Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Fidesz: a legkorruptabb kormány volt a 2010 előtti

A kormányzó pártoknak az égvilágon semmi köze nincsen a NAV-ügyhöz - mondta Kocsis Máté.
Minden idők legkorruptabb magyar kormányzatának nevezte a 2010 előtti baloldali kabinetet Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló albizottságának ülése előtt újságíróknak elmondta: a zárt tanácskozáson ismét kísérletet tesznek Szilvásy György egykori titokminiszter meghallgatására.

A testület kormánypárti tagjai egyebek mellett arra kíváncsiak, Szilvásy György szerint szabályos-e, hogy egy titkosszolgálati vezető egy alvilághoz köthető embert arra kér, járasson le jobboldali politikusokat - közölte Kocsis Máté, utalva Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője 2008-as találkozóira.

A Fidesz kommunikációs igazgatója hozzátette, azt a kérdést is felteszik majd a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, hogy milyen információi voltak e találkozókról, és ha volt tudomása róluk, indított-e vizsgálatot, illetve miért maradtak el a következmények. Az is kérdés, hogy a titkosszolgálatok operatív akciójáról volt-e szó vagy politikai megrendelésről - mondta.

Kocsis Máté szavai szerint a "Szilvásy-Portik-Laborc-ügy egy újabb lenyomata" a 2010 előtti kornak, amikor minden idők legkorruptabb kormányzata volt hatalmon.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik és Laborc, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választást, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kormánypárti tagjainak javaslatára levették a testület keddi napirendjéről az áfacsalási vádakkal kapcsolatos meghallgatásokat. Az ülésen egyébként megjelent mások mellett Horváth András, az adóhatóság volt munkatársa is. Ő volt az, aki a közelmúltban azzal lépett a nyilvánosság elé, hogy szerinte nagyobb cégek több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót.

Kocsis Máté az ügyben megismételte a Fidesz álláspontját, amely szerint először a büntetőeljárást kell lefolytatni, azután lehet az esetleges politikai következtetésekről tárgyalni. Ráadásul az országgyűlési törvény - szocialista javaslatra - kimondja, hogy nem lehet vizsgálóbizottságot létrehozni olyan ügyben, amelyben büntetőeljárás van folyamatban - jegyezte meg.

Hozzátette viszont azt is, hogy hetek óta semmilyen konkrétum nem áll a nyilvánosság rendelkezésére a NAV-ügyben. Nyomatékosította ugyanakkor - ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök is tette a parlamentben -, hogy az adócsalóknak börtönben a helyük.

A politikus egyúttal kijelentette, hogy a kormányzó pártoknak "az égvilágon semmi közük nincsen a NAV-ügyhöz", aki pedig ezzel ellentétes kijelentést tesz, jogi eljárást kezdeményeznek ellene.

Azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés kedden döntött az amerikai lehallgatási botrány magyarországi szálait vizsgáló parlamenti bizottság létrehozásáról, Kocsis Máté azt mondta: vizsgálni kell többek között azt, hogy hallgattak-e le vezető közéleti személyiségeket Magyarországon külföldi szolgálatok, és ha igen, mire használták ezeket az adatokat. Kérdés továbbá, hogy vannak-e és ha igen, milyen befolyásszerzési kísérletek a magyar közéletben, a gazdasági és politikai életben külföldi érdekcsoportok részéről.

A vizsgálóbizottság legkorábban a jövő hét végén ülésezhet először - tájékoztatott. Arra a kérdésre, hogy például a budapesti amerikai nagykövetségről terveznek-e majd valakit meghallgatni, Kocsis Máté azt válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális átállás: már szinte minden háztartás váltott

Magyarországon novemberben a teljes népesség alapján csaknem 5 óra tévénézés jutott egy emberre egy… Tovább olvasom