Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Fidesz: a Simon-ügy most kezdődik

Rétvári arra kíváncsi mikor, kitől és miért kapta Simon a pénzt?
Rétvári: mikor, kitől és miért kapta Simon a pénzt?

Mikor, kitől és miért kapta a vezető baloldali politikusként dolgozó Simon Gábor a bécsi bankszámlán szereplő több száz millió forintot? - tette fel a kérdést Rétvári Bence, a KDNP alelnöke vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rétvári Bence szerint ugyancsak tisztázásra vár, hogy az összegnek volt-e köze ahhoz, hogy Simon Gábor jelentős szerepet töltött be az MSZP-ben és a Gyurcsány-kormányban, illetve jobbkeze volt Mesterházy Attilának.

Hétfőn, az Országgyűlés mentelmi bizottságának ülésén lehetősége nyílik válaszolnia Simon Gábornak erre, vagyis a Simon-ügy még csak most kezdődik - tette hozzá a kormánypárti politikus.

Közölte: Magyarországon 10 millió embert érdekel, hogy Simon Gábor vezető magyar politikusként milyen minőségében kapott ilyen összeget és az miért nem szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Ebben a helyzetben Simon Gábornak is érdeke a történtek tisztázása - mondta Rétvári Bence.

Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke elmondta, hogy két eljárás indult a Simon-ügyben: egy vagyonnyilatkozati, illetve egy, a képviselő mentelmi jogával összefüggő eljárás.

Utalt arra, a bizottság elnökeként már felszólította a képviselőt a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok kijavítására, amire szerdáig van lehetősége. Ugyanakkor hétfőn dönt arról a mentelmi bizottság, hogy adócsalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt, a legfőbb ügyész kérésére felfüggesszék-e a honatya mentelmi jogát.

Az Országgyűlés mindkét eljárás esetében a bizottság javaslata nyomán mondhatja ki egyrészt a képviselő esetében az összeférhetetlenséget, illetve függesztheti fel a mentelmi jogot - tette hozzá a bizottság elnöke.

Hangsúlyozta, Simon Gábor már február 6-án, csütörtökön jelezte telefonon, hogy személyes konzultációt kér tőle. Erre a bizottság hétfői ülésén kívánnak lehetőséget adni számára.

Kérdésre válaszolva hozzáfűzte: ha Simon Gábor a már jelzett szándékának megfelelően február 12-én, szerdán lemond képviselői mandátumáról, akkor mindkét ügyet lezárják.

Rubovszky György megjegyezte ugyanakkor, számára az eltelt idő kétségessé teszi Simon Gábornak azt a védekezését, hogy jóhiszeműen hibázott a vagyonnyilatkozat kitöltésekor, ugyanis a bankszámlát 2008-ban nyitotta.

Simon Gábor, az MSZP eddigi elnökhelyettese február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Erről azt követően döntött, hogy sajtóhírek jelentek meg arról: 240 millió forintnak megfelelő eurót és dollárt tart egy ausztriai bankszámlán, és az összeget nem tüntette fel képviselői vagyonnyilatkozatában.

Fidesz: a Simon-ügy most kezdődik

"Három nap tagadás, bujkálás és menekülés után most két napja a falazást látjuk az ügyben, a Gyurcsány-koalíció minden szereplője kórusban falaz Simon Gábornak. (...) Látjuk, hogy menekülnének a válaszok elől, de ez az ügy most kezdődik" - mondta Zsigó Róbert szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Hogyan lehet, hogy a "Gyurcsány-koalíció" egyetlen tagja sem kérdezte meg az MSZP-ből csütörtökön kilépett Simon Gábort arról, honnan van az osztrák számlán tartott mintegy negyedmilliárd forint? - tette fel a kérdést a szóvivő. Talán, mert tudják, honnan származik - fűzte hozzá.

Zsigó Róbert szerint az is kérdés, miért adott a "Gyurcsány-koalíció" pár nap "menekülőutat" Simon Gábornak, hogy lemondjon parlamenti mandátumáról. "Mit akarnak ebben a pár napban még eltakarítani a függöny mögött, mielőtt az ügyészség tehetné a dolgát? (...) Mire kell nekik az idő, talán nem arra, hogy a nyomokat eltüntessék vagy a vallomásokat egyeztessék?" - kérdezte.

A Fidesz az emberekkel együtt várja Mesterházy Attila MSZP-elnök válaszait e felvetésre - közölte. Ellenkező esetben "biztosak lehetünk abban, hogy Mesterházy Attila eddig hazudott, eszében sincs megújítani az MSZP-t, ő is csak ugyanazt a korrupciós bűnszervezetet segíti, amely egyszer már minden idők legkorruptabb kormányzását elkövette" - fogalmazott a kormánypárt szóvivője.

A Magyar Nemzet kedden írt arról, hogy Simon Gábor Ausztriában korábban nyitott értékpapírszámláinak egyenlege 2013. október 16-án 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot. A napilap szerint Simon Gábor korábbi vagyonbevallásai alapján sem mutatható ki, honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi vagyonbevallásában sem szerepelteti azt.

Simon Gábor az MSZP vezetésének kezdeményezésére kedden felfüggesztette párttagságát és valamennyi, a pártban betöltött tisztségét, majd csütörtökön azt is közölte, hogy lemond minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Közölte: a személyéhez kötődő összeggel el tud számolni, a pénz eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 éves kislányt raboltak ki

300 forintért támadta meg a 22 éves nő a kislányt, akinek kifeszítette markából a pénzt. Tovább olvasom