Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát

Most biztonságban van az emberek nyugdíja - mondta Hoppál Péter, a nagyobbik kormánypárt szóvivője.
A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai-korszakban eltőzsdézték a nyugdíjak reálhozamát, és bizonytalan volt a nyugdíjrendszer. Ezt Hoppál Péter mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva: most biztonságban van az emberek nyugdíja.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője kiemelte: nyugdíj-ügyben a baloldalnak kell válaszolnia számos kérdésre. Felidézte, hogy 2010-ben, kormányváltás körül az emberek nyugdíjbefizetései végveszélyben voltak, és a baloldal semmilyen olyan rendszert nem hozott létre, ami megóvta volna a nyugdíjakat.

A szóvivő szerint éppen a baloldal szervezte ki külföldi kézben lévő magánnyugdíj-pénztárakba az emberek nyugdíjvagyonát. Kitért arra is, hogy a baloldal volt az a politikai erő, amelyik hitelből finanszírozta a nyugdíjakat Magyarországon, amit a miniszterelnökük is bevallott.

Hozzátette: 2010-ben már fenntarthatatlanná vált a magyar nyugdíj-rendszer, amiben teljes átalakítást kellett eszközölni, meg kellett védeni az emberek pénzét, stabillá téve a nyugdíjakat. Ezt a Fidesz-kormány nagyon kemény munkával elvégezte - fogalmazott, hozzátéve: ennek eredménye, hogy ma minden idők legstabilabb nyugdíját tudhatják magukénak az emberek.

Hozzátette: a baloldali kormányok idején csökkent a nyugdíjak értéke, míg most minden évben nő legalább az infláció mértékével, idén már afölött. Bajnai Gordon ugyanakkor egy havi nyugdíjat vett el a nyugdíjasoktól 2009-ben - mondta.

Hoppál Péter azt mondta: az idei befizetéseket tervezi a kormány az idén a számlákon jóváhagyni, ahogyan azt megígérte.

Józsa István (MSZP) hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben azt firtatta, ki érezheti biztonságban a nyugdíját, valamint azt: hová lett az emberek nyugdíj-megtakarítása. Kérdésével Rogán Antal fideszes frakcióvezetőhöz, Varga Mihály gazdasági miniszterhez és Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult.

Szerinte ma már nincs mit jóváírni az egyéni nyugdíjszámlákon, az emberek befizetései egyszerűen eltűntek. Közölte azt is: aki a pénztárakban maradt, jelentős megtakarítást ért el, míg az állam rosszul gazdálkodott a nála lévő forrásokkal. Botránynak nevezte, hogy a Fidesz az emberek pénzét "felelőtlenül eltőzsdézte", és olyan gazdaságpolitikára pazarolta, amely sem új munkahelyeket nem tudott teremteni, sem a gazdasági növekedést nem indította el, de még az adósságot sem csökkentette megfelelő mértékben.

Olvasóink írták

 • 6. Emberségetavilágnak 2013. április 16. 06:53
  „Eltőzsdézte Lupis, a kilencvenes évek közepén, de nem a hozamot, hanem az állami pénzalapokat. Beleértve a nyugdíjalapot is.”
 • 5. Mozimasiniszta 2013. április 15. 21:59
  „2#-es Koszta ! racionális érvekkel, tényekkel , az 1-3-4#. néptársakra nem tudsz hatással lenni...”
 • 4. _csutak_ 2013. április 15. 20:13
  „Van még olyan <moderálva> aki ezt a sületlenséget elhiszi nekik?”
 • 3. szatyi 2013. április 15. 18:33
  „Ki is vásárolt belőle MOL részvényt a tőzsdén?
  Mennyi veszteség van azóta rajta?”
 • 2. Koszta 2013. április 15. 18:18
  „A korábbi kormány a közös nagy kalapból kiszervezte (lehetővé tette hogy mindenki kivigye) a nyugdíj befizetéseket magánpénztárakhoz... Amikor a magánpénztáraktól most visszavette az állam a nyugdíjbefizetések törzstőkéjét, akkor a befizetések hozamát (kamatait) a magánpénztár kifizette a biztosítottaknak... Avagy néhány pénztár nem, mert nem volt hozam... Állításuk szerint... Mindenki tudja mennyit kapott kézhez... 10 év alatt a több mint milliós törzstőke nem fialt, avagy csak szerény hasznot (1-2 százezer forintot) hozott a magánpénztáraknál... Jó üzlet volt? Nekik, a magánpénztáraknak igen... Mert a saját, konkrét példámat tekintve - 1,8 millióból 10 év alatt 130 ezer hozamot realizálni, az semmi... Ennyit fizetett a magánpénztáram... Ennél egy sima banki lekötés többet tudott volna kihozni... és ez független minden ideológiától... puszta számszaki tény. Hagyni kellett volna még őket ga(rá)zdálkodni?
  Ugyanakkor számos visszaélést, csalást állapított meg a PSZÁF ezen magánpénztáraknál a pénz kezelésével kapcsolatban... Túlszámlázott, külsős statisztikai munkák pl. a hozamok rovására, a hozamokból... Így már persze érthető a silány teljesítmény...
  A mindent "privatizáló", tolvaj szemlélet ide vezet... Illetve e miatt jött létre... Lopni a közöst a magán zsebekbe...
  Ennyi volt a korábbi magánosítás hozadéka... pusztán számszaki alapokon elemezve.”
 • 1. queenmargareth1 2013. április 15. 17:34
  „bizonyítsa!!!
  óvodás korig nem megyünk vissza?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az idén lehet új babakötvény

Varga Mihály szerint növelni kell a lakossági megtakarításokat és azok állampapírban történő… Tovább olvasom