Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Fidesz: felelősségre kell vonni a sukorói tetteseket

A Fidesz szerint a vagyonkezelőtől távozó Császy Zsolt, a sukorói ügyben jogtanácsosként eljáró értékesítési igazgató a "legkisebb láncszeme" a sukorói kaszinóberuházás ügyének, ezért a folyamatban lévő ügyészségi eljárásban a többi "tettest" is felelősségre kell vonni.
Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Magyar Nemzet szombati számában arról írt: távozik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) Császy Zsolt. Ezzel összefüggésben a fideszes politikus úgy fogalmazott: igyekeznek eltünteti a nyomokat a vagyonkezelőnél. Ha úgy gondolja Bajnai Gordon miniszterelnök vagy Oszkó Péter pénzügyminiszter, hogy majd Császy Zsolt lesz a bűnbak - "akit egyébként szépen, zsebpénzzel együtt elbocsátanak" -, akkor nagyon tévednek - fogalmazott Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

"Türelemmel várjuk a nyomozó főügyészségnek most már a gyanúsításra is kiterjedő megállapításait" - mondta a sukorói telekcsere-szerződéssel kapcsolatban megállapított értékvesztésről a politikus. A Magyar Nemzet szombaton azt írta: Császy Zsolt november 15-én távozik a vagyonkezelőtől, az MNV tájékoztatása szerint azonban a munkaviszony megszüntetése független a sukorói szerződéstől. Az MNV tervei szerint megszüntetik a Császy Zsolt által vezetett igazgatóságot is. Végkielégítést a távozó igazgató nem kap, de a lap értesülése szerint mintegy 6,5 millió forint juttatás - prémium, szabadságkiváltás és egyösszegű kifizetés - jár neki. Az Országgyűlés október 26-i határozata értelmében parlamenti bizottság vizsgálhatja a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenységet.

A Fidesz kezdeményezte vizsgálóbizottságnak egyebek között arra kell választ találnia: milyen számítások alapján állapította meg a nemzeti vagyonkezelő a Joav Blum tulajdonában álló, csereingatlanként szolgáló albertirsai, illetve pilisi telekegyüttes csereértékét. A vizsgálatnak választ kell adnia arra is, hogy a sukorói beruházásra tekintettel alkották-e meg a Veres János volt pénzügyminiszter által előkészített vagyontörvényt, amely megteremti a verseny nélküli földcsere lehetőségét. A King,s City elnevezésű beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van.

A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője - a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján - október 1-jén közölte az MTI-vel, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

A Pénzügyminisztérium november 10-én arról tájékoztatta az MTI-t: a tárca a sukorói beruházás ügyében kitart amellett, hogy bíróság előtt kezdeményezi a telekcsere ügylet értékaránytalanságának és semmisségének megállapítását, s nem kívánja ezt a bírói hatáskörbe tartozó döntést egyoldalúan magához vonni. A minisztérium ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a sukorói szerződések azonnali felbontását és a politikai, jogi felelősségrevonást követelte.

Olvasóink írták

 • 3. KovácsPistike 2009. november 15. 18:28
  „1. hozzászólás klj_54 2009.11.14. 18:03
  "Bírom a volt MSZMP-s képviselőket."

  Na, rajtad sem lehet eligazodni. A múltkor agyon dicsérted az MSZMP-és Gráf Józsefet.
  Azt sem tudod, hogy mit írsz?
  Ha kérdezné valaki miért, hát ezért nem kérek a szélsőséges Jobbikból.

  Mit vegyek a névnapra a muternek? Ki nem állhatja a szegfűt!
  A fater meg állandóan takarít galambok után.
  Demokrácia=demokraták+erkölcs”
 • 2. maci52 2009. november 15. 14:28
  „Röhög a vakbelem,a kommcsi kizsákmányoló a leggazemberebb.”
 • 1. klj_54 2009. november 14. 18:03
  „Bírom a volt MSZMP-s képviselőket. Szegények azt hiszik, hogy hülye mindenki!
  Azok büfiznek legjobban, akiknek anno a "Párt"-ban volt komoly tisztségük, de ma ezt vagy netán szégyellik, esetleg "elfelejtették".
  Kedves Elvtársak!
  Tessenek már elszámolni, ki és hogyan szerezte a diplomáját, és utána milyen beosztásban dolgozott?

  LEGYEN MINDEN POLITIKUSRÓL KÖZTUDOTT EDDIGI ÉLETPÁLYÁJA! (BEOSZTÁSOKKAL )
  No e az, amit a fityisz SOSEM szavaz meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skaliczky Andrea az SZDSZ országos tanácsának elnöke

Skaliczky Andreát választották az SZDSZ országos tanácsának elnökévé a testület szombati ülésén. Tovább olvasom