Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Fidesz: az őssejtügyben Demszky és Steiner is felelős

Az őssejtügyben Demszky Gábor főpolgármesternek és Steiner Pálnak, a főváros szocialista frakcióvezetőjének nagy a felelőssége - jelentette ki Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a Fidesz arra kéri a főváros vezetőit, hogy vegyék le a napirendről azokat az egészségügyi változásokat, amelyeket nem támogatnak sem az egészségügyi szakpolitikusok, sem a fővárosi kórházigazgatók.

Pesti Imre kiemelte: kezdeményezte a fővárosi egészségügyi bizottság rendkívüli ülését, melyet a bizottság elnöke a jövő hétre hívott össze. A bizottsági ülésen többek közt arra keresik a választ, kik tudhattak arról, hogy a Nyírő Gyula Kórház által bérbe adott területen a gyanú szerint illegális őssejtkezelés zajlik - felelte egy kérdésre.

A fideszes politikus hangsúlyozta: az őssejtügy nemcsak a főváros tulajdonában lévő Nyírő Gyula Kórház belügye, hanem "ez a sajnálatos ügy" érinti az egész ország egészségügyi ellátásának "tisztességét" is.

Korábban a Nyírő Gyula Kórház a munkáját nagy hozzáértéssel ellátó intézmény volt, 2007-ben azonban ez az intézmény szenvedte el a legnagyobb veszteséget a Molnár Gyula egészségügyi miniszter féle kórház-átalakítási konstrukció során - mondta. A kórház a csőd szélére került, működésképtelenné vált, és akkor jelentkezett egy magánszolgáltató, amely bérbe vette a nőgyógyászati osztályt.

Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyírő Gyula Kórház menedzsmentjének egyik tagja a kórházzal szerződésben lévő magánklinikának is tagja.

Pesti Imre kiemelte: azokra a szerződésekre, amelyek egy évnél rövidebb időtartamra szólnak, a fővárosnak, mint tulajdonosnak semmiféle ráhatása nincs, ezeket a szerződéseket a kórházigazgatók saját hatáskörükben köthetik meg.

Feltette a kérdést: egy magánklinikán vajon történhet-e tiltott őssejtkezelés anélkül, hogy az intézet dolgozói nem tudnak róla?

Pesti Imre úgy fogalmazott: a főváros valamennyi területén, így az egészségügyi vezetésben is anomáliák vannak.

Hozzátette: a fővárosi egészségügyi bizottság szocialista és szabad demokrata szakpolitikusai nem tudják szakmai akaratukat érvényesíteni, mert a politikai akarat mindig erősebb, mint a szakmai érv.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte múlt szerdán a bíróság.

Lapinformációk szerint a gyanúsítottakat a Nyírő Gyula Kórház területén bérelt helyiségben fogták el.

Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat az ukrán Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

A rendőrség szerint több helyszínen is végeztek a gyanúsítottak illegális őssejtkezelést. Cégüknek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. augusztus 05. 22:36
    „Szerintem meg Kovács Pisti és a dédi a felelős. Rühellem a jelenlegi "vezetés"-t (aktuális rablóbanda, semmihez nem értő rohadék semmirekellők), de a fidesz is beszél ám baromságokat.”
  • 1. KolomparBeyonce 2009. augusztus 05. 22:33
    „Sott mi tobb, maga Gyurcsany a hibas!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Zaj fesztivál Mátrafüreden

A legendás brit gothic rock banda, a New Model Army frontembere, Justin Sullivan is fellép a… Tovább olvasom