Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Fidesz: Előre kellene tervezni a nemzetgazdasági projekteket

A kormánynak pénzre van szüksége és ezt nem megengedhető módon össze is fogja szedni - vélte Pelczné Gál Ildikó a Fidesz alalenöke pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a kormány által kiírt uniós projektek még mindig nincsenek előkészítve, ezért a pénzek visszavonásával fenyegetnek.
Ezeket a projekteket, mint például a Dísztér felújítását, a kormány kiemelte az önkormányzatok hatásköréből, mégis rájuk hárítja a felelősséget - szögezte le.

Tartalmilag hiányos tervek születtek eddig a Dísztér felújítására, amelyekből csak az összeszedetlenség látszik - mondta a Fidesz alelnöke. Az önkormányzati támogatás továbbra is megvan, de az engedélyeztetést átszervezte a kormány.

Nagy Gábor Tamás az I.kerület polgármestere elmondta, ha lesz megfelelő terv, akkor módosítják a kerületi építési szabályozást, de a Dísztér nem kísérletezés tere.

A Budavári Önkormányzat képviselőtestülete hétfői ülésén rendelt el változtatási tilalmat a Dísz téren lévő, egykori Honvéd Főparancsnokság és Hadügyminisztérium romépületére, mert szerintük a beruházás előkészítése kapkodva, ötletszerűen, folyamatos rögtönzések mentén zajlik. Ezt azonnal megszüntethetik, ha a terület felhasználására az önkormányzat számára elfogadható építészeti dokumentáció áll elő. Az épületben a tervek szerint uniós pénzből épülne konferencia és látogatóközpont.

Suchman Tamás, a Kiemelt Fejlesztésekért Felelős Tárcaközi Bizottság alelnöke ugyanakkor azt mondta: ha az épületre elrendelt tilalmat az önkormányzat nem vonja vissza néhány héten belül, akkor a többi terv sem valósulhat meg, legfeljebb csak a magánberuházások. Az MSZP-s politikus szerint ez esetben a Várra szánt 11 milliárd forintot máshol használják fel. A Budavári Önkormányzat ezzel szemben azt közölte: a rendelkezésre álló keret 2013-ig használható fel.

A Budai Vár uniós felújításának terve több részből áll: az egykori HM-épület mellett például a Dísz teret, a Szent György teret, utakat is rendbe tennének. Emellett a karmelita kolostort és környékét magántőke bevonásával építenék át illetve be. A teljes várfejlesztési program körülbelül 20 milliárd forintos lenne, ha ebbe a tervezett magántőkét is beleszámítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beavató színházi est a Szépművészetiben

Színházi előbemutatóval, kamara-kiállítással, költő- és kardalversennyel, zenés rendezvényekkel és… Tovább olvasom