Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők!

A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - negyven évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor pénteken Budapesten.
A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, az ellenzéki párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót azt követően, hogy a tagozat ülésén - amelyen Orbán Viktor pártelnök képviseletében részt vett Navracsics Tibor is - különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak.

A kiosztott jegyzőkönyv szerint az utóbbiak közé tartozik - a nők nyugdíjba vonulására vonatkozó vállalás mellett - a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása.

Emellett - mint írták - megállapították: a Gyurcsány-korszak szocialista kormányai megélhetési válságba sodorták a nyugdíjasokat, az MSZP-kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt évek óta csökken a nyugdíjak reálértéke, a nyugdíjas infláció mértéke évek óta meghaladja az átlagos pénzromlás mértékét, a megszorítások, áremelések és adóemelések fő vesztesei pedig a nyugdíjasok voltak.

Navracsics Tibor a tájékoztatón úgy fogalmazott: "több mint egy hete, hogy szocialista politikusok izgalomtól kipirult arccal sündörögnek gyűlöletkampányt tervező irodáikban". Mint mondta, a szocialisták kijelölték a nyugdíjasok számára az első számú ellenséget, a Fideszt, "elfeledkezve arról, hogy ha volt párt és volt kormányzási időszak, amely súlyosan rontott a nyugdíjasok életkörülményein, akkor az pontosan az elmúlt nyolc éves időszak volt".

A nyugdíjak, a nyugdíjasok nem arra valók, hogy a szocialisták rajtuk gyakorolják a gyűlöletkampányuk technikáit - hangsúlyozta.

A politikus szerint sokak számára a nyugdíjba vonulás a szegénységet is jelenti.

Arra a kérdésre, miszerint Orbán Viktor megfontolja-e, hogy elmenjen az Idősügyi Tanács január 21-i ülésére, amelyet Bajnai Gordon kormányfő hívott össze, Navracsics Tibor úgy reagált: nem beszélt a Fidesz elnökével erről a kérdésről. "Bajnai Gordon pártok felett álló, szakszerű és válságkezelő miniszterelnök példátlan fogékonyságot mutatott Mesterházy Attila javaslatára (...), és úgy gondolom, hogy egyfajta autodafét kívánnak ott rendezni" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy egy 2007-es KDNP-s törvényjavaslat a svéd nyugdíjmodell bevezetését tartalmazta, Iván László úgy reagált: a tervezetet tárgyaló parlamenti bizottsági ülésen az ellenzéki tagok azzal értettek egyet, hogy a témáról tovább kell vitatkozni. "Semmiképpen sem gondoltuk, hogy ez a parlament elé menjen abban a formájában" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a 70 éves nyugdíjkorhatárról szó sem volt.

Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban vannak-e konkrét terveik, Iván László igennel válaszolt, hozzátéve, hogy ezek még nem kaptak nyilvánosságot.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje csütörtökön arról beszélt: hazudik a Fidesz, amikor azt állítja, nem vezeti be az úgynevezett svéd nyugdíjmodellt, hiszen egy, az Országgyűlésnek 2007-ben benyújtott KDNP-s, a legnagyobb ellenzéki frakció által is támogatott törvényjavaslat pontosan annak bevezetését tartalmazta.

Soltész Miklós, a KDNP parlamenti képviselője erre úgy reagált: a kereszténydemokrata párt törvényjavaslata javított volna a nyugdíjasok helyzetén, hiszen azoknak is biztosította volna a nyugdíjat, akik után nem fizettek járulékot. Hozzátette: ezek az idős emberek most az MSZP miatt nem kapnak nyugdíjat.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Figyelő január 7-én megjelent számában beszélt arról, hogy a virtuális tőkésítési nyugdíjmodell alapján a befizetett nyugdíjjárulékot egyéni számlákon vezetnék. Amikor eljön a nyugdíjba vonulás ideje, a járadékot (a nyugdíj összegét) az addig befizetett összeg alapján állapítanák meg.

Múlt szombaton Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője azt közölte: a Fidesz garanciát vállal arra, hogy hatalomra kerülése esetén megvédi a nyugdíjasokat és megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Arról, hogy valóban tervezi-e a Fidesz, hogy kormányra kerülése esetén bevezeti a svéd modellt, úgy válaszolt: semmilyen modellben nem gondolkodnak, az a lényeg, hogy betartják a nyugdíjasokkal szemben tett két legfontosabb vállalásukat.

Olvasóink írták

 • 10. Tapasztalt 2010. január 15. 19:31
  „Miért csak a nöket büntetik? Vagy csak a férfiak jutalma a svéd modell? Varga Mihály nem igy mondta....”
 • 9. Power 2010. január 15. 19:15
  „A nyugdíjas Sz.-né Sz. Eleonóra a BKV volt humánpolitikai igazgatója megoldotta a 13.havi nyugdíj kérdését és kiutalt magának 84 millió forint végkielégítést.”
 • 8. utazó81 2010. január 15. 18:01
  „Na ja és majd a Fidesz a 48000ft-os kisnyugdíjasnak (tsz) küldi a levelet,hogy ebből a hatalmas összegből támogassa a pártját.”
 • 7. Szusi 2010. január 15. 17:26
  „Elmehetek és felkopik az ....”
 • 6. Power 2010. január 15. 16:45
  „2. hozzászólás Léni 2010.01.15. 15:03
  Az MSZP visszaadja az elvett 13. havi nyugdíjat, vagy tovább szorongatják a nyugdíjasokat?”
 • 5. sved 2010. január 15. 16:33
  „2.! Eles ellenteben az MSZP-vel, akik minden 2006-os kampanyban tett igeretuket pontosan betartottak.
  Szanalmas vagy.”
 • 4. hajnalka 2010. január 15. 16:30
  „... garanciát vállal arra, hogy HATALOMRA kerülése esetén...
  Kormányt alakítani készül vagy uralkodni? Sajnos semmi kétség.”
 • 3. gróf 2010. január 15. 15:29
  „1. hozzászólás sauron2 2010.01.15. 14:51

  "még jó hogy jelenleg 38 év munka után lehet korkedvezményes nyugdíjba menni!" Ha egyéb feltételeknek megfelelsz pl 60 éves elmúltál...”
 • 2. Léni 2010. január 15. 15:03
  „Az, hogy a Fidesz mit garantál most, amikor még nincs is kormányon, huszadrangú dolog!
  Ugyanúgy letagadják, mint a Varga Mihály nyilatkozatát, a szemedbenézve hazudnak. Náluk nem
  nagy dolog a köpönyeget forgatni. A nyugdijasok nem tudnak védekezni /mert mit tudnának csinálni?/,
  ezért Ők lesznek az elsők, akiket újra megrövidítenek annak érdekében, hogy a Fidesz a felelőtlen
  ígéreteiből ezt-azt tudjon "teljesíteni".- NEM SZABAD NEKIK HINNI!!!!!!!!!!!”
 • 1. sauron2 2010. január 15. 14:51
  „"nyugdíjas infláció" WOW

  szintem mindenki elfelejti, hogy a fityesz 98-as első lépése a nyugdíjak befagyasztása volt!

  40 év munka után, csak a nők! még jó hogy jelenleg 38 év munka után lehet korkedvezményes nyugdíjba menni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 4-es főúton

Egy ember életét vesztette abban a balesetben, amely péntek kora délután történt Törökszentmiklós… Tovább olvasom