Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Fidesz: Gyurcsány miatt nő a munkanélküliség

Az elmúlt tíz napban 4711 ember veszítette el munkahelyét Magyarországon, a munkanélküliség folyamatosan nő - mondta Bernáth Ildikó Fidesz-képviselő vasárnap sajtótájékoztatón.
Az elmúlt tíz napban 4711 ember veszítette el munkahelyét Magyarországon, a munkanélküliség folyamatosan nő, a foglalkoztatottságban pedig a 27 európai uniós tagállam közül az utolsó előtti helyen állunk - mondta Bernáth Ildikó Fidesz-képviselő vasárnap sajtótájékoztatón. A kialakult helyzetért Gyurcsány Ferenc a felelős - tette hozzá a politikus.

Bernáth Ildikó szerint a régiós munkanélküliségi adatok igen rosszak. Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön az országos átlag két és félszeresét is meghaladja az állástalanok száma, akiknek több, mint egyharmada, 140 ezer ember tartósan munkanélküli - mondta. A kiltásokról szólva Bernáth úgy vélte, a kormány egyes tagjai is mást és mást mondanak: a miniszterelnök több tízezer új munkanélküliről beszélt, a munkaügyi miniszter 40-50 ezerről, a gazdasági miniszter 100 ezerről, kutatók 100-150 ezer lehetséges elbocsátottról a pénzügyi-gazdasági válság következtében.

A kormány megszorításokon alapuló programja megbukott, a válság még nehezebbé teszi az ország helyzetét - mondta a Fidesz politikusa. Gyurcsány Ferenc végletesen elszegényítette az országot, amikorra azt elérte a krízis, a kormány félrekezelte a bajokat, s nem a kormány, hanem a Nemzetközi Valutaalap előzte meg az államcsődöt - tette hozzá.

Bernáth Ildikó megismételte a Fidesz állítását, hogy kétszer 5 milliárd euró (összesen körülbelül 2600 milliárd forint) értékű növekedésserkentésre van szükség. Első felét az uniós forrásokból kapnák a vállalkozások, aztán ha ennek hatása elkezd érződni, a másik feléből köztehercsökkentést lehetne végrehajtani.

Bernáth Ildikó ismételten elmondta, hogy az uniós támogatásoknak alig 3 és fél százaléka jut a kis- és közepes vállalkozásoknak. Pár nappal ezelőtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter közönséges hazugságnak nevezte az állítást. Számításaik szerint ez az arány közel 20 százalék. Eddig több, mint 35 ezer vállalkozás kapott uniós pénzt, ami több, mint a tizede a ténylegesen működő 200-300 ezer cégnek - mondta Bajnai.

Az eddig meghirdetett - hatásában - 811 milliárd forint értékű csomag 288 milliárdos közösségi pénzt kap. Technológiai korszerűsítésre 100, mikrohitelprogramban 70, bankokon keresztül nyújtott hitel garanciája 528, kis- és középvállalkozói hitelprogram 50, kockázatitőke-program (a magánszektor bevonásával) 63 milliárdot tesz elérhetővé. A gazdasági tárca erre a hétre tervezi annak bejelentését, hogy az 1000 milliárdnál is nagyobbra bővítendő csomag mit fog tartalmazni. Annyit lehet tudni, hogy az uniós forrásokat még tovább csoportosítják át a gazdaság élénkítése javára, és a program fontos eleme lesz a piacbővítés segítése állami eszközökkel és a munkahelyek megartása.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. grenadle 2008. november 10. 08:47
  „reykjavik 2008.11.09. 21:54
  Valóban ismerni kellene az akkori helyzetet!
  A lényeg nem MAgyarország (Orbán) packázott az EU-val, hanem fordítva!!! /Messze hamarébb csatlakozhattunk volna, mint a velünk csatlakozottak többsége, de az EU össze akarta várni a többieket is, ezért minket (már HORN idején!) baszogtattak, húzták az időt, szarakodtak velünk!!) Röhej, de Bulgária és Románia a csatlakozásukkor sehol nem volt a mi 1998-es szintünkhöz képest, mégis két kézzel kapkodtak értük, mi meg csak 2004-ben lehettünk tagok!)”
 • 64. Tudatlan 2008. november 09. 22:31
  „"A jövőhéten nagy köd várható" jön az MSZP-és Robin-Hood adó!
  Ez lesz a Gyurcsány-kormány következő elqrása, amelyet a szolgáltatók úgy is a fogyasztókra terheli!
  Az MSZP-és képviselők ezt meg is szavazzák majd nagy örömünkre!

  Szanyi Tibor jelenleg az MSZP távhőmunkacsoportjának vezetője a Robin-Hood adó bevezetésén dolgozik, de volt már mindenféle államtitkár is.

  A magyar libamáj, a libatömés mai helyzete is az ő lelkén szárad.
  Ismerkedjetek meg vele:

  "a mezőgazdaságban a jelenleg működő munkaerő zömére nincs szükség, azt majd a szociálpolitika kezeli" - Szanyi Tibor egykori államtitkár (MSZP).

  "Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a magyar-EU csatlakozási tárgyalások során Brüsszel erőteljesen kifogásolta a magyarországi libatömés gyakorlatát, állatkínzásnak minősítve azt. (Ezt az álláspontot vallják brit állatvédők is, akik évek óta kampányt folytatnak a tömés EU-szintű betiltásáért.)
  A budapesti agrártárca akkori államtitkára, Szanyi Tibor azonban hatásos érvelésével levette a lábukról a brüsszeli bürokratákat. Szanyi képes volt meggyőzni utóbbiakat arról, hogy a magyar liba olyannyira hozzászokott már a töméshez, hogy anélkül valósággal szenved, nem eszik rendesen, és végül elpusztul... Ezt elfogadva Brüsszel belement abba, hogy a magyar libatenyésztők az EU-belépés után is tömhessék szárnyasaikat."

  "Menesztette Szanyi Tibort a vidékpolitikai kormánymegbízotti tisztségéből Medgyessy Péter, a szocialista politikus FVM-es politikai államtitkári posztját a kormányfő döntése nem érinti. Az Index úgy tudja, azért kellett távoznia posztjáról Szanyinak, mert nem tudott megfelelő vidékfejlesztési stratégiát a kormány asztalára rakni."

  "Vége a házi disznóvágásoknak! Szanyi Tibornak, a gazdasági minisztérium államtitkárának tulajdonította ezt a nyilatkozatot a baloldali sajtó. Szanyi egy húsüzem átadásakor fenyegette meg a magyar mezőgazdaság szereplőit azzal, hogy a piac, az EU és az FVM közösen szorítja ki a normáknak megfelelni nem tudó kisebb vágóhidakat és véget vet a garázsokban zajló disznóvágásoknak. Ezzel nyilván azokra a fekete feldolgozókra gondolt, amelyek táskából, ládából árulják a húst az ország lakótelepein.

  A szakemberek nevetnek Szanyi Tiboron, az FVM volt államtitkárán, mondván, csak szocialista politikus beszélhet ekkora marhaságokat. Hogyan akadályozhatná meg bárki is, hogy valaki a saját szükségleteire levágjon egy disznót hátul, a kertje végében. Ezzel visszarepülnénk az ötvenes évek első felébe, a beszolgáltatások, a padlássöprések idejébe. Akkor egyes házaknál rejtett pincét ástak a disznóvágásra és még jól be is pálinkáztatták előtte a hízót, hogy ne visítson, amikor a gazda ráemeli a kést. Feketevágásért ugyanis három-négy éves börtönbüntetéseket lehetett kapni, többet, mint egy betörésért.

  Aki azonban azt hiszi, hogy Szanyi Tibor a levegőbe beszélt, téved. Az EU az önkormányzatokon és az állat-egészségügyi állomásokon keresztül a házi sertéstartást is ellenőrizheti. És fel is számolhatja azon a portán, amelyik nem felel meg a követelményeknek. Az FVM, illetve a Gyurcsány-kormány tehát megindíthatna egy adminisztratív rohamot a magyar vidék sertéstartói ellen. Csakhogy ez így nagyon feltűnő és nagyon direkt lenne. Egy jó böllér lassan, komótosan, de alaposan vérezteti a levágott disznót... És a szocialisták jó böllérek."”
 • 63. akutyafáját 2008. november 09. 22:20
  „Vigyázzatok ! A jövőhéten nagy köd várható. Gyurcsány megrendelte,ő az oka !”
 • 62. reykjavik 2008. november 09. 21:54
  „grenadle:
  újra olvasva az akkori szöveget, valóban nem tűnik annyira gázosnak az idézett rész.
  Csakhogy: 1998-ban a parlamenti pártok mndegyike számára egységesen elfogadott tétel volt az EU-csatlakozás, orbán ezt az egyetértést törte meg.
  Ezért követte olyan fölhördülés a szavait.

  Az EU-csatlakozásnak akkor sem volt alternatívája, ezért az ezzel való játék felesleges volt.

  Úgy látom, néhány fórumozónak jó a nyáltermelése, de azért legyünk vele tisztában:
  mindannyian felelősek vagyunk.

  Azok is, akiknek csak köpködésre futja,
  azok is, akik munka nélkül vesznek fel fizetést,
  azok is, akik, lopnak, csalnak, hazudnak, stb.
  azok is, akik tudják, hogy nem szabadna osztogatni, de azért már 14. havi fizetést is ígérnének
  azok is, akik értelmes megnyilvánulások helyett csak gyűlölködni tanítanak.

  Béke veletek.”
 • 61. Mil 2008. november 09. 21:03
  „PEdig így van, csak ferinél csúcsosodott ki(saját hibájából persze)”
 • 60. KLG 2008. november 09. 20:57
  „Mil! Ne kend szét a felelősséget "folyamatosan"!”
 • 59. Mil 2008. november 09. 20:45
  „Nem a ferit védve, de ez az ország el van qrva már vagy 100 éve folyamatosan..”
 • 58. Pápai Katus 2008. november 09. 20:32
  „Mil és izlandi
  Fiacskám, a Feri elkurta az országot, de a lényeg, hogy ő szuper gazdaggg lett...
  Majd mondom mán nekije, hogy költözzön a nevén lévő 60 négyzetméteres panelba, és éljen úgy, mint az átlagmagyar.
  Az "össze-ügyeskedett" milliárdjait pedig adja vissza a közösbe...”
 • 57. Arsen Lupen 2008. november 09. 19:56
  „Mil!
  Olyan vagy mint Ferid! Gyurcsány is csak azt tudja hajtogatni, hogy "Kitől vegyünk el?" "Honnan pótoljuk?"
  Az elkúrásokat nem lehet pótólni!”
 • 56. söndör 2008. november 09. 19:36
  „Mil! Izlandi!
  Tudjuk! Már megint nem volt rajta sapka!
  Gyurcsány = államcsőd.Azért ne zavartassátok magatokat, szajkózzátok a magatokét nyugodtan még ha uncsi is.”
 • 55. iemef 2008. november 09. 18:08
  „izlandi
  Kezeltesd magad, minél előbb!
  A 60-as évekre emlékeztetsz.
  Begyöpösödött komcsi vagy.”
 • 54. Mil 2008. november 09. 18:06
  „Van 1.5 év. ORbánnak épp a kiadáscsökkentés felé kellene tolnia ferit. Hogy neki utána könnyebb legyen a dolga. De nem ezt teszi, hanem mint a papagáj mantrázza, hogy mindenért Gyurcsány a hibás, mondjon le, egy petákot se vegyen el az emberektől, és csökkentsünk adót-és járulékot azonnal.
  Holott nagyon jól tudja, hogy nem fog lemondani. Elvileg megbuktatni sem lehet. A kezét viszont megköti a szociális demagógiával. Bár lassan már talán ez sem fogja érdekelni. Fletó ha hazai lenne, nem érdekelné, hanem csinálná a dolgát.”
 • 53. kosteleczky 2008. november 09. 18:04
  „Még annyit Mil az előzőhöz: És csak reménykedhetünk abban, hogy közben nem adják el (IMF-utasításra) a termőföldet, a vízkészleteket, és nem privatizálják a maradék vagyont, a TB-kasszát.”
 • 52. törpilla 2008. november 09. 18:03
  „Lilla11: Van egy régi, de kiváló állapotban lévő "Gazdálkodj okosan!" társasjátékom. Nagyon szívesen felajánlom Gyurcsánynak és az MSZP-nek!”
 • 51. lilla11 2008. november 09. 17:59
  „Mil! Tanítsd meg Feridet és az MSZP-és pártbakákat gazdálkodni: "Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!"”
 • 50. kosteleczky 2008. november 09. 17:58
  „Mil: A többivel akár egyet is érthetnék, de ezt is írod: "Ellenben Viki egy többé-kevésbé stabilizált költségvetéssel, kisebb adósággal vehetné át a kormányrudat, nagyobb mozgástere lenne."

  Ez biztosan nem így lesz! Az eddigi megszorítások sem vezettek sehová, illetve vezettek, de azt látjuk hová. Az fog történni, hogy értelmetlenül elmegy a felvett IMF hitel, ugyanott fogunk tartani gazdaságilag, mint most, csak lesz 5000 milliárd forinttal több államadósságunk (250Ft/euroval számolva), egy leszegényített, megtakarításokkal, sőt nyugdíjkilátásokkal nem rendelkező lakosságunk, durván 200 ezerrel több munkanélkülink, vagy 200 ezer "kivándorlónk". A kilátások reménytelenebbek lesznek, mint valaha, és ilyen körülmények között mehetünk választani. Addig pedig egy kisebbségi IMF-kormány szerencsétlenkedik a lét-nemlét határán, minden pitiáner döntéséhez elvtelen kompromisszumokkal, hetente valamilyen csúcsokkal. Tiszta vizet kellene önteni a pohárba, - lesz, ami lesz, de így biztos a katasztrófa.”
 • 49. Arsen Lupen 2008. november 09. 17:53
  „Mil! Nagyot tévedtél!
  A költségvetés kiadási oldalát úgy is lehet csökkenteni, hogy nem vesznek el az embereketől!

  Ezer milliárdokat spórolhatott volna a Gyurcsány-kormány, ha nem kezd bele a felesleges beruházásokba.

  Az MSZP-SZDSZ paktum alatt, 2002 és 2008 között a nettó államadósság 13 000 milliárd forinttal növekedett. Gyakorlatilag az országot szétlopták. Milliárdokat nyúltak le és menekítettek ki offshore számlákra.

  Ezeket a dolgokat nem lehet egy ejnye-ejnyével elintézni.
  Nagy szerencséjük lesz ha csak börtönt kapnak érte!”
 • 48. Mil 2008. november 09. 17:38
  „TEljesen nyilvánvaló, hogy kiadást csökkenteni csak úgy lehet, ha elveszünk az emberektől. Kitől vegyünk el, a Marslakóktól??
  Teljesen nyilvánvaló, evidencia, hogy túl sok az eltartott, inaktív. Ezért magasak az adók. Jó, mondjuk Orbán innen-onnan talál 1000 milliárdot. És? Ez még csak kb arra elég, hogy ne legyen mínuszos a költségvetés. Érdemi adócsökkentéshez kellene még ennyi kb. Egyszerűen nincs olyan megoldás, hogy az emberektől ne vegyenek el.
  A fidesznek most semmi mást nem kellene tennie, mint kussok, és hagyja a kormányt "dolgozni", azaz vegye el a 13. havit stb, és ne lázítson ellene. Egyrészt az MSZP már ígyis-úgyis kinyírta magát, másrészt ezekkel az intézkedésekkel még tovább csökken a népszerűségük, nagyjából a litoszféra alá a béka seggétől. Ellenben Viki egy többé-kevésbé stabilizált költségvetéssel, kisebb adósággal vehetné át a kormányrudat, nagyobb mozgástere lenne. Főleg, hogy nem ment volna szembe magával a demagóg ígérgetésekkel, na de ezzel ugye már elkéstünk.”
 • 47. egy izlandi hír nemcsak izlandinak 2008. november 09. 17:32
  „Az utcára vonultak az izlandiak

  Körülbelül 3-4 ezer ember demonstrált szombaton Reykjavíkban az izlandi kormányzat és a nemzeti bank vezetőinek lemondását követelve. Ez már a negyedik olyan szombat, amikor a szigetország fővárosának lakói az utcára vonultak, tiltakozva a pénzügyi válság miatt az összeomlás szélére került ország vezetése ellen. Minden alkalommal egyre többen vannak.  Izlandon október elején vette át a kormány az irányítást az ország három legnagyobb bankja fölött - a tüntetők ezután vonultak először az utcára, azt követelve a kabinettől és a jegybank irányítóitól, hogy mondjanak le. A demonstrálók egyben arra hívták fel az izlandiakat, hogy amíg el nem érik ezt a céljukat, addig minden szombaton az utcán tiltakozzanak a kormányzat ellen.

  Az izlandi kormány már megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy kétmilliárd dolláros (430 milliárd forintos) kölcsönről. Az IMF megerősítette a hírt, de szóvivője összeget nem mondott.”
 • 46. egy izlandi hír izlandinak 2008. november 09. 17:31
  „http://www.hirtv.hu/kulfold/?article_hid=243724”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rákos-patakba zuhant egy autó

A Rákos-patakba lökött egy autó egy másikat vasárnap reggel. Két autó ütközött, egyikük nem adta meg… Tovább olvasom