Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Fidesz: a beteg emberek gyógyszereit finanszírozza a kormány

A Gyurcsány-kormány alatt az egészségügy átláthatatlanul működött - közölte Selmeczi Gabriella.
A nemzeti ügyek kormánya az adófizetők pénzéből a beteg emberek gyógyszereit finanszírozza, és nem a nagyvállalati profitot, ahogy ezt a Gyurcsány-kormány idején tették - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője csütörtökön.

"A Gyurcsány-korszak szocialista kormányainak hivatali ideje alatt az egészségügy átláthatatlanul működött és a betegek érdekei helyett nagyvállalati profitérdekeket szolgált. A nemzeti ügyek kormánya ezért nekilátott az egészségügy talpra állításának, így az adófizetők pénzéből már nem nagyvállalati profitot, hanem valóban a beteg emberek gyógyszereit finanszírozzuk" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben, amelyben a Demokratikus Koalíció (DK) csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált a Fidesz.

A DK szerint azzal, hogy a kormány a gyógyszertámogatások további csökkentésére készül, a betegek áremelkedésre számíthatnak, a csökkenő forgalom pedig patikabezárásokhoz vezethet.

Varju László független országgyűlési képviselő, a DK pártigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint - amely az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges intézkedéseket ismerteti - a szakminiszternek február végéig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kormány arra is felhívta a nemzetierőforrás-minisztert, illetve a gazdasági tárca vezetőjét, hogy a Széll Kálmán-tervben közölt, a jövő évi gyógyszertámogatásokat csökkentő lépéseken felül március közepéig tegyenek indítványt további megtakarításra.

A DK-s politikus azt mondta: a kormány ezzel további terhet rak a betegekre, akik közül sokan ezt vélhetően már nem tudják majd elviselni, és kénytelenek lesznek lemondani az orvosságról. Másfelől - tette hozzá - az intézkedések miatt patikák sokasága mehet csődbe, mivel negyedük ma is veszteségesen működik, így a további forgalomcsökkentést aligha vészelnék át, ahogy az árrésbevételek csökkenése is végzetes lehet számukra. A patikák tömeges megszűnése pedig véleménye szerint a gyógyszerellátás biztonságát veszélyeztetné.

Selmeczi Gabriella erre reagáló közleményében úgy fogalmazott: "a patikákra pedig éppen a Gyurcsány-kormány jelentett veszélyt, úgyhogy Varju László megnyugodhat, mert őket az emberek már leváltották."

Olvasóink írták

 • 14. pistimolnar 2012. február 24. 19:20
  „Na még egyszer: a beteg elméjű megélhetési politikusokat, képviselőket az adófizetők pénzéből tartják el!”
 • 13. s3307 2012. február 24. 11:38
  „Selmeci Gabriella már már mindenhez ért csak azt nem veszi észre,hogy néha sületlenséget mond,mert meg győződésem még ha nem is tetszett,de ha nem szavazták volna le a vizit díjat ma már az egészségügy nagyjából rendbe lenne.De szerintem maradjon a szenátori szintjén,vagy a kifli eltulajdonításnál,mert,hogy ehhez se ért épp úgy mint a nyugdíjhoz az biztos.”
 • 12. v.imre 2012. február 24. 09:33
  „Több, mint éve annak, hogy egy hasonló tartalmú, itt közölt cikk kapcsán fejthettük ki hozzászólásainkat, s akkor értettem meg magam is, hogy egy halandó számára valóban átláthatatlan a gyógyszer ártámogatások rendszere. Akkor egy főgyógyszerész válaszolt is nekem a fórumon, hogy miből is áll össze ez a támogatás rendszer. Nos akkor megtudhattuk, hogy a gyártótól kezdve a forgalmazón át, az EÜ Pénztár költségvetési támogatásán túlmenően a patikák besorolásáig mindenki kap különféle indokokon alapuló ilyen-olyan támogatást. A régi szakemberek, mint volt adott esetben a nekem válaszoló (nem kétlem tisztességét és hozzáértését) még abban a régi szocializmusban rögzült szabályozás rendszerben gondolkozva sorolta a tájékoztató részleteket. Azzal a szakmai fölénnyel, hogy a mi kívül álló népségünknek halvány hozzáértése nincs ennek a rendszernek az összetett voltáról. Tényleg, ennek örökké így is kell maradnia???”
 • 11. balihoho 2012. február 24. 09:03
  „"Varju László megnyugodhat, mert őket az emberek már leváltották." Igen, leváltották, a Fidesz kampányával megtévesztett választók, de könnyen lehet, hogy a Fidesz is le lesz váltva, és az sem kizárt, hogy idő előtt!”
 • 10. zoolii 2012. február 24. 08:47
  „"A Gyurcsány-korszak szocialista kormányainak hivatali ideje alatt az egészségügy átláthatatlanul működött"
  Most viszont sehogyse működik! Káosz és teljes csőd!”
 • 9. spiler 2012. február 24. 08:17
  „amit a kormányról gondolok és leirnám azt ki moderálnák...most már elhiszem ,hogy 1 néprétegnek kell a hazánk ezért minket eltávolitanak”
 • 8. spiler 2012. február 24. 08:15
  „akinek a HgA1c értéke 8 fölött van az csak 100%-os térítéssel és csak régi fajta inzulint kap tegnaptól.....
  na akkor ez mi???? csak a dolgozó emberre van szükség......a beteg öreg meg hulljon
  elég már ebből az ámolfutásból az eu ezen kotrmány miatt büntet,,,,ha belehalunk a korszerütlen inzulinokba,remélem a családunk perelni fog
  nyugdijam miatt már perelek....t.kormány bizom benne ,hogy ti is cukrosok lesztek egyszer,bár ti megtudjátok venni 100%-on a patikaszert mert már annyit dolgoztatok és kerestetek...”
 • 7. varadipal 2012. február 24. 08:00
  „A nem beteg emberek gyógyszereit ki finanszírozza? Tán csak nem a pártkasszából fizetik a gurulós tabletták árát?
  Egy idő után a politikusok gyógyszerei elkezdenek gurulni, ezért be is speizolnak.”
 • 6. klj-54 2012. február 24. 07:49
  „Gabika fura személyiség!
  Ahhoz képest, hogy a vendéglátós fősulin rugdosták át azon kívül mindenhez ért.
  http://hircsarda.blog.hu/2012/02/23/helen_mirren_jatssza_selmeczi_gabriellat?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hircsarda+%28H%C3%ADrCs%C3%A1rda%29”
 • 5. tzs_szeged 2012. február 24. 07:08
  „"A nemzeti ügyek kormánya az adófizetők pénzéből a beteg emberek gyógyszereit finanszírozza,"

  Akkor Selmeczi megnyugodhat.”
 • 4. újratöltve 2012. február 24. 04:36
  „3. freeboy 2012.02.23. 21:1... Semmivel!”
 • 3. freeboy 2012. február 23. 21:15
  „2. studyfy 2012.02.23. 20:53
  Viszont mennyivel szebb !!!”
 • 2. studyfy 2012. február 23. 20:53
  „Az én szememben Selmeczi épp olyan hiteltelen, mint Gyurcsány.”
 • 1. tótkomlósi 2012. február 23. 19:04
  „Gabika!

  Az egészséges embernek NINCS szüksége gyógyszerekre!

  Csak a betegeknek! Akkor most MINDEN beteg gyógyszereire vonatkozik?
  Vagy megint mondott valaki egy hatalmas baromságot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Miért tőlünk akarnak pénzt elvenni?

A kormányfő teljesen ésszerűtlennek tartja a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére… Tovább olvasom