Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Fidesz: az önkormányzatok gondoskodjanak a hajléktalanok ellátásáról

Kósa Lajos és Kocsis Máté indítványa 2013. január 1-jétől írná elő az új megközelítésű feladatellátást a települési helyhatóságoknak.
A fideszes Kósa Lajos és Kocsis Máté rögzítené az új önkormányzati törvényben, hogy a helyi önkormányzatok feladatai közé tartozik a területükön hajléktalanná váltak ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása is.

A Fidesz ügyvezető alelnöke és a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referense a szerdán benyújtott módosító indítványában emellett javasolja, hogy Budapesten ne a fővárosi, hanem a kerületi önkormányzatok feladata legyen a hajléktalanellátás.

Kósa Lajos és Kocsis Máté előterjesztése indoklásában közölte: meggyőződésük, hogy valamennyi településnek - teherbíró képességéhez igazodva - ki kell vennie a részét a hajléktalanokról való gondoskodásból. Ezért a szabályozás szerint minden helyi önkormányzat felelős lenne a területén hajléktalanná vált emberek ellátásának és rehabilitációjának biztosításáért. "Javaslatunk azt célozza, hogy elsősorban a helyi közösségek feladata legyen a közösség azon tagjairól való gondoskodás, akik elveszítik otthonukat" - írta a két kormánypárti politikus, Debrecen és a főváros VIII. kerületének polgármestere.

Szerintük "a hajléktalanság és az önkormányzatiság feladatainak végleges összekapcsolása és elválaszthatatlansága" megerősítené a helyi közösségek felelősségét aziránt, hogy ne engedjék tagjaik lecsúszását.

Indítványuk 2013. január 1-jétől írná elő az új megközelítésű feladatellátást a települési helyhatóságoknak. Hozzáteszik, hogy az ágazati jogszabályokban rendezni fogják azt, hogy a hajléktalanellátás helyi önkormányzati feladatát a kistelepülések járási társulás formájában látják majd el.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2011. november 23. 20:41
  „Hát persze!
  A luxusszállók egy része úgyis kihasználatlan!

  Aki az öngondoskodás minimális szintjén sem hajlandó önmagáról gondoskodni - az nem érdemel állami gondoskodást!”
 • 2. igazságkereső 2011. november 23. 19:52
  „Kósa Lajosnak és Kocsis Máténak meg tudnia illenék, hogy ha ilyen ajánlatot tesznek, szíveskedjenek a pénzt is a feladat mellé rendelni, mert ez pénz nélkül nem megy! Legatyásították az önkormányzatokat is, nem tudják, hogy vannak önkormányzatok, amelyek már a gyermek intézményeket sem tudják működtetni?!! Hol élnek országvezetőink, egyáltalán érzékelik,hogy mi folyik ebben az országban?!!”
 • 1. rókus1 2011. november 23. 19:13
  „.....jó lenne,ha az otthonok tulajdonosai is tevékenyen pl. rendszeres közös költség fizetéssel is kivennék részüket otthonuk megtartásában.ahol lakom a társasház többi tulajdonosa fizet 1-2 két olyan alak helyett akik évek óta nem fizetnek közösköltséget, az így összegyűtött adósságuk mára már milliós nagyságrendű.nem értem minek nekik a drága panel?????persze,ha mi álljuk a kiadásukat ,így könnyű,nekik... az élősködés meg símán ráfér a pofájukra.... tenni ellenük meg óckodnak a hatóságok és laza a rájuk vonatkozó törvény is.aztán meg ,ha hébe-hóba sikerül valahol kilakoltatni őket, jönnek a politikusok, tv,sajtó,hogy szegényeket a csúf hatósági eljárás halálba kergette!!!.persze arról meg egy szó sincs ,hogy mi volt az eljárás előzménye,és arról se beszélnek mennyire leamortizálták az ilyenek házat,annak a kasszaját és mi kárt okoztak a lakóközösségnek azzal,hogy miattuk a ház panelprogramból kimarad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafordult a Malév moszkvai járata

A Boeing repülőgép fedélzetén, felszállás után 30 perccel működésbe lépett az oxigénmaszkokat… Tovább olvasom