Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: az MSZP, Gyurcsány és Bajnai a Portik-Laborc ügyért

A Fidesz szerint elsősorban azokat terheli politikai felelősség a Portik-Laborc-ügyben, akiknek kormányzása alatt Laborc Sándor titkosszolgálati vezető lehetett, vagyis a szocialista pártot, miniszterelnökként pedig Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont.
Gulyás Gergely, a kormánypárt parlamenti képviselője ezt pénteken mondta Budapesten újságíróknak, miután Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke csütörtökön feloldotta a Laborc Sándor és két másik ember korábbi bizottsági meghallgatásáról készült jegyzőkönyvek titkosságát.

A fideszes politikus, a nemzetbiztonsági bizottság korábbi tagja úgy fogalmazott, Laborc Sándor a parlamenti testület tagjainak a szemébe hazudott a tavalyi tanácskozáson. Értékelése szerint egy demokratikus titkosszolgálat működésében nem fordulhat elő, hogy egy nemzetbiztonsági vezető ellenzéki képviselőkre vonatkozó terhelő adatok beszerzéséről tárgyaljon egy maffiózóval. Ez botrány, és a demokrácia végét jelenti, ha a titkosszolgálatot fel lehet használni ilyen politikai célokra - mondta.

Gulyás Gergely indokoltnak tartja a politikai vizsgálatot, de szerinte az ügy jogi részét is át kell tekinteni. Előbbivel kapcsolatban úgy vélekedett: a nemzetbiztonsági bizottság feladata, hogy kivizsgálja, kapott-e utasítást Laborc Sándor a Portikkal való találkozóra, és ha igen, milyen visszajelzést adott rá. Kérdés az is - folytatta -, hogy a kormányzat adott-e erre megrendelést vagy sem, és az akkori kabinet tisztségviselői tudtak-e ezekről a találkozókról, illetve kérésekről.

A képviselő úgy látja, nem a törvényekkel van baj, hanem az akkori titkosszolgálati vezetés eljárásmódjával, de ha szükséges, a szakbizottság javasolhatja a jogszabályi környezet megváltoztatását.

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója tavaly novemberi zárt nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán azt állította, hogy csak egyszer találkozott Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, és érdemi információkat nem kapott, konkrét személyekről, köztük politikusokról, bírákról nem is érdeklődött. A bizottsági képviselőknek birtokukban volt a két Laborc-Portik-találkozó leirata, a fideszes Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a volt titkosszolgálati vezető "gátlástalanul hazudott", és "komplett hülyének" nézte a testületet.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Olvasóink írták

 • 3. DMagóg 2013. április 28. 10:43
  „"... nem fordulhat elő, hogy egy nemzetbiztonsági vezető ellenzéki képviselőkre vonatkozó terhelő adatok beszerzéséről tárgyaljon egy maffiózóval."
  "Tovább is van, mondjam még?" Igen!
  Tény, hogy kellően dokumentálva találkoztak! Folyomány? Tények? Ja, a többi már csak fantázia kérdése?
  Gyüjthetnek-e képviselőkre vonatkozó terhelő adatokat? Van olyan, hogy kivéve az ellenzéki képviselőket?
  Maffiózóval tárgyalni? Jellemzően ez a feladatuk! Persze monhatnám, hogy politikai körökben sem tárgyalhatnának senkivel! De, ilyet nem mondok!
  Tegyük fel, hogy az volt a valós szándék, amit sugallnak! Folyomány? Tények? Vagy csak fantazmagóra?
  "Tovább is van, mondjam még?" Igen!”
 • 2. DMagóg 2013. április 26. 16:55
  „Fiúk! A saját mutyijaitok elfedéséhez és az újabb győzelmetekhez kevés a már legyőzöttek pocskondiázása!
  Féltek Tőlük? Nem kellene. Nem jobbak Ők, csak Ti vagytok rosszabbak!”
 • 1. csergemerge 2013. április 26. 16:12
  „Az mszmp-t minősíti, hogy egy Szovjet-Oroszországban (KGB akadémián) végzett személyt, azaz egy kommunistát (!) tettek meg egy NATO ország titkosszolgálatának vezetőjévé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a Fidesz garantálja a bevételt a baráti körének

Bírálja a Jobbik a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak a dohányboltok koncessziójával… Tovább olvasom