Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Fidesz: az alacsony infláció kiemelten segíti a nyugdíjasokat

Az Együtt-PM szerint a Fidesz meghurcolta és nyomorba taszította nyugdíjasok százezreit.
Az alacsony infláció nyugdíjasokat érintő pozitív hatását hangsúlyozta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a fogyasztói árak novemberben 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz, októberhez képest 0,1 százalékkal csökkentek.

A Fidesz szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a hónapok óta tartósan alacsony szinten lévő infláció valószínűleg még tovább fog süllyedni, hiszen a novemberi rezsicsökkentés hatása a decemberi adatokban lesz először érzékelhető.

Selmeczi Gabriella hangsúlyozta, hogy az alacsony infláció kiemelten segíti a nyugdíjasokat, akiknek az ellátása szinte teljesen az állami gondoskodástól függ. Ha magas az infláció, akkor kevesebbet ér a nyugdíj - mondta, jelezve ugyanakkor, hogy a kormányváltás óta ez nincs így.

Idén infláció feletti, 5,2 százalékos, jövőre pedig inflációkövető, 2,4 százalékos nyugdíjemelést hajt végre a kabinet - ismertette a kormánypárt szóvivője.

Selmeczi Gabriella a tájékoztatón közölte azt is, a Fidesz egyetért azzal a kormánydöntéssel, hogy visszafizettetnék az állami vállalatok vezetőivel az idén felvett jutalmaik kétmillió forint feletti részét.

Az ország talpraállításában kölcsönös tehervállalásra van szükség az állami vagy akár az önkormányzati cégek vezetőitől is - fogalmazott.

Kérdésre elmondta, a Fidesz-frakció örülne annak, ha Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter megvizsgálná annak lehetőségét, hogy - a közszféra dolgozóihoz hasonlóan - az állami cégekre is törvényileg vonatkozzon a kétmillió forintos bérplafon.

Arra a felvetésre, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársának, Horváth Andrásnak a feljelentése nyomán hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Fidesz szóvivője azt válaszolta: ha megáll a bűncselekmény alapos gyanúja, akkor az ügy a legjobb helyen van, a bűnüldöző szerveknél.

Együtt-PM: a Fidesz nyomorba taszította nyugdíjasok százezreit

Az Együtt-PM közleménye szerint a Fidesz nem megvédte, hanem meghurcolta és nyomorba taszította nyugdíjasok százezreit.

A Bajnai Gordon vezette ellenzéki pártszövetség arra reagált, hogy Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő sajtótájékoztatón azt mondta: az alacsony infláció kiemelten segíti a nyugdíjasokat.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a fogyasztói árak novemberben 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest pedig 0,1 százalékkal csökkentek. A Fidesz szóvivője utalt arra, hogy az infláció valószínűleg még tovább fog süllyedni, hiszen a novemberi rezsicsökkentés hatása a decemberi adatokban lesz először érzékelhető.

Az Együtt-PM szerint az alacsony infláció egész Európára jellemző, de más országokban nem mesterséges árcsökkentés következménye. Magyarországon viszont a fogyasztás továbbra sem bővül, a maginfláció 3,5 százalék, ez pedig azt mutatja, hogy mesterséges és ideiglenes az árcsökkentés.

A közlemény szerint azonban még a "bűvésztrükkökkel" elért inflációs adatnak is nagy ára van: a víziközmű-cégek nyolcmilliárd forintot veszítettek eddig. Ezek állami tulajdonban lévő cégek, veszteségüket a költségvetés fedezi majd "rezsiadókból, melyeket jövőre kénytelen lesz kivetni a kormány" - olvasható.

Az Együtt-PM szerint a Fidesz csak akkor szól a nyugdíjasokhoz, ha közelednek a választások, de leállította a Bajnai-kormány által elindított nyugdíjkorrekciós programot, szétverte a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer alapjait.

Az Együtt-PM, ha kormányra kerül, garantálja a nyugdíjak értékállóságát és a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémiumot, újraindítja a nyugdíjkorrekciós programot - közölték, hozzátéve: megszüntetik a nyugdíjasok munkavégzési tilalmát, a 65 éven felüliek pedig újra teljesen ingyen utazhatnak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkagödör omlott két férfira Budapesten

Csatornát építettek, amikor a baleset bekövetkezett. Egyikük meghalt. Tovább olvasom