Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Fidesz: a kormány a nyugdíjasok mellett áll 2014-ben is

Így a nyugdíjak jövőre is megőrzik értéküket - jelentette ki Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.
A kormány a nyugdíjasok mellett áll 2014-ben is, mint ahogy a kormányváltás óta mindig, így a nyugdíjak jövőre is megőrzik értéküket - jelentette ki Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján.

A szóvivő elmondta, hogy január 1-jétől inflációkövető, 2,4 százalékos nyugdíjemelés lép életbe, ez az öregségi nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra egyaránt vonatkozik, így 2,8 millió embert érint.

Az öregségi nyugdíjak átlagosan havi 2520 forinttal emelkednek, és 2,4 százalékkal nőnek a rokkantsági és rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is. A korhatár előtti nyugdíjban részesülők ellátása átlagosan havi 3360 forinttal nő. Ugyancsak január 1-jétől több mint nettó ötezer forinttal közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, amelynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. Az ápolási díjak emelése közel 18 ezer családot érint, és erre 1,7 milliárd forintot különített el a kormány - fejtette ki Zsigó Róbert.

A szóvivő felidézte, hogy az előző kormány idején, 2002 és 2008 között évről évre egyre kisebb mértékű nyugdíj korrekciók voltak, 2007-ben már egyenesen csökkent a nyugdíjak reálértéke, 2009-ben pedig erőteljes értékvesztés következett be.
Hozzátette, hogy a jelenlegi kabinet a kormányváltás évében átalakította a nyugdíjrendszert, és azóta minden évben nyugdíjemelést hajtott végre. Idén ennek mértéke átlagosan 5,2 százalék volt. Az öregségi nyugdíjak átlagos összege 2013-ban 112 781 forint volt, ami 8 százalékkal magasabb az előző évinél. Az inflációt meghaladó mértékű nyugdíjemelés következtében az idén már nemcsak az összege, hanem az értéke is nőtt a nyugdíjaknak, több mint 3 százalékkal - sorolta a szóvivő.

Zsigó Róbert kitért arra is, hogy az idős emberek megélhetését a rezsicsökkentéssel is segíti a kormány. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a novemberi csökkentésről szóló számlákat decemberben kell megkapni, januártól pedig egyszerűsített számlát kell kiállítaniuk a szolgáltatóknak. Hozzáfűzte, hogy a Fidesz-frakció januárban napirendjére tűzi a harmadik rezsicsökkentés kérdését.

Az adócsalási váddal kapcsolatban szombatra szervezett tüntetésre reagálva, kérdésre válaszolva a szóvivő azt mondta: az úgynevezett NAV-os ügy a legjobb helyen van, hiszen a rendőrség, az ügyészség vizsgálja, és ha kiderül, hogy valóban valami "disznóság" történt, akkor van létjogosultsága annak, hogy politikai vizsgálat is legyen. Hozzátette: úgy tűnik, a baloldal és a Jobbik is "színjátékot játszott" ebben az ügyben, hiszen vizsgálóbizottságot követeltek, és amikor a bizottság felállításáról döntöttek, nem szavazták azt meg. Hozzátette: a Fidesz szerint az adócsalóknak a börtönben, rács mögött van a helyük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAV: a cigarettacsempészet növekedésére lehet következtetni

A szervezet szerint a dohánykereskedelem átalakításának hatásai még nem mérhetőek. Tovább olvasom