Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Fidesz: a rendszerváltás óta nem volt a mostanihoz hasonló pedagógusbér-emelés

Szeptember 1-jétől 30-80 ezer forinttal nő a mintegy 150 ezer pedagógus fizetése, akik 2017-ig minden év szeptemberében újabb 10 százalékos emelésre számíthatnak.
A rendszerváltás óta nem volt olyan esztendő, amikor a mostanihoz hasonló átgondolt, előre mutató és stabilan kiszámítható pedagógusbér-emelési program vette volna kezdetét Magyarországon - mondta a Fidesz szóvivője hétfőn Pécsett, sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter utalt rá, hogy szeptember 1-jétől 30-80 ezer forinttal nő a mintegy 150 ezer pedagógus fizetése, akik 2017-ig minden év szeptemberében újabb 10 százalékos emelésre számíthatnak.

A szóvivő hangsúlyozta, a kormány a gyermeket nevelő családok számára is fontos intézkedéseket hozott. Példaként az idén 600 ezer iskolást érintő ingyenes tankönyvcsomagokat, a rezsicsökkentést, valamint a családi adókedvezményeket említette, amelyek együttesen háztartásonként havi több tízezer forint megtakarítást jelentenek.

A Fidesz arra fogja ösztönözni a kormányt, hogy a gyermekeket nevelő családokat érintő programoknak, a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezmény kiterjesztésének legyen folytatása - mondta.
Hoppál Péter szavai szerint látható azonban, hogy a baloldal a tanévkezdést kissé fanyalogva fogadja.

"Három évvel ezelőtt, mielőtt a magyar emberek a Gyurcsány-Bajnai szövetséget elzavarták az ország éléről, akkor nemhogy béremelési programról nem volt szó a magyar oktatási rendszerben, hanem az oktatási, közoktatási rendszer fenntarthatósága volt végveszélyben" - fogalmazott. Hozzátette: akkor béremelés helyett bércsökkentést könyvelhettek el a pedagógusok, akiknek az Orbán-kormány most hosszú távú bérfejlesztési programot indított.

Ha a baloldal erői újra hatalomra kerülnének, ugyanaz a szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitika lépne életbe, mint amit ők 2010 előtt folytattak, s annak a következménye idén szeptemberre az lehetett volna, hogy a pedagógusok nem stabil egzisztenciát tudhatnának magukénak, hanem elbocsátó leveleket várhatnának, hiszen az iskolarendszer fenntarthatatlan volt - mondta.

"Ezzel szemben ma állami garancia védi az oktatási rendszert, az iskolákat, a pedagógusok állása biztonságban van és emelkedik a fizetésük" - jelentette ki.

Hoppál Péter úgy vélte: ugyanilyen örvendetes hír, hogy szeptember első napjaiban az egészségügyi bérfejlesztési program keretében idén januárig visszamenőleg mintegy 95 ezer egészségügyi dolgozó kap magasabb fizetést. "Ez személyenként havonta legalább bruttó 10 ezer forintot jelent, de jóval magasabb emelést kapnak azok, akik tavaly kimaradtak a bérfejlesztésből" - tette hozzá.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a szakorvosok bére bruttó 40 ezer, az intézeti gyógyszerészeké 44 ezer forinttal emelkedik. Az egészségügyi szakdolgozók között a diplomások bére havi 35-41 ezer, a középfokú végzettségűeké 10 ezer forinttal nő havonta.

Ilyen programot sem könyvelhettek el korábbi kormányzások idején az egészségügyi dolgozók, sőt azzal számolhattak, hogy nem lesz állásuk és az ágazatot tovább sújtja az elvándorlás - mondta.

Hozzáfűzte: az elvándorlást sikerült megállítani, a több fokozatban életbe lépett bérfejlesztéssel komoly javulást sikerült elérni a 2010 előtti állapothoz képest, amikor az egészségügyben dolgozók elhivatottságán múlt, hogy a magyar egészségügyi rendszer talpon tudjon maradni.

"A baloldal semmiféle segítő kezet nem akart nyújtani az egészségügyben dolgozóknak, ez azonban a mostani béremeléssel megváltozott" - fogalmazott a szóvivő.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelési programjából jól látszik a bal- és a jobboldal politikája, gondolkodása. "A bukott baloldal hiteltelen és alkalmatlan arra, hogy a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat és más dolgozói rétegeket komolyan vegyen, felkaroljon" - mondta.

Hozzátette, a baloldal gazdaságpolitikájával az ország és benne a közszféra alkalmazottjai a csőd szélére jutottak, az Orbán-kormány ezzel szemben rendbe tette a gazdaság alapjait, az oktatásban és az egészségügyben is megteremtette a bérfejlesztés lehetőségét.

Olvasóink írták

 • 12. Power 2013. szeptember 03. 18:08
  „Éhbérért cserébe egész napos iskola...ha már a pedagógusokra hárítják a nevelés felelősségét, jogokat is kellene adni mellé, nem csak fizetésemelést.”
 • 11. C6H12O6 2013. szeptember 03. 05:42
  „Továbbra is azt mondom, hogy közalkalmazotti bért a köztisztviselőknek is! Miért van bruttó 4000 Ft különbség a 25 éve dolgozó 2 szakvizsgával rendelkező dolgozó és a kezdő takarítónő fizetése között? /Nem a takarítónőét sokallom.../”
 • 10. Kathryn 2013. szeptember 02. 23:42
  „http://www.10keruleti-hirhatar.hu/hirek/egy-pedagogus-halas-koszono-levele-orbanhoz”
 • 9. xenopus 2013. szeptember 02. 22:56
  „Épp most olvasom egy tanár levelét ami a neten kering. Kevesebb fizetést kap és a vizsgapótlékokat is megvonják, azonkívül TÖBB órát kell dolgozniuk.
  Érdekes!”
 • 8. eternette 2013. szeptember 02. 22:53
  „2002-ben jelentősebb emelés volt, és nem kellett hozzá többlet munka. A mostani kitolás az egyetemet végzett, sok éve a pályán lévőkkel. Elveszik a pótlékokat, órakedvezményt, túlóradíjat, cafatériát. Helyette megemelik a kötelező óraszámot közel 50 %-kal. Ugyanis a 26 órákat eleve kioszják az igazgatók, a maradék 6 órában pedig helyettesítésre kötelezhetik a tanárt. Lesznek sokan, akik belegebednek, ezért gyakran kell helyettesíteni. Szóval Hoffmann meséit nem kell elhinni. A kezdő tanároknak kedvez, másoknak alig, illetve sokaktól elvesz. Köszönik a szülők is, hogy fáradt tanárok tanítják majd a gyereküket.”
 • 7. kzk 2013. szeptember 02. 22:30
  „Köszi fidesz 91e helyett 70e keresek.”
 • 6. kumisz 2013. szeptember 02. 21:44
  „1. Roland1000 2013.09.02. 20:18
  Jól beszélsz, viszont ezt nem hallja meg senki!!!!!!!!!!!!!!
  oFF.
  hA BELEGONDOLSZ, MINDENKI AZ EURÓSS FIZETÉSÉT KAPNÁ, AKKOR NEM VOLNA GOND SEMMIVEL! NEM KÉNE REZSICSÖKKENTÉSES FASZSÁG ÉS EGYEBEKEK!
  Off.”
 • 5. hangman 2013. szeptember 02. 21:41
  „Kommentár nélkül legyenek szívesek összehasonlítani a két táblázatot és döntsék el, hogy hoppál hazudik vagy sem:

  http://www.tudosz.hu/bertabla01.html
  versus
  http://www.tudosz.hu/bertabla02szept.html

  A gyengébbek kedvéért segítek, 2001-ben H1 kategória 46.500 Ft, 2002-ben kormányváltás után 107.500 Ft. Tudom ezzel éves szinten 300 milliárd forinttal terhelték a költségvetést, de a számok elég makacs dolgok, az internet pedig nem felejt!”
 • 4. nelek 2013. szeptember 02. 21:11
  „Ja, elfelejtettem: ilyen béremelés tényleg nem volt soha.”
 • 3. Qllancs 2013. szeptember 02. 21:10
  „Roland 1000
  Ezeket NEM érdekli amit te itt felemlítesz ! A kisemberek milliói jó magasan levannak tojva !Lényeg a közmunka..Tündérország jobban teljesít !!
  Ez is kamu..mint az eü. dolgozók fizetése.Bevezették a chipszadót ..amit majd 2 év után párezer ft vel kiszúrják a dolgozók szemét! Ott is csak 2.---3000.-/ hó emelés jutott. De az infláció , az élelmiszerek pl. 30--40--60 % ot is emelkedtek !
  A pedagógus béremelés is csak KAMU !!
  Megemelték az óraszámot ..ma osztották i . kötelező ..26 ..most nekem 27 lett, naímeg a benttöltött ..üresjárat..is 33 óra. Van, hogy de . van 2 órám, majd szünet 2 óra, és du. 4 óra. Hétfőn..kedden este 3/4 5 IG !! majd a hét többi naoján : szerda..csüt, péntek..este 3/4 6 ig TANÍTÁS !! óra. NEM NAPKÖZI !! rendes óra.

  Kamu a du. 4 ig tanítás is !! mert vigyázni du. 5 ig kell !!
  Túlóra : O.-, cafeteria : O-,- helyettesítés: O, - szakkör : O.-ft , .....
  Na meg a többi. Kulcsmásolás...tanteremhez, kapuhoz : saját pénzből! fénymásoló papír: sajátpénzbő, utiköltség : bérlet : saját pénzből, tanárikönyvek ? sajátpénzből ........”
 • 2. nelek 2013. szeptember 02. 21:10
  „Majd nekik is lesz ilyen emelés. Elvesznek belőle, aztán visszaadnak valamennyit, de csak a visszaadást jelentetik meg az újságban.”
 • 1. Roland1000 2013. szeptember 02. 20:18
  „És mi lesz a kétkezi melósokkal? És mi lesz a sok csóró gyári dolgozóval? És a kőművesekkel, tűzoltókkal, boltosokkal, postásokkal, vasutasokkal, és had ne soroljam! Velük mi lesz? Mikor veszi észre a politika, hogy milyen bérekért dolgoznak a kétkezi munkások?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a bankokkal való paktum egyedül a bukott baloldalnak jut eszébe

A Fidesz szerint a bankokkal való paktum egyedül a bukott baloldalnak jut eszébe, amely a családok… Tovább olvasom