Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Fidesz: elrettentő erejű törvény született a fiatalkorúak bűnözése ellen

A Fidesz olyan elrettentő erejű törvényt alkotott a fiatalkorúak által elkövetett rablások, testi sértések és lopások ellen, amely kétségkívül visszatartja ezen korosztályt a bűncselekmények elkövetésétől – közölte a nagyobbik kormánypárt országgyűlési frakciója.
A kormánypárt szerint a szocialisták az elmúlt nyolc évben tudatosan tették tönkre a közbiztonságot, így az országban sajnálatos módon elszaporodtak a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények és súlyos szabálysértések száma.

A kiskorúak büntethetetlenségét gyakran bűnözői csoportok használják ki, így a falvakban, kisebb településeken ellehetetlenült a békés élet lehetősége – fűzik hozzá.

Kiemelik: az MSZP azóta sem akar, vagy nem mer tudomást venni a közbiztonság kormányzásuk alatt kialakult tragikus állapotáról.
A kormány azonban ígéretéhez híven javít a közbiztonság helyzetén, miközben a becsületes és tisztességes állampolgároknak nem kell tartaniuk az új törvénytől – mutat rá a frakció.

Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja keddi közleményében úgy fogalmazott, hogy a Fidesz annak ellenére ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez, hogy az emberi jogok országgyűlési biztosa szerint az aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát.

Szabó Máté ombudsman vasárnapi tájékoztatása szerint több alkotmányos joggal ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, megszünteti a fiatalkorúak elzárásának tilalmát, meghatározza a fiatalkorú elzárásának lehetséges időtartamát, sőt azt is megengedi, hogy a fiatalkorúra kiszabott pénzbírságot elzárásra változtassák. Az országgyűlési biztos más célravezetőbb, gyorsabb, eredményesebb eszközök alkalmazását sürgeti.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. Aranea 2010. december 09. 11:25
  „77. maros50:
  Képzeld, NEM előítéletesen mentem oda tanítani! Ha előítélettel rendelkezem, hidd el, közelükbe sem megyek.
  Ki is röhögtek a kollégák, hogy majd megtudom. Igazuk volt: megtudtam. Az elmúlt 15 évben pedig csak gyűltek az ilyen irányú tapasztalataim. Sok emberrel vitáztam, és amikor kicsit sikerült meggyőzniük, pár héten belül azonnal szembesültem is azzal, hogy valótlanságokat állítottak. De tudod mit, bélyegezz csak előítéletesnek. Már nem érdekel.”
 • 77. maros50 2010. december 09. 07:42
  „Aranea!
  Az előzetes előítéletek akkor válnak előítéletekké,ha az ujjonan feltárt ismeretek nem képesek változtatni rajtuk.A puszta tévedésen alapuló fogalommal szemben az előítéletre az jellemző,hogy lepereg róla minden olyan bízonyíték,mely alkalmas lenne a meghazudtolására.Hajlamossak vagyunk arra,hogy érzelmi alapállást vegyünk fel olyan esetekben,ha előítéleteink ellentmondásba ütközik.Az előítélet és az előzetessen meglalkotott közönséges ítélet között az a különbség,hogy az utóbbiakat képesek vagyunk érzelmi ellenálás nélkül megvitatni és ha kell,kíjavitani.”
 • 76. qrumpli 2010. december 09. 03:06
  „JÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ !
  A lenvai ildi néni még él?”
 • 75. jozko 2010. december 08. 23:11
  „Kell a törvény szigora!
  Eszköz a bírók kezében- amin joguk van belátásuk szerint enyhíteni-ha indokolt!

  Az féljen, aki bánt!
  És az menjen el, akinek oka van félni!Én nem loptam és nem kaptam csak úgy semmit!
  Maradok és bízom a törvény szigorában-és ha kell, az elrettentésben!

  Akinek félnivalója van, vesse alá magát a törvénynek:tartózkodjék a bűncselekménytől, vagy állja ki a büntetését!
  Ha a társadalom többségénél betelik a pohár, a börtön védőfalai mögé kívánkozhatnak a bűnözők...”
 • 74. Zsoltee0716 2010. december 08. 19:58
  „-mettől(kortól) nekik a fiatalkorú?

  Így van kapjon rendes büntetést! a büntetések között különbséget kell tenni, mert egy heccből lopott csoki mondjuik nem ér 1 hónap börtönt, mint pöl az ha heccből meg kell/akar verni egy tanárt vagy társát vagy szimplán egy embert az utcán!”
 • 73. vári 2010. december 08. 19:24
  „Afölött mindenki elsiklik, hogy a bezártság nem a legrosszabb dolog, ami egy bűnözővel történhet.
  A felnőtt bűnözők sem javulnak meg attól, hogy lesittelik őket, szabadulás után ugyanott folytatják, ahol abbahagyták. Miért lenne ez másképp a kölyköknél?

  Szerintem hasznosabb volna ledolgoztatni velük az okozott kárt. Addig nem szabadulnának, amíg nem rótták le az adósságukat.”
 • 72. novaklaszlo56 2010. december 08. 19:05
  „Atyaég, kommentelők! Ez már nem is egyszerűen radikalizálódás, hanem fasizálódás! Milyen jövőt akartok építeni, ha a kölykök felé áradó rossz minták visszatükröződését, az agressziójukat növekvő agresszióval viszonozzátok, amelyre ők ismét csak...

  Áh! Reménytelen! Tapossátok csak magatokat! Szerencsétlenek! és akkor még finom és nőies voltam!
  Tényleg eszeteknél vagytok? Normálisnak tartjátok mindazt, amit gondoltok, mondotok és cselekedtek?!
  Ez hihetetlen... :@ :(

  Ráadásul össze-vissza kutyultok mindent! Van, aki már Darwinnal igazolja a genetikai predestinációjú anomáliákat, van, aki "csak" egyszerűen összekutyulja a súlyos bűncselekményeket a pitiáner, jószerivel szinte minden kölyök által el-elkövetett szabálysértésekkel... Tán még a "jó öreg" Moreno is beköszön ide az érvek között. De ha ez is bekövetkezik, akkor aztán tényleg azt mondom: mindenki, akinek még ép az elméje, és embernek érzi magát, csomagoljon, és azonnal induljon! Hová? Mindegy. Csak el innen!”
 • 71. Aranea 2010. december 08. 17:07
  „A kommentekből úgy tűnik, hogy rajtad kívül MINDENKIT sikeresen megtévesztett a saját környezetében élő c. közösség, és egyébként túlnyomó részt becsületesen, magas szakképzettséggel, adózott jövedelemmel, segítik a társadalom gördülékeny működését. (Csak tudnám, mi okból leplezik értékeiket)
  Vitathatod a véleményemet, de ha fejtetőre állsz, akkor se fogsz se engem, se mást ebben az országban meggyőzni. Sorry. EZÉRT nem vagyok hajlandó veled vitatkozni.”
 • 70. maros50 2010. december 08. 16:15
  „54.Aranea!
  Az a Te bajod,hogy Neked más tapasztalataid vannak a roma gyerekek tanulásáról.Ezt a kérdést nem lehet leszükíteni egy adott szük környezetre.A roma rákkutatóról a média bemutatta környezetét.A roma diplomások
  számával csak érzékeltetni szerettem volna,hogy nem kell ahhoz nevelő szűlő,hogy diplomássá váljon.
  A cikk címe pedig" elrentettő erejü törvény született a fiatalkorúak bünözése ellen" a cikk nem utal arra,hogy azért hozták a törvényt mert a fiatal romák bünöznek.A leghatározottabban visszautasítom,hogy cigánykodjunk.A bűn üldözendő és nem bőrszín alapján ítélkezik a bíróság.Az ombuszman egyébként azért tett kifogást mert egy fiatalkorú lopott,megjegyzem csupán zárójelben az elkövető nem cigány volt.De ha cigánykodni akarsz kész vagyok arra,hogy megvitassuk a roma gyerekek oktatását a gyermekek szocializációs problémáit,integrációs törekvéseit vagy úgy általánossan a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek problémáit.”
 • 69. lepkehalo 2010. december 08. 14:55
  „Esetleg a felnőtt korú tettestársakat felelősségre lehetne vonni azért is, hogy fiatalkorút bűnbe visznek.”
 • 68. maradando 2010. december 08. 14:02
  „Csak a minél hamarabbi alkalmazása lesz elrettentő.A halogatás csak bátorit az újabb bűn elkövetéseire !
  -Az embereknek is joga van: nemre és korra való tekintet nélkűli bűnmentes életet élni.-”
 • 67. princeoftheport 2010. december 08. 13:43
  „"az emberi jogok országgyűlési biztosa szerint az aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát."
  és a többi becsületes, és az ilyen véglényektől félő fiatalkorúak jogai hol vannak???!!!!”
 • 66. kutyuka 2010. december 08. 13:38
  „en tamogatom a torvenyt.igenis,aki bunt kovetett el,bunhodjon!!!”
 • 65. princeoftheport 2010. december 08. 13:38
  „65. hozzászólás Agyalapi 2010.12.08. 13:34
  A vallással ne is gyere!!! Az a pap sem jobb, aki lebeszéli az agyhalott gyermek szerveiről rendelkező szülőt, hogy ne járuljon hozzá a szervátültetéshez!!!!”
 • 64. Agyalapi 2010. december 08. 13:34
  „"Nem tudjátok, mit cselekszetek" - a keresztény hitvallás nevében.”
 • 63. szentmiki 2010. december 08. 13:25
  „60. nagy igazság”
 • 62. Mignon 2010. december 08. 13:24
  „Az "elrettentö erejü" törvenyek alkalmazasaval lehet
  "elrettentö erejü" birosagi targyalasokat tartani.

  Az ugynevezett "kirakat pereket"...!

  Azok igazsagossagat meg mindenki ismeri, ugye...?”
 • 61. szentmiki 2010. december 08. 13:22
  „59. pont erre gondoltam, de aki cigányt csak képen látott attól mit vársz,a falunkban bocs már város,a legkisebb még csák jár, beszélni nem tud de két boltban háromszor bukott le, a "szülei"pedig nem messze várták”
 • 60. jozko 2010. december 08. 13:17
  „Megvan a törvény.
  Ez a lényeg.
  Csak foganatot is szerezzekek neki!”
 • 59. princeoftheport 2010. december 08. 13:10
  „58. hozzászólás Mignon 2010.12.08. 12:48
  Azt hiszem ezt a részét lesza....m. Miért ne legyen elrettentő erejű, ha ebbe a büdös nagy szabadságba (szabadosságba) mások ugyanúgy lesza....ják a jogot. A te jogaidat is. Lépjünk már fel keményebben!!! Ne engedjük tovább ezt a tolvaj, rabló, gyilkos réteget burjánzani!!! Igenis féljenek attól, hogy ha "benn" lesznek, akkor az nagyon durva büntetés lesz, és ha már a neveltetése nem tartja vissza, akkor tartsa vissza a félelem!!!”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez annak ellenére, hogy az… Tovább olvasom