Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Fidesz: a Miniszterelnökség a tájékoztatóihoz kérhesse ki az állampolgárok adatait

Ha a parlament elfogadja, az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhetne ki a Miniszterelnökség.
Az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhetne ki a Miniszterelnökség az ezeket tartalmazó nyilvántartásból, ha a parlament elfogadja a fideszes Koszorús László erre vonatkozó, pénteken benyújtott törvénymódosítási javaslatát.

Az indítvány szerint a kormány által meghatározott ügyekben a Miniszterelnökség az emberek személyre szóló tájékoztatása, valamint álláspontjának megkérdezése céljából neveket és lakcímadatokat kérhetne ki a nyilvántartásból. Az adatkérés során kiválasztási szempont lehetne az emberek neme, születési helye és ideje, lakcíme, családi állapota és házasságkötése vagy bejegyzett élettársi kapcsolata létesítésének helye.

A Miniszterelnökség kérésének teljesítését abban az esetben kellene megtagadnia a nyilvántartónak, ha az adatok kiadását az állampolgár letiltotta - kivéve, ha az adat kiszolgáltatására eseti engedélyt adott -, ha a kérelmező az adat felhasználásának célját, illetve jogalapját nem vagy nem megfelelően igazolta, továbbá ha az újszülött adatainak nyilvántartásba vételét követően még nem telt el kilencven nap.

A Miniszterelnökség az átvett adatokat - eltérő rendelkezés hiányában - az átvételtől számított kilencven napig kezelhetné.

A fideszes képviselő előterjesztését azzal magyarázta, hogy a kormányzati intézkedések során szükségessé válhat a polgárok tájékoztatása vagy véleményének, álláspontjának megismerése. "A törvénymódosítás lehetőséget biztosít minden érintett polgár számára, hogy meghatározott ügyekben részleteiben is megismerhesse a kormányzati intézkedéseket, és azokról véleményt nyilvánítson" - írta Koszorús László, akinek törvényjavaslata a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2012. április 20. 19:50
    „Bocsánat, de miért nem rendelik meg a szolgáltatást valamelyik közvéleménykutató cégtől?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-bizottság: haladnak a magyar válaszok értékelésével

Az EB rövidesen készen lehet Magyarország válaszainak elemzésével. Tovább olvasom