Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Fidesz: erősödött a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme

A nagyobbik kormánypárt szerint vannak, akik Magyarországot megalapozatlanul antiszemita színben igyekeznek feltüntetni.
A Fidesz-frakció szerint a negyedik alkotmánymódosítás hatályba lépésével jelentős mértékben megerősödött a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme, és ezt el kellene ismernie azoknak, akik Magyarországot megalapozatlanul antiszemita színben igyekeznek feltüntetni - mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszt áldozataira való megemlékezéssel egy időben megtartani kívánt "Adj gázt" elnevezésű rendezvény betiltását egyértelműen az tette lehetővé, hogy az alaptörvény negyedik módosítása folytán idén április 1-jével hatályba lépett rendelkezés szerint "a véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére".

Mint mondta, az említett rendezvény betiltását helybenhagyó bírósági döntés egyértelművé teszi azt is, hogy a miniszterelnök, a belügyminiszter, illetve az országos- és a budapesti rendőrfőkapitány jogszerűen járt el akkor, amikor nem engedte meg, hogy Magyarországon az önkényuralom áldozatainak emlékét sértő rendezvényt lehessen tartani.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: itt az ideje annak, hogy azok, akik az alaptörvény negyedik módosítása kapcsán valótlan kritikákat fogalmaztak meg, legalább azoktól a közösségektől elnézést kérjenek, amelyek méltóságának védelmét éppen az alkotmánymódosítás biztosítja.

Hozzátette: azt is várják továbbá, hogy azok, akik megalapozatlanul, a tényeket figyelmen kívül hagyva, Magyarországot igyekeznek antiszemita színben feltüntetni, üdvözöljék az alaptörvény negyedik módosításának e rendelkezéseit, és ismerjék el, hogy Magyarországon a módosítás hatályba lépésével a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek védelme jelentős mértékben megerősödött. Aki korábban kritikákat fogalmazott meg, és most ezeket a tényeket nem ismeri el, az valójában nem az ilyen nemkívánatos jelenségek megszüntetése érdekében, hanem a magyar kormány ellenében kíván fellépni - fogalmazott.

Kijelentette: a ma önmagukat Magyarországon baloldalinak nevező pártok az Európai Unió más országaiban is létező, elfogadhatatlan jelenségeket a magyar kormány lejáratására igyekeznek felhasználni anélkül, hogy észrevennék, ezzel elsősorban nem a kabinetnek, hanem az országnak ártanak. Szerinte ezért van az, hogy az MSZP elnöke egy lapinterjúban hívja segítségül az EU-t az állítólagos magyarországi fasisztaveszély miatt, és ezért beszélnek a szocialisták külföldön a Fidesz és a Jobbik együttműködéséről, miközben a parlamentben, a vizsgálóbizottságok és vitanapok ügyében éppen ők működnek együtt a Jobbikkal.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva az Európai Parlament magyar alkotmányos helyzetről tartott szerdai vitáját úgy értékelte: ez már azt megelőzően értelmét vesztette, hogy elkezdődött volna, hiszen az Európai Bizottság nem készült el a vitára az alkotmánymódosítással kapcsolatos véleményével.

A fideszes politikus véleményét azzal kapcsolatban is megkérdezték, hogy a közeljövőben Budapesten tanácskozó Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder egy lapinterjúban arról beszélt: Magyarországon az antiszemita és a cigányellenes megnyilvánulások közül néhány a miniszterelnök pártjának vagy kormányának vezető tagjaitól származik. Gulyás Gergely ezt a kijelentést minden valóságalapot nélkülözőnek és sértőnek nevezte. Egyúttal jelezte, azt remélik, hogy a tanácskozáson ezek a félreértések egyértelműen tisztázhatóak lesznek és csupán tájékozatlanságról van szó, nem pedig az ország minden alapot nélkülöző lejáratásáról.

Olvasóink írták

 • 5. Mozimasiniszta 2013. április 18. 10:03
  „4#-es ! az önálló gondolatokat ilyen témákban általában kihúzza a Demoderátor”
 • 4. szatyi 2013. április 17. 22:02
  „Senkinek sincs önálló gondolata?”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. április 17. 21:07
  „1#-2#-es +1 !”
 • 2. Roland1000 2013. április 17. 19:16
  „"a véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére"..., nekem ez azt jelenti, hogy nincs szólásszabadság.”
 • 1. pachakuti 2013. április 17. 16:10
  „Ha az idegen hódít, kiszakít, megrabol, megsemmisít, az szeretet, az copyright és patentos kereszténység. De ha én az ezer halál felé taszított, meglopott, megcsalt, a nyomorúság ezer szorításában vergődő magyarság védelmére mozdulok, az Gyűlölet.
  Nem azt kívánom, hogy a magyar tűzhelynél hátrány legyen az, hogy valaki más vérű. Azt kérem, ne legyen előny az, hogy valaki nem magyar." (Szabó Dezső)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: egy ígéretét se tartja be az MSZP

Gúr Nándor az MSZP által életre hívott Szövetségben a változásokért ellenzéki egyeztetéssorozat… Tovább olvasom