Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: bizakodásra ad okot, hogy nőttek az átlagkeresetek

A KSH csütörtökön jelentette be, hogy idén január-júniusban a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
A Fidesz szerint ismét bizakodásra ad okot, hogy nemcsak hogy egyre többen dolgoznak Magyarországon, de mind a bruttó, mind a nettó átlagkeresetek nőttek az elmúlt egy esztendőben – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert.

A Központi Statisztikai Hivatal(KSH) csütörtökön jelentette be, hogy idén január-júniusban a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A kormánypárt szóvivője azt mondta, hogy ennek alapján - a júniusi 1,9 százalékos éves inflációval számolva – 3,1 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek.

Szavai szerint így több pénzzel számolhatnak a családok, többet tudnak vásárolni és meg is tudnak takarítani. Megvan az eredménye a magyar családok közös erőfeszítésének, hiszen a fizetések tartják az értéküket – jelentette ki.

Szavai szerint a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt viszont a bérből és fizetésből élőknek azt kellett átélniük, hogy hiába robotoltak, nemhogy előrébb nem jutottak, de egyre szorongatottabb helyzetbe kerültek. Akkor ugyanis megduplázódott a munkanélküliség, "sokszor egy tollvonással egyhavi bérüket vették el", az akkori veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitika a munkát és a fizetést is elértéktelenítette, az infláció nem egyszer elérte a 6-8 százalékot - folytatta. Hozzátette, az elértéktelenedő fizetések felét elvitték a magas adók, a másik felét pedig a folyamatosan emelkedő rezsiköltségek.

Véleménye szerint a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok "bukott adórendszere" sem a munkavállalást, sem a gyermeknevelést nem ösztönözte. Ma pedig nap mint nap azt lehet látni és hallani, hogy azok, akik "egyszer már tönkretették az országot", ugyanazokkal a veszélyes gondolatokkal állnak elő; ha rajtuk múlna, újra csökkentenék a béreket, elvennék a családi adókedvezményt és eltörölnék a rezsicsökkentést, az ország működtetését pedig újra a magyar emberekkel fizettetnék meg, mert újra a multik és a külföldi érdekek szolgálatába állnának - mondta Zsigó Róbert.

Leszögezte, a Fidesz-kormány a munkavállalók oldalára állt. Az ország végre stabil lábakon áll, kikerültünk a kilenc éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól, kiléptünk a gazdasági recesszióból, csökken az államadósság és az országkockázat, miközben az államháztartási hiány három százalék alatt van és negyven éve nem volt ilyen alacsony az infláció – sorolta Zsigó Róbert. Hangsúlyozta, hogy az alacsony infláció következtében a fizetések és a nyugdíjak őrzik a vásárlóértéküket, ráadásul ez a vállalkozások számára is segít biztosítani a kiszámítható üzleti környezetet.

Arra is kitért, hogy ezzel párhuzamosan nő a foglalkoztatás, a kormányváltás óta 160 ezerrel dolgoznak többen. Hangsúlyozta, hogy idén júniusban 55 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban, a legfrissebb, szerdai adatok szerint a munkanélküliek száma 30 ezerrel csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest.

A kormányváltás óta háromszor, az infláció mértékét meghaladó módon nőtt a minimálbér – emelte ki a szóvivő, aki adatokat sorolva elmondta, 2010-ben a kormányváltáskor 73 ezer 500 forint volt a minimálbér, ma pedig 98 ezer forint. Eközben a fizetéseket ma Európa egyik legalacsonyabb, 16 százalékos adókulcsa terheli, miközben a munka mellett gyermeket vállalókat családi adókedvezménnyel segítik – hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert.

Azt mondta, ezek mellett Magyarország a saját erejéből béremelési programot tud indítani a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók számára, miközben ezek a területek a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok alatt az "örök hitegetés és a megszorítás áldozatai voltak". A tanévkezdéskor 150 ezer pedagógusnak emelkedik a bére, amelynek köszönhetően már az októberi kifizetéskor 34 százalékkal több pénz érkezik a számlájukra - mondta. Hozzátette: 2011-ben és 2012-ben több tízezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben, idén szeptembertől pedig mintegy 95 ezren kapnak magasabb fizetést januárig visszamenőleg.

A munkahelyvédelmi akció az év első hat hónapjában több mint 730 ezer olyan ember foglalkoztatását segítette, akiknek a korábbi kabinetek elengedték a kezét - folytatta.

A Fidesz minden olyan javaslatot támogatni tud, amelyik segít a devizahiteleseken – válaszolta arra a kérdésre, hogy támogatni tudnák-e a magáncsőd intézményének KDNP által szorgalmazott bevezetését.

Olvasóink írták

 • 6. info 2013. augusztus 22. 19:41
  „1. mivan? 2013.08.22. 13:00
  Igen nőtt, pinokkió orra!”
 • 5. dondongó 2013. augusztus 22. 15:23
  „Kontrapityué nőtt, oszt jónapot.”
 • 4. norad 2013. augusztus 22. 14:17
  „3. Milyen plussz juttatásra gondolsz, mert én személy szerint semmit nem kapok. Eltörölték az étkezési hozzájárulást, a munkaruhapénzt, a bankkártyapénzt, a szakkönyvtámogatást, a 13. havi fizetést. Jutalomról ezen a pályán még csak nem is hallottam. Nincs SEMMI más csak a fizetésünk, az pedig annyi, mint 10 évvel ezelőtt.”
 • 3. kontrapista 2013. augusztus 22. 13:54
  „2.marad
  A kozalkalmazottak azart mindig jol jarnak, mivel maradt meg egy-nehany plussz juttatas, amit a mas munkavallaloknak nem jar.
  u.i.
  Magyarorszgon meg mindig legjobb kozalkalmazottnak lenni,mivel elenyeszo azok szama, akik elhagyak a " hivatalt "”
 • 2. norad 2013. augusztus 22. 13:10
  „Kié nőtt? Mert az enyém közalkalmazottként 10 év alatt jócskán csökkent, megszűnt minden plussz juttatás.... és akkor a vásárlóértékéről még nem is beszéltem.. :-(”
 • 1. mivan? 2013. augusztus 22. 13:00
  „Mi nőtt????? Miről beszéltek??? Bizakodásra az adna okot ha elhúznátok a ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő Péter: II. János Pál pápa 1991-es látogatása egy új korszak kezdetét jelképezte

II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatása egy új korszak kezdetét jelképezte - mondta Erdő… Tovább olvasom