Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: a növekvő bérek a kormány intézkedéseinek köszönhetőek

Az Együtt-PM szerint a tavalyi három százalék körüli reálbérnövekedés nem ellensúlyozza a tavalyelőtti három és fél százalékos reálbércsökkenést.
Együtt-PM: megtévesztő a KSH bérstatisztikája

Az Együtt-PM választási szövetség szerint a tavalyi három százalék körüli reálbérnövekedés nem ellensúlyozza a tavalyelőtti három és fél százalékos reálbércsökkenést.

Az ellenzéki párt pénteki közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataira reagált. Eszerint tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, és 2013. január-decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot.

Az Együtt-PM szerint a kormány szeretné sikerként beállítani, tavaly hogy 3,1 százalékkal nőttek a reálbérek, arról azonban nem beszélnek, hogy tavalyelőtt 3,5 százalékkal csökkennek. Még kevesebbet beszélnek arról, hogy 2012-ben az alacsony jövedelműeknek az adójóváírás kivezetése miatt 3,5 százaléknál nagyobb mértékben csökkent a reálkeresetük, 2013-ban pedig a szuperbruttó kivezetése érintette kedvezőtlenül őket - írták.

Hangsúlyozzák: a mesterségesen és átmenetileg nulla százalékra levitt inflációval nem tartható fenn a reálbér növekedése. Ezt csak erősödő gazdasággal lehet elérni, amely a piaci munkahelyek számának növekedésében is megmutatkozna.

Az Együtt-PM ezzel szemben folyamatos, fenntartható, és az alacsonyabb jövedelmüket is elérő reálbér növekedést ígér, amely együtt jár a piaci munkahelyek sokasodásával is - zárul a közlemény.

Fidesz: a növekvő bérek a kormány intézkedéseinek köszönhetőek

A Fidesz szóvivője szerint az, hogy 2013-ban a bruttó és a nettó átlagkeresetek is nőttek, a családi adókedvezménynek, a béremelési programoknak, a rekord alacsony inflációnak és a rezsicsökkentésnek köszönhető.

Selmeczi Gabriella pénteki sajtótájékoztatóján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataira reagált. Eszerint tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, és 2013. január-decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot.

A fideszes politikus szerint a béremelkedéssel a munkavállalók zsebébe több pénz kerül és több is marad ott, így nagyobb a mozgásterük abban, hogy mire költik el a fizetésüket.

Hangsúlyozta: a kormánypártok idén további emelkedésre számítanak, amit elsősorban a kiskeresetű családok adócsökkentése, a továbbra is alacsony infláció és az egyre magabiztosabb gazdasági növekedés eredményezhet.

Emellett kiemelte a kormány által indított béremelési programokat. Ismertette: januárban százezer forint fölé nőtt a minimálbér, idén két alkalommal nő a pedagógusok fizetése, harmadik éve zajlik az egészségügyi béremelés, márciusban megérkezik a tiszthelyettesek bérkiegészítése, szintén ekkor emelkedik a szociális és gyermekjóléti ágazatban dolgozók fizetése 5-11 százalékkal, januárig visszamenőleg, nő a közfoglalkoztatottak bére, valamint a vasutasok és a postások fizetése is az ágazati megállapodásoknak köszönhetően.

Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: Magyarország jobban teljesít a munkavállalók megbecsülésében, mint a Gyurcsány-korszak, akik kormányzása alatt negyedmillió ember vált munkanélkülivé, a fizetés felét elvitték a magas adók, a másik felét pedig a magas rezsi és infláció.

Hozzátette: a kormánypártok azért folytatják a következő napokban is a támogatói aláírások gyűjtése, hogy ezzel "lehetőséget adjanak azoknak az embereknek a támogatásuk kifejezésére, akik úgy gondolják, hogy Magyarországnak ezen az úton kell tovább haladnia".

Kérdésre válaszolva a Fidesz szóvivője hangsúlyozta: a közszolgálati dolgozóknak "a mostani kormány jelenti a reményt, a Gyurcsány-korszak pedig a veszélyt", hiszen a baloldal kormányra kerülése esetén megszorításokra készül. Szerinte a panasznapot tartó szakszervezeteknek inkább "erre a veszélyre kellene figyelmeztetnie a dolgozókat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány és a Magyar Telekom partnerségi megállapodást kötött

A megállapodást pénteken Budapesten írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Timotheus Höttges, a… Tovább olvasom