Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Fidesz: Gyurcsány tudott az orosz MOL-részvény vásárlásról?

Németh Zsolt szerint, ha az orosz Szurgutnyeftyegas többségi tulajdont szerez a magyar olajtársaságban, az "extrém" módon szolgáltatná ki Magyarországot a gáz- és az olajpiacon is.
Az orosz vállalat tulajdonszerzése a MOL-ban súlyosan veszélyezteti Magyarország energiabiztonságát, ezért a Fidesz felszólítja a miniszterelnököt, hogy nyilatkozzon: tudott-e az ügyletről - mondta keddi sajtótájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt szerint, ha az orosz Szurgutnyeftyegas többségi tulajdont szerez a magyar olajtársaságban, az "extrém" módon szolgáltatná ki Magyarországot a gáz- és az olajpiacon is. Az ellenzéki politikus szerdára összehívta a külügyi bizottság rendkívüli ülését.

A kormányt ideális esetben csak ezért terheli felelősség, mert az elmúlt években képtelen volt felkészülni az orosz energiaszektor terjeszkedési terveire - mondta kedden Németh Zsolt. A Fidesz politikusa szerint azonban valószínűbb, hogy a magyar állam tevékeny hozzájárulásával kerülnek orosz kézbe stratégiai ágazatok. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy "Magyarország vagy béna kacsa vagy Oroszország ügynöke".

Németh Zsolt az ügy tisztázása érdekében szerda délelőtt fél 10-re összehívta az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülését. Erre meghívták a MOL elnök-vezérigazgatóját és Veres János pénzügyminisztert is. Az ellenzéki politikus arra is választ vár, hogy a kormányfő legutóbbi moszkvai tárgyalásain szóba került-e a tervezett ügylet.

A kormány határozottan leszögezi, hogy az orosz partnerével folytatott tárgyalások során soha, még informálisan sem került szóba a MOL Nyrt.-ben történő tulajdonszerzés. Továbbra sem támogatja, ha bárki ellenséges szándékkal próbál befolyást szerezni magyar stratégiai ágazatokban - reagált hétfőn közleményben a Kormányszóvivői Iroda a MOL Nyrt. tulajdonosi szerkezetével kapcsolatos hírekre.

Az osztrák OMV AG hétfőn jelentette be, hogy megválik MOL-részvényeitől. Az osztrák olajcégnek 21,2 százalékos részesedése volt a magyar olaj- és gázipari részvénytársaságban. Az OMV pakettjét az orosz Szurgutnyeftyegas veszi meg. A tranzakció után az OMV AG-nek nem marad részesedése a magyar vállalatban.

Olvasóink írták

 • 14. IVY 2009. április 01. 09:13
  „El tudom képzelni róla.”
 • 13. Nyasi 2009. április 01. 09:12
  „Ugy erzem mar bizonyos emberek tulmisztifikaljak Gyurcsany szerepet. Nehezemre esik elhinni, hogy egy akkora ceg, mint az OMW (koltsegvetese nem allhat messze Magyarorszagetol) Gyurcsany szavara varna. Szerintem az OMW a mult evi balhek (MOL megvetel/meg nem vetel) utan inkabb hagyta az egeszet, es az oroszoknak jol jott a dolog, mert a deli aramlathoz be akarjak biztositani a terepet, ami az INA megvasarlasa utan nem is annyira tavoli... En sokkal inkabb ceges strategiat latok a dolgok mogott, mint egy magyar politikust. Ezek a cegek kilora megvehetnek az egesz orszagot, ha akarnak (es meg sok masikat is a regioban).”
 • 12. garbon 2009. április 01. 07:57
  „Ha ez igy van akkor Gyurcsányat haza árulás és nemzeti vagyon megkárosításáért bíróság elé kell állítani.”
 • 11. klj_54 2009. április 01. 07:03
  „Nem értem a fityusz reklamálását.
  A MOL, ha jól tudom magán cég.
  Az állam jogi úton terelgeti, ha tudja.
  Akkor miért gond, hogy ivánék is vásároltak?
  Vagy az a gond, hogy még mindíg messze a húsosfazék? (fityuszéknak)”
 • 10. Power 2009. április 01. 00:37
  „Szeretnéd tudni ugye? Ott a google!!!:)”
 • 9. Mignon 2009. április 01. 00:14
  „8. "Power"!

  Most, minden cikkhez beirod ezt az idezetet??

  Különben, ki irta: Marx, vagy Kossuth??
  Most sem tudom!!

  Amit piszkosul utalok a "hozzaszolasok"-ban:
  -ha valaki "idez"!!!!!!
  (mas lapbol, tv, radiobol, stb.)

  En, ilyenkor rosszul leszek, okadnom kell!!

  En, a "hozzaszolo" velemenyere vagyok kivancsi, es nem idezetekre!!!!!!!!!!!!!!

  Akinek nem inge,
  huzzon gatyat fel!”
 • 8. Power 2009. március 31. 23:55
  „,,a demokrácia és demokratikus folyamatok olyan eljárások és intézmények, amelyekben kifejeződnek egy nemzet sajátosságai, az emberi jogok, a jogállamiság, az igazságos és becsületes kormány"”
 • 7. Mignon 2009. március 31. 23:14
  „Kedves 5. "Logaritmus"!

  Ugyan, hasznalj mar egy "masik tablazat"-ot!!”
 • 6. rob_sz 2009. március 31. 23:00
  „Érdekes elemzést tett közé a minap az International Correlation Resource Center (ICRC), amit legjobban talán Nemzetközi Összefüggéskutató Intézetként (NÖKI) lehetne lefordítani. Az Intézetet 1979-ben hozták létre kanadai Montrealban, hogy a számítástechnika segítségével, a legújabb matematikai kutatások figyelembevételével elemezzenek bizonyos eseményeket, illetve egymástól látszólag független történések között találjanak összefüggést. Az Intézet bravúros elemzései között tartják számon, az ún. ,,Afganisztán jelentést", amelyben pusztán katonai tények alapján 1986-ban megjósolták a Szovjetunió gyors felbomlását, valamint a ,,Case Diamond" jelentést, amely az afrikai gyémánt kereskedelem és az etnikai háborúk közötti bonyolult viszonyt elemezte. (Többek között az Edward Zwick rendezte Véres gyémánt (Blood Diamond) film is ennek alapján készült.) Az Intézet államoktól független, de számos híres politikus, valamint kormány tartozik a megrendelőik közé.
  Nos, ez az intézet a héten tett közé egy terjedelmesebb elemzést, a gazdasági világválságról, és ebben hosszan foglalkoznak Magyarországgal. Az elemzés sajnos angol nyelvű oldalakon már elérhetetlen, de itt még elérhető egy fordítás. A Magyarországra vonatkozó részt az alábbiakban közöljük (bocsánat a hevenyészet fordításért, a gyorsaság volt a legfontosabb szempont):
  Magyarország: végső visszaszámlálás
  Gyurcsány új urai
  Kevesen emlékeznek már arra, amikor 2006 tavaszán a nemzetközi pénzügyi körök jóváhagyásával választották meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki ellenfelével, Orbánnal szemben úgy tűnt, hogy továbbra is hajlandó követni azt a politikát, amellyel az ország pénzügyi és természeti erőforrásait kiszolgáltatja az ún. ,,Wall Street körnek". Igen ám, de Gyurcsány már a megválasztásakor tudta, hogy azokat az erőforrásokat, amelyeket ígért, nem tudja ezeknek a köröknek a rendelkezésére bocsátani, hiszen ezek jó részét már zsebszerződések formájában korábban pénzzé tették, valamint az ország teherbíró képessége már ekkor a végéhez közeledett. Amikor ez világossá vált számukra, az MSZP belső köreinek - vezetőjük Puch László - a segítségével tették közzé a híres öszödi beszédet, hogy megbuktassák az őket becsapó Gyurcsányt. Gyurcsányt az emlékezetes 2006. szeptemberi és októberi zavargásoktól az ekkor teljes titokban Magyarországra érkező orosz különleges erők a SpetsNaz egységei mentették meg, amelyek rögtön a TV ostrom utáni napon érkeztek Magyarországra, felváltva a szétzilált magyar rendőri erőket. (Többek között ezért sem hordtak azonosítót a rendőrök, mert akkor hamar kiderült volna, hogy ún. "nem regisztrált" rendőrök hordanak egyenruhát Magyarországon, valamint így történhetett, hogy október 23-án az orosz rendőri erők az számukra ismeretlen ellenzéki tüntetőket - köztük egy ellenzéki parlamenti képviselőt - is keményen szétverték.) A magyar és az orosz rendőri erők közötti feszültség mindvégig megmaradt.
  A hintapolitika ára
  Ezt követően Gyurcsány veszélyes hintapolitikába kezdett. Egyszerre próbálta helyrehozni a ,,Wall Street kör"-rel a 2006 előtt fennálló jó viszonyt, valamint próbálta kielégíteni az orosz fél egyre agresszívebb követeléseit. Így került napirendre az ún. kórház privatizáció, a tandíj bevezetése, a kormányzati negyed megépítettése, a budapestiek számára nevetségessé váló négyes metró projekt is, valamint ezeknek a köröknek a kiszolgálására folytatódtak a botrányos és korrupt autópálya építések. Az orosz fél számára - amelynek ez azóta is stratégiai fontosságú - Gyurcsány megígérte, hogy az EU-n belül támogatja a Déli áramlat projektet a Nabuccoval szemben. Ez a támogatási bejelentés, néhány nappal az ellenzék által szorgalmazott un. szociális népszavazás előtt történt, amelyen már várható volt, hogy a kormány óriási vereséget szenved. Gyurcsány ekkor ismételten az orosz vonallal kívánta bebiztosítani magát, a vesztes népszavazás után vele szembeforduló magyar ellenzékkel és a megállított reformok miatt ingerült ,,Wall Street kör" haragjával szemben.
  A válság válsága
  A Wall Street kör, az időközben az Egyesült Államokban kitört ingatlanválság miatt kevesebb figyelmet tudott fordítani Magyarországra, de az ekkor már súlyos beteg Tom Lantos segítségével azt elérték, hogy a Wall Street körhöz egyébként is közelebb álló SZDSZ kilépjen a kormányból. Így próbálták zsarolni a magyar miniszterelnököt. Aki viszont az ugyancsak ellenzéki MDF és néhány képviselő megvásárlásával továbbra is biztosítani tudta a többségét a parlamentben. Sőt, a kitört gazdasági világválságnak köszönhetően még az ellenzékit játszó SZDSZ is parancsot kapott a Wall Street-i köröktől, hogy a kritikus pillanatban, 2008 végén szavazza meg a költségvetést. A hintapolitikus Gyurcsány, aki mindeközben teljesen tönkretette a korábban a térségben éllovas Magyarország gazdaságát, kapott még egy mentőövet. 2008 október végén, amikor a az ország derivatíva indexe történelmi, 605 pontos magassága emelkedett, a wall street-i körök még megmentették Magyarországot. Persze nem véletlenül, hiszen ezeknek a köröknek óriási pénzeik feküdtek magyar állampapírokban, amelyek államcsőd esetén teljesen elértéktelenedtek volna. Így az IMF gyors hitele és a 300-ra lecsúszó forint még ideig-óráig megmentette az országot.
  Az utóbbi egy hónapban viszont felgyorsultak az események ebben a picinyke kelet-európai országban...
  Obama beiktatása, gyors reformintézkedései, a dollár erősödése, valamint a Financial Timesnak adott februári Orbán-interjú tették világossá a wall street-i kör számára, hogy el kell hagyniuk Magyarországot. Amikor elkezdték eladni a magyar államkötvényeiket, a forint megint gyors zuhanásba kezdett, ezt csak úgy tudták megakadályozni Gyurcsányék, hogy titkos tárgyalások eredményeként, a legnagyobb magyar pénzintézettel, az OTP-vel kezdték felvásároltatni ezeket a piacra dobott államkötvényeket. (Az alku értelmében a következő kormányátalakításkor az EU-pénzek feletti rendelkezést egy, az OTP-hez közelálló miniszter fogja megkapni. Spéder és Lantos neve is felmerült a tárgyalásokon.) Ez ugyan megállította a forint teljes bedőlését, de cserébe a kockázatos magyar tőzsde és a még kockázatosabb OTP kezdett pokoli zuhanásba.
  Gyurcsány, hogy a kivonuló pénzügyi körök miatt megingó pozícióit otthon megerősítse, párton belüli ádáz ellenfelének, Puch Lászlónak adta a megüresedő baranyai elnöki széket, valamint a közeljövőben elbírálásra kerülő negyedik mobilliszenszet - a több millió eurós üzletet - ígérte végső kétségbeesésében a Puch László-i körnek, valamint abban is megállapodtak, hogy Gyurcsány egyik pártbeli riválisát, a házelnök Szilit Pécsre, polgármesternek száműzik. Január végén került a nyilvánosságra egy magyar tudós, a miskolci Raisz Iván találmánya , akinek az év feltalálója is lett, mert ötlete révén kommunális hulladékból nyerhető hatalmas mennyiségű energia. Egyes számítások szerint több, mint amennyi Magyarország egész éves energiaigénye, úgyhogy a kicsinyke Magyarország még a szomszédait is el tudná látni energiával. Amikor a találmány híre eljutott Moszkvába Putyin azonnal utasítást adott Raisz Iván elrablására.
  A még Magyarországon tartózkodó SpetsNaz egységek ezt azonnal végre is hajtották volna, de a miskolci rendőrök elfogták őket véletlenül. Hogy a konspiráció nehogy kiderüljön és az oroszokat csendben futni hagyják, el kellett mozdítani a miskolci rendőrkapitányt a helyéről -aki egyébként Puch embere - , és ő nem volt beavatva a titkos akcióba. Gyurcsány erre a feladattal az egyik legbizalmasabb emberét Draskovics Tibort bízta meg. Draskovics terve pofonegyszerű volt, összehívott egy helyi fórumot, ahol egy fedett újságíró kérdésére, a rendőrkapitány cigányozva válaszolt, Draskovics nem volt tétlen, egy napra elmozdította a kapitányt a helyéről, és így az orosz kommandósok feltűnés nélkül kiszabadultak.
  A svéd kapcsolat
  Igen ám, de amíg az orosz kommandósokat kiszabadították, egér utat nyert az idős feltaláló. Történt ugyanis, hogy ezzel párhuzamosan svéd ökoterroristák - az ún nevezett Új Nap (Ny Sol) sejt - tudomására jutott, hogy miben sántikálnak az oroszok és megpróbálták ők is elrabolni a "Tanár urat". De mivel ügynökeik nem voltak ekkor Magyarországon, ezért Södertalje-ból egy speciális bunkerből, ökoinformatikusok hekkertámadást indítottak a magyarország.hu portál ellen, hogy személyes adatokba bejutva megváltoztassák Raisz Iván személyazonosságát, és így megakadályozzák, hogy orosz kézre kerüljön. Az svédek akciója sikerült, amit az is jelez, hogy az oroszok kicsinyes bosszút álltak a svéd városka szupermarketjeinek felgyújtásával, ahonnan a heckertámadást az orosz kémműholdak bemérték.Raisz Iván eltűnt a külföldi és magyar szolgálatok látóteréből, és ekkor indult meg az őrült hajsza az idős tanárért. Hogy a magyar rendőri erők figyelmét és erejét lekössék, és könnyebben kerítsék kézre a "Tanár urat" az idegen szolgálatok zavarkeltés miatt etnikai feszültség szításába kezdtek. Így került sor a veszprémi és a tatárszentgyörgyi gyilkosságokra. A magyar nyilvántartásokban keletkezett óriási zavart jelezte, Hunvald Györgyöt letartoztatása is, hiszen...
  A szerkesztőségünkbe eljutatott e-mail sajnos itt olvashatatlanná válik. De kanadai kapcsolatunk jelezte, hogy a történet még közel sem ért véget. Sőt. Obama keddi nyilatkozata óta mindenki tudja, valami készül ebben az országban. A Sötét Erők végső támadásra készülnek. De hogy ki van kivel, és hogy megmenekül-e egyáltalán a magyar tudós és Magyarország, az hamarosan kiderül...
  Lesz e folytatás, és mikor?”
 • 5. Logaritmus 2009. március 31. 22:43
  „ewan, hát nem érted? Tel Avivből telefonáltak Gyurcsánynak, hogy szóljon az osztrák ÖMV-nek, hogy adják el a MOL részvényeiket az orosz Szurgutnyeftyegas-nak, akik azonnal végrehajtották a parancsot. Logikus.”
 • 4. Schrek 2009. március 31. 22:18
  „gyurcsány egy féreg”
 • 3. ewan 2009. március 31. 20:32
  „Most akkor Gyurcsány mondta meg az OMV AG -nek, hogy kinek adja el a MOL részvényeit ? Azt hittem annak adták aki a legtöbbet ígérte érte. Ha az oroszok adták a legtöbbet érte, akkor nem mindegy, hogy ki tudott róla ? Á, túl bonyolult ez nekem.”
 • 2. comet 2009. március 31. 19:59
  „az Apró család erős orosz kötődése nem titok.Miért lógna ki pont Fletó a sorból. Hogy az orosz vagy magyar érdekeket helyezi-e előtérbe? A sajátját.”
 • 1. lopicigazsi 2009. március 31. 18:35
  „Te is lehetsz Lúdas Matyi! ÍRJ A FALRA! ____________ www.afal.hu ______________”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Péter: nem lehet megkerülni a válságkezelést

A kormányt az fogja meghatározni, hogy hogyan tudja a gazdasági nehézségek "árát" a társadalmi… Tovább olvasom