Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Fidesz: 420 ezer hibás számlát küldött ki a Tigáz

Hajdú-Bihar megyében a kormányhivatalhoz arról érkezett bejelentés, hogy a Tigáz által kibocsátott számlákon nem érvényesül maradéktalanul a tízszázalékos rezsicsökkentés.

A Tigáz hibás számlázás témában közölt MTI-anyaggal kapcsolatban az alábbi állásfoglalást kapta portálunk:

"Az NFH vizsgálat során a számlázással kapcsolatban észrevételek érkeztek a hivatalhoz, amelyek alapján a Tigáz és a hivatal között az a megállapodás született, hogy a Társaság hatósági szerződést köt a hivatallal. Ennek értelmében azoknál a fogyasztóknál, akiknél a számla értéke magasabb volt, a szolgáltató jóváírás útján kártalanítja ügyfeleit, azoknál a fogyasztóknál pedig, akiknél alacsonyabb volt a kiszámlázott összeg, a Tigáz eltekint a különbözet megfizetésétől."

TIGÁZ Zrt. Központi kommunikáció

Korábban írtuk:

Csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a közelmúltban a Tigáz, amiért akár százmillió forintos bírságot is kaphatna, ám a fogyasztóvédelmi hatóság kész eltekinteni ettől, ha a szolgáltató vállalja egyebek mellett azt, hogy kártalanítja az érintett fogyasztókat - közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kifejtette: Hajdú-Bihar megyében a kormányhivatalhoz arról érkezett bejelentés, hogy a Tigáz által kibocsátott számlákon nem érvényesül maradéktalanul a tízszázalékos rezsicsökkentés. Az elsőfokú hatóság megállapította, hogy a panaszosnak igaza van, ezért 400 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, a bejelentőt pedig tízezer forintos kötbér illette meg - ismertette.

Mivel több hasonló panaszt is kapott, a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vizsgálatot indított, és megállapította, hogy több mint 71 ezer esetben történt túlszámlázás úgy, hogy januári fogyasztást tavaly decemberiként számlázott ki a Tigáz. Az is kiderült ugyanakkor, hogy mintegy 348 ezer esetben kevesebbet számlázott ki a szolgáltató.

Mivel összesen 420 ezer családot érintő tételről van szó, a jogsértés tetemesnek mondható, így a bírság akár a százmillió forintot is elérhetné - hívta fel a figyelmet Németh Szilárd.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem feltétlenül a bírságolás a feladata, és kész is arra, hogy ettől elálljon. Ennek az a feltétele, hogy a Tigáz kezdeményezi egy hatósági szerződés megkötését, amelyben vállalja a több mint 71 ezer család kártalanítását, azoknál pedig, akiknek kevesebbet számlázott ki, el kell tekintenie a fennmaradó rész beszedésétől. Emellett gondoskodnia kell arról is, hogy a jövőben pontosan számláz - mondta a fideszes képviselő, aki arra kérte a Tigázt, éljen ezzel a "nagyon barátságos, nagyon békés" lehetőséggel.

A politikus szólt arról is, hogy komoly problémák vannak a gáz- és villanyszámlák formájával. Hat eljárás első fokon már le is zárult, a szolgáltatókra kiszabott büntetések összege 46 millió forint - tájékoztatott.

Elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság által számlázással, szolgáltatással kapcsolatban kiszabott bírságok összege idén már most több - 166 millió forint -, mint tavaly összesen volt.

Németh Szilárd közölte egyúttal, hogy azoknak a fogyasztóknak, akiknek a panaszai ügyében nem egyértelmű, melyik hatóságnak lenne szerepe, jogsegélyszolgálatot indítanak, és a területet jól ismerő ügyvédeket kérnek fel próbaperek indítására.

A képviselő a várható további rezsicsökkentés lépései között említette az őszi, legalább tízszázalékos energiaár-csökkentést, majd jelezte, hogy a temetkezési szolgáltatások költségének és a tűzifa árának csökkentését is megvizsgálják.

Olvasóink írták

 • 2. történész 2013. június 27. 09:59
  „A gázvezetékek felújításának elmulasztása miatt szünetel a gázszolgáltatás több mint 2500 fővárosi lakásban. Akár a Főgáz, akár más cég végzi el a felújítást cserét, több tízezer forintba kerül lakásonként.
  A Főgáz jelenleg 184 fővárosi társasházban (több mint 2500 lakásban) szünetelteti a szolgáltatást műszaki okok miatt, a lakástulajdonosok ugyanis nem újították fel a vezetékeket - írja a csütörtöki Világgazdaság.

  A cég ezeknek a házaknak jelezte: addig nem is indítja újra az szolgáltatást, amíg az épületben ki nem cserélik a balesetveszélyes - gyakran szivárgó - vezetékeket. Az elzárástól számítva a Főgáz egy 40 lakásos társasházban öt-hét munkanap alatt cseréli le a csatlakozóvezetéket, ha a társasház a céget bízza meg fővállalkozónak, de felkérhetnek mást is.

  A csatlakozóvezeték javítása lakásonként néhány tízezer (19-59 ezer) forintba kerül, a teljes csere viszont már 69-99 ezer forintba. A költség erősen függ az adott csatlakozóvezeték rendszerének sajátosságaitól is.

  A tulajdonosnak 10 évenként felül kell vizsgáltatniuk a csatlakozóvezetékeket, a fogyasztói vezetékeknél és a felhasználói berendezéseknél a ciklus öt év. Ez év december 31-ig az 1981 előtt vagy ismeretlen időpontban létesített vezetékeket és berendezéseket kell felülvizsgáltatni - írja a Világgazdaság.”
 • 1. queenmargareth1 2013. június 26. 19:37
  „erre van pénz:) ebben a hónapban 3 gázszámlát adtak kettőben magyarázat és az xy tv-nek megfelelő javítások a 3 a számla.naponta jött egy levél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY: változatlan tartalommal fogadták el a Margitsziget-törvényt

Megszüntették a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét és állami engedélyhez kötötte az internetes… Tovább olvasom