Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Fidesz: az MSZP a korrupció pártján áll?

A Zuschlag-ügy kapcsán, valamint a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szólaltak fel a képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.
Fidesz: az MSZP a korrupció pártján áll?

Kósa Lajos arról beszélt, hogy 2011 januárjában jogerősen lezárult a Zuschlag-ügy. Mint mondta, a bíróság szerint bűnszövetkezetben követték el a szocialista politikusok a bűncselekményeket.

Véleménye alapján a korrupció ellen csak akkor lehet küzdeni, ha a korrupciónak van személyre szabott politikai felelőse is. Hozzátette: az ügy politikai felelőseit még nem vonták felelősségre.

Közölte: ezek az estek akkor történtek, amikor az Ifjúsági- és Sportminisztériumban Gyurcsány Ferenc volt a miniszter és Mesterházy Attila volt az államtitkár. Véleménye szerint egyetlen lehetséges következtetés van, az érintettek a politikai felelősök.

Feltette a kérdést a szocialista pártnak: akarják-e azt a jelzőt magukra venni, hogy önök a "politikai korrupció pártja"?

A felszólalásra a kormány nevében nem kívánt válaszolni senki.

LMP: ki számoltatja el az elszámoltatókat?

Schiffer András szerint Magyarországnak szüksége van az elszámoltatásra.

Véleménye szerint az igazi kérdés az, hogy ki fogja elszámoltatni az elszámoltatókat. Hozzátette: az LMP a közbeszerzési törvény módosításánál előterjesztett egy olyan javaslatot, mely valóban elűzné az "off-shore lovagokat" a közbeszerzések környékéről, azonban az Országgyűlés azt leszavazta.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Esztergom önkormányzata 6,1 millió forintért rendelt főzőműsort Meggyes Tamás polgármester ideje alatt.

Szólt Papcsák Ferenc Zugló polgármesterének szerződéseiről is. Mint mondta, a szerződések egyrészről "országos fideszes holdudvarhoz tartozó kifizetések", másrészről korábbi helyi fideszes képviselők, valamint alföldi cégek részére történtek.

"A banánköztársaságot egy narancsköztársaság váltotta fel" - jelentette ki.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt válaszolta: a jelenlegi kormány abban hisz, hogy tenni kell valamit a korrupció ellen. Véleménye szerint a korrupciós stratégia nem old meg semmit.

A kormány azt tette, hogy többlet költségvetési juttatásokat adott a bíróságoknak és az ügyészségnek - tette hozzá.

Jobbik: a kommunizmus áldozataira hívta fel a figyelmet

Balczó Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy pénteken volt a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Kiemelte: mind a mai napig nem történt meg a Rákosi-diktatúra idején munkaszolgálatra elhurcoltak kárpótlása.

Húsz évvel ezelőtt, a 17 ezer egykori munkaszolgálatosból még 14 ezer életben lévő reménykedett abban, hogy kárpótlást kapnak - tette hozzá.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta: a rendszerváltás utáni kormányok a kárpótlási törvényekből kirekesztették a Rákosi-rendszer munkaszolgálatosait.

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt válaszolta: a politikai kárpótlásról egy 1992-es törvény rendelkezett.

Mint mondta, nem igaz az, hogy kizárólag a második világháborús üldözötteket kárpótolta volna az akkori Országgyűlés.

Hozzátette: a jobbikos képviselő törvényt kezdeményezhet, hogy az Országgyűlés a politikai kárpótlást terjessze ki az általa indokolt mértékben.

A KDNP is a kommunizmus áldozataira hívta fel a figyelmet

Harrach Péter is a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szólalt fel. Mint mondta, a XX. század egyik őrült eszméjéről van szó, mely diktatórikus hatalomgyakorlásban nyilvánult meg.

Kiemelte: ma is minden pártnak van valamilyen eszmeisége. Hozzátette: reméli, hogy minden parlamenti párt mögött egy olyan eszme áll, ami az ember méltóságát tartja a legfontosabbnak.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: Magyarországon is nemcsak a baloldali totalitárius diktatúrákra kell emlékezni, de a jobboldaliakra is.

Hozzátette: ma már Európában egyre többen ismerik fel, hogy a kommunizmus és a nemzeti szocializmus emberéletben, civilizációs pusztításban összemérhető erejű volt.

Az MSZP a kormány eddigi tevékenységéről

Gúr Nándor arról beszélt, hogy az elmúlt kilenc hónapot a kirúgások, bércsökkenések, bérkommandó, munkanélküliség rohamos növekedése jellemzi. Ez a kilenc hónap torzót szült - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: a kormány büntető adót vetett ki a végkielégítésekre öt évre visszamenőleg, "azonban arra nem volt bátorságuk", hogy 2002. januártól tegyék ezt meg.

Arról is beszélt, hogy a kormány a kis- és kisvállalkozásokhoz bérkommandót akart kiküldeni. Mint mondta, az egykulcsos személyi jövedelemadó a kormány tagjainál 2-300 ezer forint nettó többletet jelent.

Kormányozni kellene, nem harcolni a világgal - jelentette ki.

Véleménye szerint az élő munkára rakódó járulékok csökkentését kellene folytatnia a kormánynak.

Cséfalvay Zoltán államtitkár közölte: a kormány politikája koherens, a kormány a gazdaság növekedését kívánja elősegíteni. Kiemelte: az adórendszer teljesítményre ösztönöz, egyszerű és átlátható.

Véleménye szerint a legjobb korrupcióellenes fellépés az, ha az állam terjedelme csökken.

Mikola István lemond képviselői mandátumáról

Kövér László, az Országgyűlés elnöke bejelentette: Mikola István március elsejétől az OECD nagykövete lesz, ezért képviselői mandátumáról lemond.

(Az OECD nagykövet képviseli a magyar kormány álláspontját az OECD Tanácsüléseken és egyéb olyan rendezvényeken, amelyen nagyköveti részvétel szükséges.)

Az Országgyűlés hétfőn megszavazta, hogy március 8-án legyen a demográfiai parlamenti vitanap.

Olvasóink írták

 • 16. tintasbarns 2011. március 01. 07:58
  „MSZP a FIDESZ-től tanulta a korrupciót emlékezzünk Kaya Ibrahim, Matolcsy APEH adatok , Orbán bánya, Bábolna ménes birtok és még sorolhatnám ezt mind mind a fidesz lopta el, vagy tüntette el a néptől. Kósa jobban járna ha kisem nyitná a száját mert amikor kinyitja iszonyatos bűz árad ki belőle.”
 • 15. smalltown 2011. március 01. 00:47
  „fidesz talan kijohetne a loveszarokbol, es az allando masra mutogatas utan vegre elkezdhetne kulonbul csinalni,mint az unasig szidott mszp, stb. Szajtepesbol mar qvara eleg - eddig csak kart okoztak.”
 • 14. ferdzso 2011. február 28. 20:57
  „Miket "beszélsz", "Deszkás"??! Hisz tudva levő, hogy az elmúlt nyolc év előtt nem volt semmi! Se történelem, sem korrupció! Az csak 2002 óta létezik.”
 • 13. deszkás 2011. február 28. 20:48
  „Az olajszőkitéskor, postamaci lenyúláskor HOL VOLTAK EZEK A BÁTOR!!!!!! HAZAFIK?? Vagy az csak egy össznépi hurál volt ?? Na ki válaszol? Mert az egy szem újságiró nőt is elhallgattatták v. ??? Azóta se tudni róla!”
 • 12. szatyi 2011. február 28. 20:37
  „"7. történész 2011.02.28. 17:37

  Miért is ??"

  Csak azért gondoltam, mert a cikkben nincs említve RMDSZ, Markó Béla, Olosz Gergely, stb. Ezzel a lendülettel nyomathattad volna az Oscar Díjas cikkhez is!”
 • 11. ferdzso 2011. február 28. 19:33
  „Ez a cikk is, tulajdonképen, a népjólétről, az ország fejlődéséről, új munkahelyek teremtéséről, a csökkenő árakról, igazságos közteherviselésről, és egyéb szép dolgokról szól....(-hatna...) a választók közmegelégedésére. Sajnos, azt a "pár" fórumozót, név szerint el lehetne sorolni, aki most is "erről olvasott" itt. A többieket, pedig, már nem az "ideológia", hanem a mai helyzet nehéz megélhetése foglalkoztatja inkább, nem (az egyébként szép); "nagy szavak"!!”
 • 10. történész 2011. február 28. 18:38
  „tessék szépen komcsizni, tessék szépen egymás elszámoltatásáról óbégatni, tessék szépen ezeket mind bevenni miközben ennél sokkal nagyobbak a bajok.Itt komcsizzák egymást,közben nincs az országban cukor,megfizethetetlen a liszt, 40 ft/kg emelkedik reggel a kenyér ára5 ft-al a benzin ára stb..,holnap jönnek a megszorító intézkedések megszorításai, nem is lehet itt ilyeneket leírni mert a burzsoázia fizetett ügynökei még itt is beléd fojtják a szót(komcsik ök is ,csak új típusúak, de pont oly harcosok)lehülyéznek.Lesitek a megmondott frankókat és közben jól <moderálva> benneteket.És nem veszitek,vagy nem akarjátok észre venni,hogy ez az egész egy gazdagok által megtervezett színjáték.”
 • 9. klj_54 2011. február 28. 18:25
  „Hofi szerint:
  Korrupció az amiből te nem részesülsz!”
 • 8. macskanadrag 2011. február 28. 18:07
  „MSZP: az Fidesz a korrupció pártján áll?

  kommunistázni lehet csak nácizni nem?”
 • 7. történész 2011. február 28. 17:37
  „Miért is ??
  Ott is magyarok vannak stb.stb.és a ..nemzetközi.”
 • 6. szatyi 2011. február 28. 17:27
  „"5. történész 2011.02.28. 17:17 "

  Szerintem ez mellé ment!”
 • 5. történész 2011. február 28. 17:17
  „Kelemenre 371 küldött szavazott, míg a Fidesz embereként számon tartott Olosz Gergelyre mindössze 47. Ami azt jelenti, hogy folytatódik az eddigi elnök, Markó Béla irányvonala, a magyarországi pártoktól egyenlő távolságot tartás politikája. Továbbá azt, hogy Orbánéknak ez úttal sem sikerült hatalmukba keríteni az RMDSZ-t.
  Pelczné Gáll Ildikónak azonban egyetlen felszólalással sikerült a saját pártja által favorizált Olosz ellen hangolnia a nagyváradi kongresszus küldötteit. Mert nem úgy beszélt, ahogy egy vendégnek valamely független politikai szervezet kongresszusán beszélnie kell, hanem úgy, mint ha odahaza lenne és saját pártja valamelyik tagszervezetében tartana eligazítást. Vagy még inkább úgy, mint egy trösztvezér, aki kiszálláson van és a központ előírásainak követésére inti egy helyi lerakat értetlenkedő vezetőit.”
 • 4. ferdzso 2011. február 28. 16:59
  „Megnéztem a szó eredeti, pontos jelentését. (Nincs egyértelmű definíció, de): Korrupció: "Pénzért, vagy egyéb előnyökért cserébe, vagy kilátásának reményében előnyös helyzetbe juttatni másokat." Hát, ez nem hiszem, hogy bármely párt, vagy szervezet hivatalos tevékenységi körébe beférne, legfeljebb, pártokon, csoportosulásokon túl, egyes (bármilyen nézetet valló), de erkölcsileg "szegény" jómódra törekvő ember ténykedése, ehhez partnert keresés után. Elítélendő, és megvetendő tett, de nem hiszem, hogy történelmileg, csak az elmúlt 8 év "terméke". A történelem során, mindig előfordult, elő is fog, pártállástól függetlenül, a világon kisebb-nagyobb mértékben, mindenhol.(Amíg vannak, lesznek, "korrumpálható", jómódú életvitelt akaró egyének, márpedig lesznek ezután is, ez van, sajnos!)”
 • 3. történész 2011. február 28. 16:55
  „Papcsák Ferenc korábban elszámoltatási kormánybiztosként igyekezett feltárni az előző ciklus kétes ügyeit, most róla derült ki, hogy 80 millió forintért kötött tanácsadói szerződéseket fideszes politikusokkal és ügyvédi irodákkal. A vádakat alpolgármestere elegendőnek találta azzal elhárítani, hogy azok egy volt SZDSZ-tagtól származnak.
  A kormánypárt ezzel ingoványos terepre tévedt. A társadalom jogos elvárása, hogy a korrupciógyanús ügyek bíróság elé kerüljenek. Az sem vitás, hogy a korábbi évek felelőtlen gazdaságpolitikája miatt kialakult államadósság súlyos teherként nyomja a gazdaságot. Az elszámoltatási akciók azonban gyakran túllőnek a célon: a szikár, jogi eljárások mellett vagy helyett politikai show-k szemtanúi lehetünk. Ezek elterelhetik a figyelmet más, kellemetlenebb kérdésekről, de a néha már az 50-es évek hangulatát idéző módszerek idővel kontra produktívakká válhatnak: nemcsak a választók unhatják meg, de a példa is ragadós lehet.”
 • 2. dmonlájn 2011. február 28. 16:39
  „fityesz (kormánypárt) feltette a kérdést de erre a kormány nem kívánt válaszolni?

  "Kósa Lajos arról beszélt, hogy ....
  Feltette a kérdést a szocialista pártnak:
  ...
  A felszólalásra a kormány nevében nem kívánt válaszolni senki."

  ez egy öngól vagy a dm ilyen szärul ír?”
 • 1. történész 2011. február 28. 16:02
  „kézen fogva a fideszel..bagoly mondja verébnek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórházban fogták el a fegyveres rablót

Egy budapesti kórházban fogtak el a rendőrök egy 29 éves tatabányai férfit, akit két fegyveres… Tovább olvasom