Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Fidesz: A DK a hatályos jogszabályok miatt nem alakíthat frakciót

Csak a választásokon 5 százalékot önállóan elért pártoknak van lehetőségük frakcióalakításra - közölte Gulyás Gergely.
A Demokratikus Koalíciónak, illetve a PM-nek sem a hatályos házszabályi rendelkezések, sem az Országgyűlés által elfogadandó házszabály-módosítás értelmében nincs joga a frakcióalakításra - tájékoztatott közleményében Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken.

A kormánypárti politikus emlékeztetett rá, hogy az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése alapján csak a választásokon 5 százalékot önállóan elért pártoknak van lehetőségük frakcióalakításra, azok a pártok pedig, amelyek nem indultak az előző választáson, vagy nem érték el ezt a küszöböt, nem alakíthatnak frakciót.

Az MSZP-ből, illetve az LMP-ből kivált szakadárok demokrácia-felfogását jól tükrözi, hogy úgy gondolják: az ő esetükben és érdekükben a választások eredménye is figyelmen kívül hagyható - zárul Gulyás Gergely közleménye.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága pénteken úgy foglalt állást, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti képviselőcsoportot alakíthat.

A házszabályt módosító indítvány alapján a Demokratikus Koalíció (DK) ismét frakcióalapítási kérelmet nyújt be a parlamentnek. Mint írták: ha az LMP-nek a 7 képviselővel joga lesz frakciót alakítani, ez a jog nem vehető el a nyolcfős PM-csoporttól és a tízfős DK-s képviselőcsoporttól sem.

Olvasóink írták

 • 3. Légiós 2013. július 13. 18:53
  „éppen elég leszbikus párt van már az ország házában .. bár látnék már egy nagy bajuszos MAGYART IS és nem a kis egérfejü sunyikat takarodjatok ki az ország házábol magyarok meg befelé hajrá kurucok...:P”
 • 2. csergemerge 2013. június 14. 19:54
  „A szabály az szabály!
  Meg kell először mérettetni, utána lehet követelni.”
 • 1. történész 2013. június 14. 16:59
  „A LMP párt Fidesz csapat úgyhogy érthető...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva ül tárgyalóasztalhoz az MSZP és az Együtt-PM

Minél előbb meg kellene állapodni - mondta Bajnai Gordon. Tovább olvasom