Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Fidesz: 2012-es költségvetésnél a stabilitás a legfontosabb cél

A Fidesz szerencsétlennek tartja, hogy az ellenzéki pártok csak adóemelést jelentő alternatív költségvetési javaslatokkal tudtak előállni.
A kormányzópárt a beterjesztett büdzsé kapcsán azt hangoztatta, hogy annak fő célja a stabilitás, ezt szolgálja a jelentős összegű tartalékképzés. Lázár János frakcióvezető párttársával, Rogán Antallal közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy véleményük szerint az önkormányzatok adókivetési szabadságát nem érdemes korlátozni, azaz szükségtelen törvényben meghatározni a települési adók maximális mértéket.

Lázár János közölte: pártja áttekintette és elutasítja az MSZP és az LMP alternatív költségvetési javaslatát, mondván, hogy azok adóemelést jelentenének. Szavai szerint a szocialisták több száz milliárd forintos adóemelést indítványoznak, "nem érzékelik, hogy volt egy parlamenti választás 2010-ben, és újabb adóprésbe akarják beszorítani a lakosságot". Az LMP terveiről szólva úgy fogalmazott: mivel új pártról van szó, "elnézőbbek lehetünk", de költségvetési javaslatuk kizárólag adóemelésről szól.

Ezzel szemben a Fidesz azt szeretné, ha az egykulcsos személyi jövedelemadónak jövőre "újabb nyertesei lehetnének" - jelentette ki.

Elhangzott, hogy a képviselőcsoport hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelenlétében tárgyal majd a büdzséről és az adótörvényekről, és szeretnének pontot tenni az önkormányzatok adóztatási joga kapcsán kibontakozott polémia végére. A kormányfő a vasárnapi európai uniós csúcs eredményeiről is beszámol a frakciónak, majd az Országgyűlésnek is.

A frakcióvezető a költségvetési javaslatról szólva elmondta: Európa nagy gazdasági bajok előtt áll, ezért a büdzsé legfontosabb célja megvédeni Magyarország pozícióit és az itt élőket.

Hozzátette: korábban ismertetett céljaik - az államadósság csökkentése, a 3 százalék alatti hiány, a strukturális átalakítások végrehajtása, a gazdaság erősítése és az otthonvédelem - változatlanok.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a tájékoztatón azt emelte ki, hogy a 2012-es költségvetésnek változatlanul kezelnie kell az előző kormányok örökségét, az eladósodottságot és a strukturális problémákat, így a nyugdíj és az egészségbiztosítási kassza hiányát.

Elmondta: a tervezett 300 milliárd forintos, rekordméretű tartalék lehetővé teszi, hogy a kormány bármilyen vészhelyzetre időben reagálni tudjon. Fontos célként említette a nyugdíjkassza és az egészségbiztosítási alap egyensúlyának megteremtését. Az utóbbit szolgálja a környezetet és az egészséget károsító fogyasztási szokásokat terhelő adók - így például a jövedéki adók - emelése, magyarázta. Világossá tette azt is, hogy a kassza egyensúlya és az ellátások folyósítása érdekében "a kedvezményes nyugdíjak korszakának vége", a kormány célja, hogy mindenki azonos feltételekkel mehessen nyugdíjba.

Párttársához hasonlóan Rogán Antal is bírálta az MSZP és az LMP költségvetési koncepcióját. Szavai szerint a szocialistáknak a kétkulcsos adórendszerre tett javaslata a személyijövedelemadó-terhek brutális emelkedéséhez vezetne, míg az LMP az szja-terhek növelése mellett kétszer akkora jövedékiadó-emelést indítványoz, mint a kormány, és a cégautóadó mértékét is másfélszeresére növelné az ellenzéki párt.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, Lázár János és Rogán Antal egyetért abban, hogy az önkormányzatok adókivetési szabadságát nem szabad korlátozni, azaz szükségtelen törvényben meghatározni a települési adók maximális mértéket.

"Mi az önkormányzati adószabadságot hirdetjük. Ami azt jelenti, hogy az állam eldönti, milyen adókat akar beszedni, és ezen fölül azt, hogy a helyhatóságok milyen adókat szednek be, azt maguknak kell eldönteni. (...) Nem korlátozni kell, hogy mennyi és milyen adót szedhet be egy önkormányzat, hanem ki kell nyitni a lehetőséget" - fogalmazott Lázár János, megjegyezve: a hétfői frakcióülésen olyan javaslattal állnak elő, amely alapján minden önkormányzat maga dönthetné el, hogy - a települési viszonyok ismeretében - milyen és mekkora mértékű adót vet ki.

Kérdésre válaszolva hozzátette: az a véleménye, hogy az így kivetett adókból származó bevételeknek teljes egészében a település költségvetésébe kell kerülniük.

Lázár János és Rogán Antal egybehangzóan úgy nyilatkozott: nem látják értelmét annak, hogy az adótörvényekben maximálják akár a helyi építményadó, akár más települési adó maximális értékét. Előbbi esetében a kormány a forgalmi érték 3 százalékában állapítaná meg a plafont.

Rogán Antal ezt azzal egészítette ki: nem látja értelmét hasonló korlátozásoknak, már csak azért sem, mert a legfeljebb 3 százalékos építményadó egyes vidéki városokban azt eredményezné, hogy a nagykereskedelmi áruházláncoknak a jelenleg négyzetméter alapon meghatározott összegnél kevesebbet kellene fizetniük. Hozzáfűzte ugyanakkor: az önkormányzatok mindig átgondoltan döntenek az adókivetésről, mert a városházán hamar találkoznak annak hatásaival. Arra az újságírói kérdésre, hogy a szükséges gazdasági tárgyú jogszabályok elfogadása miatt átcsúszhat-e jövőre egyes sarkalatos törvények, vagy más fontos, őszre ígért jogszabályok parlamenti tárgyalása, Lázár János úgy felelt: a kormány jogalkotási programjában nincs érdemi változás.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, nem tervezi, hogy távozzon a Fidesz-frakció éléről és kormányzati szerepet vállaljon. Ezt arra a felvetésre reagálva közölte, hogy sajtóhírek szerint a kormányfő arról győzködi, vegye át a nemzetierőforrás-minisztérium irányítását. Megjegyezte egyszersmind, hogy ő nem érzékelt ilyen erőfeszítést Orbán Viktor részéről.

Olvasóink írták

 • 3. DMagóg 2011. október 23. 14:17
  „"A Fidesz szerencsétlennek tartja, hogy az ellenzéki pártok csak adóemelést jelentő alternatív költségvetési javaslatokkal tudtak előállni."

  Erre maguktól is rájöttek!”
 • 2. Írástudatlan 2011. október 22. 10:37
  „Tehát továbbra is marad a rokkant betegemberek a nyugdíjasok a munkanélküliek a keveset kereső fizikai dolgozók nyomorgatása kifosztása az öngyílkolásba kergetése.Ébredjetek már fel <moderálva>!
  Szebb jövőt!”
 • 1. deszkás 2011. október 22. 07:10
  „Amit ők csinálnak az szerencsés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 21-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom