Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: az MSZP-kormány csődbe viszi a kórházakat

Azonnali távozásra szólította fel a Fidesz Székely Tamás egészségügyi minisztert a kormány új egészségügyi finanszírozási rendszere miatt.
Pesti Imre, a párt szakpolitikusa vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a tervezet szerint 60-70 milliárd forintot vonnának ki az egészségügyi ellátásból, ami lehetetlenné tenné a kórházak működését. Ráadásul a kormány az alkotmányt is megszegi, ugyanis aszerint mindenkinek joga van a legnagyobb szintű testi-lelki egészséghez Magyarországon - tette hozzá a politikus.

Az egészségügyi rendszer csődjéhez és az ellátás drasztikus romlásához vezet az új finanszírozási rendszer Pesti Imre szerint. A politikus arról beszélt: a kormány egy hete még tagadta a forráskivonást és megfenyegette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár középvezetőit is, hogy nem adhatnak ki információkat a tervezetről, most azonban kiderült, hogy mit tartalmaz. Ráadásul a Kórházszövetség vezetői is elismerték, hogy csődhelyzetben vannak az ország egészségügyi intézményei. A Fidesz szerint az anyagi háttér az ellátást is veszélyezteti.

A szakpolitikus úgy tudja: az állam csak az ellátás 70 százalékát finanszírozná a területen kívüli betegek esetében, mert a kórházak csak így tudják fenntartani saját működésüket. Hozzátette: az egyik megyei kórháznál 18-19 százalékos forráskivonásról számoltak be, ami 200-250 millió forint veszteség lenne, egy másik intézményben pedig már áprilisban is csak az ellátás töredékét finanszírozták. A Fidesz szerint a kormány az egyébként is padlón lévő egészségügybe rúg bele és az ellátást a szegény, beteg, kiszolgáltatott emberekkel fizetteti meg. Pesti Imre elmondta: a finanszírozási tervezettel sérül a szabad orvosválasztás, visszaszivárog a fizetős egészségügy, valamint előkészítik a korábban már tervezett 50 kórházbezárást és a privatizáció lehetőségét.

Pesti Imre szerint az egészségügyi miniszternek haladéktalanul távoznia kell, hiszen orvosi és parlamenti esküjét is megszegte. Úgy véli, Székely Tamás mellett a kormánynak is mennie kell, mert nincs többségi támogatása, joga és felhatalmazása a hasonló döntésekhez.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2009. június 14. 12:39
    „Ha már a Hospinvestesek csődbementek, be kell bizonyítani, hogy a többi sem különb. Mocskos mszp-s játék ez, a halottak nem számítanak. Gyilkos banda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas vezetés, gázolás a zebrán - balesetek hétvégéje

Súlyos és halálos balesetekről szólnak a tudósítások a hétvégén: halálos baleset a 4-es főúton,… Tovább olvasom