt szervezeteknek nincs közük ahhoz, ami a Fidesz székházánál csütörtökön történt - közölte ismét az Együtt 2014 az MTI-nek küldött közleményében fideszes politikusok nyilatkozataira válaszul.

A választói mozgalom, amelynek Bajnai Gordon a társalapítója, azt írta: Magyarország egyre türelmetlenebbül követel változást, a változást akarók közül pedig egyre többen találják meg politikai közösségüket az Együtt 2014-ben. A választói mozgalom érti a székházfoglalók felháborodását és tenni akarását, de akciójukat nem szervezte, nem bátorította, arról tudomása nem volt - fűzték hozzá.

Közleményük szerint a mozgalom mögött álló választói összefogás a kormányt és a rossz politika korszakát erőszak nélkül, békés és demokratikus eszközökkel fogja leváltani.

Egyfelől nevetségesek, másfelől viszont rémisztőek azok az állítólagos bizonyítékok, amelyekkel Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a tüntetők és az Együtt 2014 közötti kapcsolatot igyekezett alátámasztani - fogalmaztak. "Így a koncepciós perek vádlói érvelnek csak" - írták.

Demonstráció a Fidesz székháza előtt. Fotó: MTI (galéria)

17:16 - Bajnait vádolja a Fidesz a Lendvay utcában történtek miatt

Bajnai Gordon volt miniszterelnököt nevezte meg a Lendvay utcai Fidesz-székház blokádja felelőseként a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában csütörtökön.

Kósa: szerveződik a Bajnai-gárda

Egy meglehetősen kis, ám agresszív, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította Kósa Lajos a budapesti Fidesz-székházba való "betörést." Szerinte látható, hogy "szerveződik a Bajnai-gárda".

A Fidesz alelnöke csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a demokráciában az a szokás, hogy az érveinket elmondjuk, és ha kell, legális eszközökkel képviseljük azokat.

A demokrácia és az alkotmányosság ellen léptek fel azok, akik betörtek a székházába, mert a politikai vélemény kinyilvánításába nem fér bele az erőszak alkalmazása - vélekedett.

Debrecen polgármestere szerint Bajnai Gordon Együtt 2014 mozgalmát támogatják azok, akik "egyetemet foglaltatnak el másokkal vagy a csütörtökihez hasonló erőszakos cselekedeteket szervezik".

Nem lehet nem észrevenni, hogy mi történik az országban, ez a provokáció egy folyamat része - vélekedett Kósa Lajos.

Szokatlannak és egyben riasztónak nevezte azt, hogy demokrácia és jogállamiság idején bizonyos politikai erők elfogadhatónak tartják a magánterületre történő erőszakos behatolást, majd hozzátette: a demokráciát érte rendkívül súlyos támadás.

Kósa Lajos az MTI kérdésére elmondta: megfontolják, hogy jogi lépéseket tegyenek-e a behatolók ellen. Ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy a rendőrség nem lépett fel agresszíven, nem ült fel a provokációnak. "Mi mások vagyunk, nem uszítjuk rá senkire a rendőrséget gyurcsányista módon" - közölte.

A politikus kitért arra, hogy Magyarországon szólás- és gyülekezési szabadság van, nincs cenzúra, így félreértéseken alapulnak a hasonló vádak. A magyar alkotmánynak integráns része az emberi jogok egyetemes nyilatkozata és az emberi jogok európai chartája.

Megítélése szerint a mostani alkotmánymódosítás nem szűkítette, hanem bővítette az alkotmányossággal kapcsolatos vizsgálatok lehetőségét az Alkotmánybíróságnál is. "Annyit kértünk ebben a szabályban, hogy az Alkotmánybíróság ne puskázzon egy korábbi alkotmányra vonatkozó alkotmányossági értelmezéseiből" - szögezte le.

Mint mondta, éppen ők védik az alkotmányosságot azzal, hogy a taláros testület határozatait figyelembe véve módosítják az alaptörvényt. Példaként hozta fel az egyházakat érintő szabályozás kérdését, valamint a választási regisztráció elvetését.

A Fidesz felszólítja Bajnai Gordont, hogy "ne sumákoljon, hanem vállalja be", hogy ő áll a Lendvay utcai székházánál zajló tüntetés mögött - mondta Kocsis Máté.

A Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: a csütörtöki események bebizonyították, hogy a Hallgatói Hálózat a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány ifjúsági tagozata, és Bajnai Gordon áll a csütörtöki "agresszív támadás" mögött is.

Kocsis Máté állításait azzal támasztotta alá, hogy a Lendvay utcai székház udvarán tüntetők között van Misetics Bálint, aki korábban az LMP lakásügyi szakértőjeként dolgozott, "most pedig Bajnai Gordon szervezőjének állt".

Emellett a "Fidesz munkatársainak beszámolója szerint a tüntetők között volt olyan, aki az okostelefonján kapta e-mailben az instrukciókat, és elmondása szerint a feladó az Együtt 2014-es email-címről küldte ezt" - mondta a kormánypárti politikus.

A Fidesz felszólítja Bajnai Gordont, hogy "ne heccelje tovább a fiatalokat, ne próbálja meg feldúlni ilyen agresszív módszerrel az ország demokratikus normáinak rendjét és ne akarjon ilyen erőszakos módszerrel politikai előnyre szert tenni", mert a magyar emberek nagy többsége nem kér ebből - jelentette ki Kocsis Máté.

Újabb tüntetők és ellentüntetők érkeztek

Egyre több érdeklődő, köztük újabb tüntetők és ellentüntetők érkeztek csütörtök kora délután a Lendvay utcába a Fidesz székháza elé. Nagyjából 100-150 ember van a helyszínen.

Előbb az önmagát civil szervezetnek nevező Egységfront Mozgalom néhány tagja jött egy "Minden hatalom a népé" feliratú kétrudas zászlóval. Ők egy "Az alaptörvény nem a nép alkotmánya" feliratú transzparenst feszítettek ki a kerítésre. Csatlakozni szerettek volna a reggel óta az udvaron demonstrálókhoz, de miután beszélgettek velük, abban egyeztek meg, hogy kint maradnak az utcán.

Nem sokkal később megjelentek az ellentüntetők is, akik egy nagyméretű fekete transzparenssel érkeztek, ennek szövege: "Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved".

A transzparensen jelenlegi vezető szocialista politikusok, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 választói mozgalom alapítója, Bokros Lajos EP-képviselő és Simor András volt jegybank-elnök, valamint Kádár János egykori kommunista diktátor fotója látható. A transzparensükkel előbb az utca közepén álltak meg, de onnan a rendőrök felterelték őket a járdára, így most a túlsó oldalról néznek farkasszemet a reggel óta a székház udvarán demonstrálókkal.

Bencsik András, a békemenet egyik kezdeményezője Facebook oldalán arra kérte a menet szimpatizánsait, hogy ha tehetik, menjenek a Fidesz székházához, amelyet "nehezen definiálható alakok" törvénytelenül blokád alá vettek.

Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni" - írta a Demokrata főszerkesztője. Szerinte arra van szükség, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a Fidesszel, ott legyenek és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben, és talán beszéljenek "az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó".

A Lendvay utcába egyébként folyamatosan érkeznek az emberek, egy részük a tüntetők pártján áll, míg másik részük a demonstrálókat szidja. A folyamatos szópárbajokat és a hangzavart tovább tetőzi, hogy a Fidesz-székház udvarát elfoglalók folyamatosan az "Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!" szlogent harsogják.

Két tüntető felmászott a székház földszinti erkélyére és kiült annak karzatára. Egyikőjük az összegyűltekhez szólt, míg a másik "Az alkotmány nem játék" transzparenst terített ki a terasz korlátjára.

Korábban írtuk:

Néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházába csütörtök délelőtt.

A civil demonstrálók, akik a bejáratot védő vaskapun másztak át, akciójukat indokolva azt mondták, az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak. Az épületbe nem jutottak be.

Az MTI tudósítójával a helyszínen lévők azt közölték, mindannyian civilek, szervezőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek egybe.

Fotó: Facebook/Hallgatói Hálózat
Fotó: Facebook/Hallgatói Hálózat

A demonstrálók leültek az épület udvarán, ahol kifeszítettek egy "Az alkotmány nem játék" feliratú transzparenst. Többen papírlapokat akasztottak a nyakukba, amelyeken többek között "tisztességes kampányt, szabad választást", "hajléktalannak lenni nem bűn", "független igazságszolgáltatást", "állami önkénytől mentes egyházakat", valamint "szabad egyetemen szabad tanulást" feliratok olvashatóak.

Néhány perccel akciójuk kezdete után fél tucat rendőrautó is a helyszínre érkezett. Az időközben kinyitott kapun rendőrök mentek be az udvarra, akik az egyik résztvevővel beszéltek a demonstráció céljáról.
Egy rendőrautó a Lendvay utca sarkán összeütközött egy másik járművel.
A rendőrség azt kérte a résztvevőktől, hogy ne menjenek be az épületbe, mert azzal szabálysértést követnek el.

Az udvaron, az épület bejáratánál kisebb dulakodás alakult ki. Egy embert a rendőrök ölben vittek ki, mert a férfi megpróbált behatolni a székházba. A rendőrök azt mondták, hogy a fiatalember ellenszegült a rendőri intézkedésnek, ezért őt megbilincselték és elszállították a helyszínről.

Tüntetők akartak bejutni a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházába. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Az egyik résztvevő újságírónak azt mondta, hogy azért szervezeték a hangsúlyozottan békés demonstrációjukat, mert tiltakozni akarnak az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Véleménye szerint annak elfogadásával minden magyar ember jogait korlátozni fogják. Kijelentette, addig akarnak a székháznál maradni, amíg "a gyalázatos módosítást" vissza nem vonják.

A magukat a "Fidesz-székházat elfoglalóknak" nevezők csütörtök délelőtt közleményt juttattak el az MTI-hez, amelyben azt írták, mintegy száz, a negyedik alaptörvény-módosítás ellen tiltakozó állampolgár "elfoglalta a Fidesz-székházat és békés ülősztrájkba kezdett". Szerintük a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert épít, ma Magyarországon az alkotmányosság, a jogállamiság és a társadalmi szolidaritás legalapvetőbb követelményei sem érvényesülnek.

A kormánnyal szembeni ellenállásuk szerintük lelkiismereti kérdés, ezért élnek a polgári engedetlenség eszközével. Kezdeményezésük erőszakmentes, pártoktól független, és minden demokratikus érzelmű honfitársuk szolidaritására számítanak - közölték.

Tüntetők akartak bejutni a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházába. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Tudatták: tiltakoznak a Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerének "szétverése" és az ellen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az Alkotmánybíróság által már alkotmányellenesnek ítélt rendelkezéseket írnak az alaptörvénybe. Tiltakoznak az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása, és a hallgatók "röghöz kötése", a hajléktalan emberek "hatósági üldözése", a "gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok család fogalmából való kirekesztése" ellen. Tiltakoznak továbbá a szólásszabadság, a szabad választások és a független igazságszolgáltatás "korlátozása", az egyházak közötti diszkrimináció, valamint az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése és 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítése ellen.

Kiállnak amellett is, hogy az új alkotmányt széleskörű társadalmi részvétellel alkossák meg, és népszavazással erősítsék meg - olvasható közleményükben.

Fidesz: az agresszió nem elfogadható eszköz

Az agresszió nem elfogadható eszköz - kommentálta a Fidesz azt, hogy csütörtök délelőtt tüntetők hatoltak be a párt budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva.

A Fidesz sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, "ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába".

Közölték, mindenkinek a véleményét fontosnak tartják és meghallgatják, a véleményszabadság ugyanakkor nem egyenlő az erőszak szabadságával.

Tüntetők akartak bejutni a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházába. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

"Az agresszió nem elfogadható eszköz a viták rendezésére; ha valaki nem ért egyet a szomszédjával, nincs joga ahhoz, hogy berúgja az ajtaját. A magyar emberek elsöprő többségével együtt a Fidesz úgy gondolja, Magyarország nem kér a baloldal által folytatott, intenzív és immár antidemokratikus gyűlöletkampányból" - olvasható a kommünikében, amelyben a Fidesz hangsúlyozza azt is: az ország 2010-ben "nyolc év káosz és megosztottság után a nyugalomra, az összefogásra, valamint a biztonságra szavazott".

Együtt 2014: Bajnainak nincs köze a székházfoglaláshoz

Bajnai Gordon volt miniszterelnöknek nincs köze a Fidesz székházánál történtekhez - jelentette ki az Együtt 2014.

"A székházfoglaláshoz Bajnai Gordonnak vagy az általa képviselt szervezeteknek nincs köze, ezt a Fidesz is tudja. A közleményt azért adjuk ki, hogy tudhassák a választópolgárok is" - közölte az MTI-hez eljuttatott kommünikében a választói mozgalom, miután a Lendvay utcai épületnél történteket kommentáló közleményében a Fidesz egyebek mellett azt írta: "ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába".

A Párbeszéd Magyarországért szolidáris a tüntetőkkel

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szolidáris a Fidesz-székház előtt tüntetőkkel - közölte Karácsony Gergely, a PM politikusa csütörtökön az MTI-vel.

A független országgyűlési képviselő közleményében azt írta: az alaptörvény negyedik módosításával a Fidesz arra készül, hogy politikai értelemben "megszállja a magyar társadalmat". El akarja foglalni az Alkotmánybíráságot, a hitéletet, az egyetemeket, a sajtót, az igazságszolgáltatást, sőt még azt is maga akarja eldönteni, hogy ki él családban és ki nem - sorolta.

Szerinte a Fidesz magára vessen, ha most civil tüntetők a párt székházát foglalják el.

Karácsony Gergely közölte: a Párbeszéd Magyarországért képviselői minden lehetséges eszközzel tiltakozni fognak az alkotmányosságot felszámolni akaró alaptörvény-módosítás ellen és támogatásukról biztosítanak minden ezzel kapcsolatos megmozdulást.

BRFK: egy embert állítottak elő a székháznál

Egy embert állítottak elő a rendőrök a Fidesz fővárosi székházánál csütörtökön - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője újságírókkal Budapesten.

Kovács Viktória ezen kívül csak annyit mondott a délután egy óráig történtekről szólva, a rendőrség bejelentésre ment ki a Lendvay utcai pártszékházhoz, ahol jogi felvilágosítást adtak az ott lévő magánszemélyeknek és biztonsági őröknek.

Közölte, a rendőrök elhagyták a helyszínt, mivel további intézkedésre nem volt szükség.

Tüntetők akartak bejutni a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházába. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Kovács Viktória elmondta azt is, egy a helyszínre tartó rendőrautó karambolozott a Dózsa György út és a Lendvay utca találkozásánál. A rendőrautó megkülönböztető hang- és fényjelzést használt. Egy kanyarodó autó szaladt bele. A balesetben senki sem sérült meg.

Közölte, a nagyfokú rendőri jelenlétet a környéken az indokolta, hogy az indonéz elnök a közelben tartotta hivatalos programját, a Hősök terén pedig egy másik állami rendezvény volt.

Néhány tucat tüntető csütörtök délelőtt hatolt be a Fidesz fővárosi, Lendvay utcai székházának udvarára. A magukat a "Fidesz-székházat elfoglalóknak" nevezők közleményben azt írták, mintegy száz, a negyedik alaptörvény-módosítás ellen tiltakozó állampolgár "békés ülősztrájkba kezdett".

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a történtekről azt mondta újságíróknak: pártja számára minden vélemény fontos, és a párt minden véleményt tiszteletben is tart, de a vélemény szabadsága nem egyenlő az erőszak szabadságával.

Kocsis Máté: a vélemény szabadsága nem egyenlő az erőszak szabadságával

A Fidesz számára minden vélemény fontos, és a párt minden véleményt tiszteletben is tart, de a vélemény szabadsága nem egyenlő az erőszak szabadságával - mondta Kocsis Máté kommunikációs igazgató a Fidesz budapesti székháza előtt újságíróknak annak kapcsán, hogy tüntetők hatoltak be csütörtök délelőtt a kormánypárt Lendvay utcai székházának udvarára.

Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő közös sajtótájékoztatója alatt az épület udvarát elfoglaló demonstrálók azt kiabálták: "az alkotmány nem játék", illetve "alkotmányt, jogállamot, demokráciát!".

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, az agresszió nem fogadható el a viták rendezésére. Hozzátette, ha "Bajnai Gordon előre szól, az embereit minden további nélkül beinvitáljuk" a székházba.

Kocsis Máté ezután azt kérte "a Bajnai Gordon által felheccelt, megvezetett" diákoktól és tüntetőktől, hogy vegyék észre, mire használják őket, és hallgassák meg a Fidesz álláspontját is.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az elmúlt években, amióta kialakultak ezek a tüntetéssorozatok, azok nemcsak időben esnek egybe Bajnai Gordon exkormányfő színrelépésével, de szervezeti és személyi kapcsolatok is kimutathatóak.

A magyar emberek elsöprő többségéhez hasonlóan a Fidesz sem kér a baloldal gyűlöletkampányából, nem ez a vita rendezésének a helyes módja - szögezte le.

Tüntetők akartak bejutni a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházába. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

A kommunikációs igazgató hangsúlyozta: azt kérik a tüntetőktől, hogy üljenek le és beszéljék meg a követeléseiket, ne pedig agresszív módon kiabáljanak az arcukba. Arról biztosította a demonstrálókat, hogy a Fidesz bármelyik politikusa a rendelkezésükre áll, és ha előre megbeszélik, a székházban is fogadják őket.

A politikus elmondta: az alaptörvény-módosítás elhalasztásának nincs jogi indoka, de külön kiemelte, hogy a jogszabályról kizárólag a magyar emberek által felhatalmazott parlament dönthet, nem pedig civil szervezetek vagy tüntetők. Egy kérdésre azt válaszolta, hogy a Fidesz nem kért rendőri intézkedést a demonstrálókkal szemben, mert nem hisznek az erőszakban.

Selmeczi Gabriella szóvivő, aki érkezésük után aprósüteménnyel és nápolyival kínálta a székház udvarát elfoglalókat, amiből viszont azok nem vettek, azt mondta, nem emlékszik rá, hogy ilyen agresszióval, indulattal és túlfűtöttséggel valaha találkozott volna. Kijelentette, szeretettel és nyugodtan érkeztek, de a demonstrálók közvetlen közelről kiabáltak az arcukba, úgy pedig nehéz vitatkozni, hogy valaki nem mond érveket, csak skandál.

A sajtótájékoztató alatt tumultuózus jelenetek alakultak ki a székház bejáratánál, a demonstrálók elmesélése szerint előbb egy, majd még egy társuk jutott be némi lökdösődés árán az épületbe. Ezután viszont többen is behatoltak az előtérbe.

A Fidesz székházától távozó Kocsis Mátéval több, az utcán az eseményeket figyelemmel követő járókelő is vitába bonyolódott.

A demonstrálók egyike, Rózsa Milán azt mondta az egybegyűlt újságíróknak, hogy azért tüntetnek, mert az alaptörvény negyedik módosítása sok csoport jogait és szabadságát korlátozza. Szavai szerint megmozdulásuk erőszakmentes, de ennek ellenére többször is kialakult dulakodás, több demonstrálót megütöttek, egy ablak pedig betört. Hozzátette: a betört ablak árát megtérítik, az épületben dolgozók ki-be járását pedig biztosítják.

Az utcán felsorakozott nagy számú rendőri biztosítás már a sajtótájékoztató előtt levonult, így ott csak egy gépjármű és néhány rendfenntartó maradt.

Fidesz: félmilliós kárt okoztak "Bajnai emberei"

"Bajnai Gordon emberei a Fidesz Lendvay utcai székházába betörtek, ablakot törtek ki és ajtót tettek tönkre, félmillió forintos kárt okoztak" - közölte a kormánypárt csütörtökön az MTI-vel, hozzátéve: "a székházában dolgozó nőkkel és férfiakkal szemben fizikai erőszakot alkalmaztak".

Csütörtök délelőtt tüntetők hatoltak be a Fidesz budapesti székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva.
A Fidesz első reagálásban azt közölte, az agressziót nem tartja elfogadható eszköznek, és ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedik a Fidesz székházába.

"A székházfoglaláshoz Bajnai Gordonnak vagy az általa képviselt szervezeteknek nincs köze, ezt a Fidesz is tudja" - kommentált az MTI-hez eljuttatott kommünikében az Együtt 2014 választói mozgalom, amelynek a volt kormányfő társalapítója.

Kiengedték a reggel előállított demonstrálót

Kiengedték a rendőrségről azt a fiatalembert, akit még délelőtt állítottak elő a rendőrök a Fidesz Lendvay utcai székházánál zajló demonstrációról. Ellene szabálysértés miatt indult eljárás. Ezt maga az érintett jelentette be, akit az épület udvarán ülő társai hangos ovációval üdvözöltek.

A 20-as éveiben járó fiatalember, aki nevét nem árulta el, arról beszélt az újságíróknak, hogy miközben megpróbált bejutni a székházba, az ajtónyílásba betette a kezét és a lábát. Közlése szerint a bent lévők a lábát rugdosták, a kezére pedig rá akarták zárni az ajtót. Hozzátette: ezután passzívan ellenállt a rendőri intézkedésnek, ezért beszállították a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

Itt jogszerű rendőri intézkedésnek való ellenszegülés szabálysértése miatt indult ellene eljárás, amiért 30 ezer forintra bírságolták - mondta. Hangsúlyozta, nem ismeri el a szabálysértés tényét, de ha megbüntetik mégis, akkor ledolgozza büntetését.

Olvasóink írták

124 hozzászólás
 • 124. tucat 2013. március 09. 18:05
  „123. macs
  The answer is blowing in the wind...
  Save your power! Don´t throw about diamonds in the shit!”
 • 123. macs 2013. március 09. 12:13
  „122. bánki,
  és?
  Hála a Teremtőnek, mi emberek nagyon sokfélék vagyunk, de mindannyian emberek vagyunk! Senkinek sincs joga és senki sem kapott felhatalmazást senkitől se, hogy másokat lenézzen, megalázzon, holmi periférián lévő egyedeknek tituláljon! Többségi normákról beszélsz, OK!.DE! gondold végig, a történelem során már többször kiderült, hogy amit a többség helyesnek gondolt, nem volt helyes? Mondjak példákat, vagy magadtól is tudsz ilyeneket sorolni? Mert szerintem tudsz! :-)
  Mi lenne, ha arra is ilyen vehemenciával figyelnél, amit ezek az emberek mondanak? Mi lenne, ha arról beszélnénk, vitatkoznánk, amiről beszélnek?”
 • 122. bánki 2013. március 09. 05:42
  „117.macs: Rózsa Milán LMBT a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője, a Budapest Pride szervezője[ némileg aberált )
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_LMBT-kronol%C3%B3gia_%282010-es_%C3%A9vek%29
  TGM. : kiválasztott, filozófus,
  http://hu.metapedia.org/wiki/Tam%C3%A1s_G%C3%A1sp%C3%A1r_Mikl%C3%B3s

  Ezek azért meglehetősen észérvek ! Ezen egyedek a ,,társadalom" perifériáján élő(skodő) a többségi normákat megvető ,,polgáraink". Cirkuszban mindenféle állat felléphet - beléptijegy ellenében !”
 • 121. SP 2013. március 08. 18:33
  „"""A rendőrök is saját maguknak okozták a sérüléseket.....""

  :) :) :)

  119.
  pl. Nem láttam rendőrt átmászni a kerítésen.

  Igaz nem volt rajtam a
  vörös gordon, kék ron kétszínű szemüveg.

  Szemüveggel lehet,
  hogy akkor én is hamisan látnék és elhinném az önsérülést okozó rendőröket.”
 • 120. dara 2013. március 08. 16:54
  „Óh, rögtön sírva fakadok..Kiflisgabika "szeretettel" várta a tüntetőket, de azok agresszív módon "az arcába kiabáltak.." És azt minek hajtogatják a fideszben rögeszmésen, hogy Bajnai küldte oda a tüntetőket??? Senki ilyet nem állított. Csak ennek a maffiának már fóbiája van, Bajnaitól egyre inkább be vannak ijedve . Itt a kiabálásnál sokkal nagyobb tétje van annak, amiért egyáltalán a civilek besokalltak. A "gránitba vésett" alaptörvény immár NEGYEDIK módosítása teljesen kiszolgáltatottá, jogfosztottá teszi az immár alattvalónak tekintett népet. Aki tudja, mit akar a fidesz megszavazni - amiért már a Financial Times is vezércikkben foglalkozott az orbánizmus vadhajtásaival - az nem csodálkozik azon, ha elkeseredett emberek be akarnak menni a fidesz székházba... Jut eszembe tegnap este hazafelé több bokorban is láttam a Gordont, sőt még otthon a kert végében is ott leselkedett és tüntetésre szervezte a málnabokrokat.
  A kétharmad megszerzése után bebizonyosodni látszik, hogy a hatalom milyen édesen veszi körbe a narancsligetek lakóit. Kiderült azonban, hogy a szociknál semmivel sem rosszabbak, de nem is jobbak! Ugyanúgy a hatalom megtartása, saját csoportelőnyük és kiváltságaik megvédése a cél. A cél érdekében pedig minden eszköz szent. Azt a szót ez az elit is eltéveszti, hogy Hazám. Miért, miért nem Házamnak értik és így is viselik fennkölten! Boros urat pedig ne bántsátok ö már akkor politikai igazmondó volt amikor a Dél-budai vendéglátó vállalat igazgatója volt, valamikor az átkosban. Fegyvernek a sörpisztolyt használta május legelején a ligetben.”
 • 119. myckie 2013. március 08. 12:52
  „109. SP
  Láttam és nem azt, amit te is próbálsz nekem bemesélni! A rendőrök is saját maguknak okozták a sérüléseket, mert a békés tömeg nem bántotta őket! Próbálj meg most ilyen békés lenni! Azt hiszem nem csak az ujjperced törne, hanem egyéb berendezésed is!”
 • 118. Cillit_bang 2013. március 08. 12:48
  „Az az igazság myckie, hogy TI hisztiztek! A tv székházat nem a"fideszesek"támadták meg! Kár,hogy TI így hiszitek! Volt tartalék század 2 utcával odébb! Vasököl Gergényi szerinted miért nem küldte oda ezt a csapatot, akik erre -tömegoszlatásra, objektumvédelemre voltak -kiképezve??? Miért az a 30 vidékről felvezényelt -köztük sok nő - körzeti megbizott volt az akinek védeni KELLETT a tv székházát???? Választ tisztelettel várom!
  Amúgy mikor felhívta a belügymin.elvtárs éjjel Gy.F-t:

  -Miniszterelnök elvtárs rálőttek a Teve utcai rendőrpalotára!!!!!!
  Feri válasza:
  - MÁR fél 1 ??????”
 • 117. macs 2013. március 08. 12:10
  „114. tatár,
  miből, hát üvegből, de így jobban hangzik! :-)
  104. bánki,
  ha elfogytak az észérvek, vagy, bocs, de nem is voltak, akkor jön a durvulás, a gyűlölködés? Ki csinálja a gyűlöletkampányt?
  Miért nem arról beszélsz, hogy a IV. Alaptörvény változtatás miért helyes és miért fontos, hogy megtörténjen? Miért nem érvelsz mellette?”
 • 116. Őszödi 2013. március 08. 11:56
  „Csak a Fidesz!”
 • 115. NP1 2013. március 08. 11:52
  „114. tatár 2013.03.08. 11:25

  "Miből van ott az ablaküveg, hogy fél milkót ér? :)))))))" -gránit keménységű edzett kristályból - mint az Alaptörvény!”
 • 114. tatár 2013. március 08. 11:25
  „Miből van ott az ablaküveg, hogy fél milkót ér? :)))))))”
 • 113. NP1 2013. március 08. 11:22
  „97. achilleus 2013.03.08. 07:56

  " És a demokrácia lényege az, hogy ne egy pár tíz főből álló nagyhangú társaság mondja már meg, hogy mi a demokrácia. " - zavaros fogalmaid vannak a demokráciáról. Valóban a többség akaratának az érvényesítését jelenti, de nem a kisebbség véleményének a teljes semmibe vételével és nem korlátlanul.

  "Ugyanis itt dolgozik néhány nyugdíj előtt álló, tiszteletreméltó asszony, gyerekét nevelő anyuka, akiknek a szemükben láttam a rettegést." -ezen anyukák, tiszteletre méltó asszonyok közé tartozik pld. az agresszív vénember és a gyilkosságért elítélt "önkéntes segítő" is?”
 • 112. Mil 2013. március 08. 11:10
  „http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130308-az-egesz-magyar-gazdasag-recesszioba-zuhant.html

  Fidesz-droidok?”
 • 111. roxper 2013. március 08. 10:29
  „Nyugodjatok meg jobbos trollok, ha tegnap a fidesz-jobbik egyveleg vonult volna utcára még most is gyújtogatnának, a közterületesek meg nem győznék eltakarítani a romhalmazt amit maguk mögött hagytak volna!”
 • 110. aquila0126 2013. március 08. 10:09
  „106. ????????!
  2014-ben választunk. Ott kiderül kinek a szövege "hiteles"”
 • 109. SP 2013. március 08. 10:01
  „100. myckie 2013.03.08. 08:18 ""Se botrány, se garázdaság""

  "corpus delikti"
  TV közvetítette az eseményeket.
  Mindenki láthatta mi történt. Kivéve az, aki kétszínű szemüvegen néz.
  Ahol az egyik szín a veres, gordon, másik a kék, ron.

  A rendőrségi felvételek kicsit részletesebbek voltak.”
 • 108. Mil 2013. március 08. 10:00
  „106. achilleus 2013.03.08. 09:25

  Egyelőre ezek a dolgok természetesen csak az értelmesebb kiebbséget aggasztják. Az átag hülye proli-nyugdíjas-nemzeti radikális többséget csak a zsebe érdekli. Az aktívak, dolgozók(benne a prolik is) egyelőre a lábukkal szavaznak, vagyis nyugatra távoznak. A nyugdíjasok meg elvannak a rendszeres emelésekkel. Az igazi baj majd akkor lesz a rezsim számára, amikor már a nyugdíjasoknak sem tudja állni a cehhet, vagy csak aránytalan elvonások(máshonnan) árán. Ez fogja borítani a bilit, és efelé haladunk: GDP esés, nulla beruházás. El fog jönni az a pont, mégoedig nem is olyan soká, amikor nagy koppanás lesz. Akkor sok nyugdíjas fog elgondolkodni a dolgokon. Persze akkor is marad majd egy harcos, de idióta kisebbség, aki körmszakadtáig védi a vezért, és minden bajt gaz külső ármánykodásra vezet vissza(EU, IMF, atlanti tőkehalak..), de ez sztem már tényleg kisebbség lesz akkor..”
 • 107. myckie 2013. március 08. 09:54
  „106. achilleus
  Még mindig a tüntetők számával vagy feltekeredve! Sajnos sokan nem merik felvállalni, azt hogy arcukat is adják ilyen akciókhoz, mert sok a vesztenivalójuk! Anno a kordonbontásnál Viktor papa volt olyan pofátlan, hogy még névsorolvasást is tartott! Persze, amely Fideszes nem jelent meg ezen törvényellenes cselekedet végrehajtásánál még büntetést is fizethetett! Ez aztán demokratikus volt! Most meg hisztiznek egy kis kiabálás miatt!”
 • 106. achilleus 2013. március 08. 09:25
  „102. Mil 2013.03.08. 08:34
  Kedves Mil!! A helyzet az, hogy 20 órára meghirdettek egy demonstrációt saját maguk mellett, de csak a nemzeti oldal támogatói érkezetek meg. Erre jobbnak látták szépen hazamenni. A Fidesznek nem kellett mozgósítania, elég mozgósító erővel bírtak ők maguk, maguk ellen. Még nem jött rá ez a törpekisebbség, hogy a viselkedése a másik oldalt mozgósítja. De ahogy elnéztem, ezek nem is itthon akarják megvívni a harcukat, hanem azonnal a külföldi sajtó és egyéb külföldi szervek segítségében bíznak. Ott tele lehet hazudni a tiltakozás mértékével a tájékozatlan polgárok fejét, ezért kellenek például a diktatúráról és hasonlókról szóló idehaza már kevéssé hiteles szövegek. (Annyi nem hitelesek, hogy a hatalmas szervezés ellenére sem tudtak 1000 saját embert az utcára vinni.)”
 • 105. _csutak_ 2013. március 08. 09:15
  „@ bánki:
  Én úgy tudom a másság elleni gyűlöletkeltés nem kívánatos ebben az országban!

  Hozzászólási szabályzat
  Délmagyar.hu
  3. A felhasználók nem használhatják e hozzászólási felületeket arra, hogy olyan információkat tegyenek közzé, amelyek sértik a Magyarországon hatályos törvényeket.
  3/a Tilos az emberi méltóság megsértése.
  3/b Tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatása.
  3/c A hozzászólás nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére, nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére.”
124 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó állapotban vannak az őszi vetésű növények

Már a december eleji állapotfelmérésnél is bíztató volt a helyzet, a téli hónapok időjárása pedig… Tovább olvasom