Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Fidesz: fejezzék be a Nemzeti Tankönyvkiadó elherdálását

Le kell állítani a Nemzeti Tankönyvkiadó még állami tulajdonban lévő 25+1 szavazatnyi részének eladását - jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Sió László, a Fidesz Oktatási Műhelyének vezetője.
A párt szerint ugyanis a még meglévő állami befolyás elvesztése veszélyezteti a közoktatási fejlesztéseket és jelentős dráguláshoz is vezethet. Ezzel együtt a Fidesz szerint ki kell vizsgálni az elmúlt hetek tankönyvbotrányait is.

A Nemzeti Tankönyvkiadót még 2004-ben komoly vitákat kiváltó privatizáció után szerezte meg a Gyurcsány Ferenc korábbi üzletfelének, Erdős Ákosnak érdekeltségébe tartozó kiadó - emlékeztetett Sió László. A vételár végül 3,2 milliárd forint volt, holott az első fordulóban ennél még 700 millió forinttal többet ajánlott a cég. Másfél évvel később a kiadót - benne a Nemzeti Tankönyvkiadóval is - eladták. A privatizációs szerződés szerint csak úgy lehetett volna túladni a tankönyvkiadón, hogyha az ÁPV Rt is hozzájárul. Azonban ilyen megkeresés nem is érkezett.

Ez történt évekkel ezelőtt a Nemzeti Tankönyvkiadóval, néhány napja pedig napvilágra került a hír, hogy az állam a még 25+1 szavazatnyi részét is egyfordulós pályázaton értékesíti. Sió László szerint így a cég elkótyavetyélése befejeződik, a kár pedig több milliárd forint. Ráadásul az állam elveszíti befolyásolási lehetőségét is az évente 10 milliárdos tankönyvpiacon, tehát nem lesz hatása a színvonalra és az árakra. Ez pedig jelentős dráguláshoz is vezethet.

Sió László felidézte, hogy a Fidesz már az évekkel ezelőtti privatizáció miatt is aggodalmát fejezte ki, az elmúlt hetek tankönyvbotránya után - meglátásuk szerint - ez nem is volt alaptalan. A politikus emlékeztetett, hogy a kormány által létrehozott Sulinova Kht, majd jogutódja az Educatio Kht. hétmilliárdos uniós támogatásból fejlesztett ki kompetencia alapú programcsomagokat az iskoláknak. A több mint félezer tankönyvből végül 18 jutott át a rostán, azaz egy-egy ilyen csomag 400 millió forintba került. Ráadásul a szerzői jogok terén zéró toleranciát hirdető kormány elmulasztotta rendezni a kiadványokban szereplő idézetek, képek jogviszonyát. Ez csaknem félmilliárd forintba fog majd kerülni - tette hozzá. A Fidesz ezért azt szeretné elérni, hogy az illetékes miniszter indítson vizsgálatot az ügyben és nevezze meg a felelősöket.

Olvasóink írták

 • 6. ealistam68 2008. szeptember 22. 12:29
  „Kedves IQ=150!!! Én csak a magam nevében beszélek!
  Maguk olyan hülyékké lettek degradálva , hogy nem hogy azt nem veszik észre, hogy meglopták magukat, de még örülnek is neki ! Nem kicsit !!!Nagyon !!!
  Ajánlom még egyszer figyelmébe !!!http://nol.hu/cikk/507380/
  Fideszes szinergia
  Drágán vett telek és "vérprofi" menedzserek Kiskunhalason”
 • 5. IQ=150 2008. szeptember 22. 10:51
  „3 és 4: adassák el a szerencsejáték zrt-t is. Lehetőleg valamelyik havernak, olyan áron, amely megegyezik a zrt 3 éves nyereségével, sőt még abból is engedjen az üzlet megkötése során. Persze, hogy lesz vevő már fél éven belül, akár a vételár 10 szereséért is.
  Maguk olyan hülyékké lettek degradálva a zorbánfideszeléssel, hogy nem hogy azt nem veszik észre, hogy meglopták magukat, de még örülnek is neki, kb. ennyire saccolom magukat: IQ=50 (együtt)”
 • 4. Fidesz 2008. szeptember 21. 18:17
  „Fejezzék be a herdálást mert nekünk nem marad már semmi az ég világán.”
 • 3. realistam68 2008. szeptember 21. 16:44
  „Lehet,hogy ezt(se)sikerül eltapsolni fityeszéknek??
  Inkább itt(is,a sok közül...) kéne utánajárni a dolgoknak:ki mennyit és hova.....
  http://nol.hu/cikk/507380/
  Fideszes szinergia
  Drágán vett telek és "vérprofi" menedzserek Kiskunhalason”
 • 2. zweistein 2008. szeptember 21. 13:37
  „"miközben csak 2005-ben 1,1 milliárdos adózás utáni nyereséget ért el a cég."
  Erről van szó! A tőbbi tartalmilag stimmel.”
 • 1. zweistein 2008. szeptember 21. 13:35
  „"A Tankönyvkiadót végül 3,2 milliárd forintért vásárolták meg, miközben csak 2005-ben 1,1 milliárdos adózás utáni nyereséget ért el a cég. Ehhez képest 17 hónappal a megvásárlása után a szerződés egyik pontja ellenére Erdős Ákos a Sanoma cégnek eladta a Nemzeti Tankönyvkiadót."

  Miért maradt ki ennek a bekezdésnek a kulcsfontosságú része?! Talán mert kiderült volna, hogy egy nyereséges cégről van szó??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonháron határsértőt kapcsoltak le Kelebiánál

Huszonhárom koszovói albán és szerb határsértőt fogtak a magyar határrendészek szombaton késő… Tovább olvasom