Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Fidesz: ha dönteni kell, az MSZP visszakozik

Bár a szocialisták folyton megígérik, hogy öt százalékra csökkentik a távhő áfáját, amikor erről dönteni kell, visszakoznak - közölte a Fidesz helyettes szóvivője vasárnap az MTI-vel.
Cser-Palkovics András reagálva a Szanyi Tibor (MSZP) által vasárnap elmondottakra, közleményében azt írta, a Fidesz több mint egy éve követeli a távfűtés áfájának 5 százalékra csökkentését, és legutóbb hétfőn szavazták le a szocialisták az Országgyűlésben a Fidesz ezen indítványát. Ha tavaly elfogadták volna a Fidesz javaslatát, a magyar családok már eddig is több tízezer forintot spórolhattak volna - jegyezte meg Cser-Palkovics András. Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón arról beszélt, az igazán korszerű távfűtési rendszerek ma már nem gázfűtés alapúak, Magyarországon is át kellene térni más, például a szemétégetésen alapuló távhőszolgáltatásra. Megismételte, hogy január 1-től 18-ról öt százalékra csökken a távfűtés, valamint a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás általános forgalmi adókulcsa. Hozzáfűzte: szeretnék, ha egyre több távfűtő tudna áttérni a geotermikus megoldásokra, amelyekre Magyarországon nagyon sok lehetőség kínálkozik. Magyarországon több mint száz településen van távfűtés. A házbizottság e hét eleji rendkívüli ülésén az MSZP és az SZDSZ nem támogatta azt a fideszes indítványt, hogy házszabálytól eltéréssel már hétfőn tárgyaljon az Országgyűlés a távhőáfa-csökkentésről. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője akkor elmondta, eddig négyszer nyújtották be indítványukat annak érdekében, hogy a távhő áfáját az ötszázalékos kulcsba sorolják. Hozzátette, a kormány azonban az elmúlt hetekben, hónapokban a kormánypártokkal együtt folyamatosan "maszatolt", nem volt hajlandó igazi, valós álláspontot elfoglalni a távhő áfájával kapcsolatban. "Beszélni lehet össze-vissza, amikor szavazni kellett (...), a kormánypártok most a nemre szavaztak" - mondta Szijjártó Péter. Göndör László, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy reagált, az MSZP saját módosító indítványként nyújtja be a távhőáfa öt százalékra csökkentését január 1-jétől. Mint mondta, azért nem támogatták a Fidesz javaslatát, mert a szocialista frakció módosító indítványa bővebb, a távfő mellett a megújuló energiaforráson alapuló hőszolgáltatást is a kedvezményes áfakulcsba sorolja jövőre. Az erről szóló szabályt november 15-ig ki lehet majd hirdetni - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. bjela1980 2009. október 20. 23:13
  „Ez s "ha intézkednek a rendőrök: erőszak, ha nem , akkor tehetetlenség" típusú panaszáradat jellemző a politika minden területén is!”
 • 3. achilleus 2009. október 18. 17:16
  „2. hozzászólás Léni 2009.10.18. 14:31
  Léni, ébresztő (!), vagy már elfelejtetted, hogy a kormány ígérte meg féléve, hogy 5%-ra csökken a távhő ÁFA-ja? Még egy hét sem telt el azóta, hogy erről állapodott meg az MSZP-frakció és a kormány. Miért a Fidesz a hibás, ha egy fél évvel ezelőtti, az olyan panelprolik szedálására kitalált ígéretet számon kér, mint amilyen Te vagy? Mit kérhetne vajon még számon?? Szerinted nyilván semmit. Ezért tartunk itt, az ilyen mindentbenyakóló-fideszgyűlölettel elbutított-orbanofóbiások miatt.
  "2009-10-12 12:53 - Az MSZP-frakció megállapodott a kormánnyal, hogy január elsejétől 18 százalékról öt százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője hétfőn Budapesten a frakcióülés után." http://www.ebroker.hu/pls/ebrk/new_cikkek_html_p.startup?p_cikk_id=244311880
  Itt pedig egy vitacikk még májusból: http://www.vg.hu/vallalatok/energia/vg_online/energia/090513_vita_272896”
 • 2. Léni 2009. október 18. 14:31
  „A Fidesz miért nem szavaz meg egyetlen olyan indítványt sem, ami például a saját zsebüket is érintené?
  Legutóbb például az állami cégek vezetőinek / a megyékben is/ a foglalkoztatási feltételeit, bérét, egyéb
  jogcímeken kifizetésre kerülő összegek /végkielégítés, prémium, titokdíj,stb/ felülvizsgálatát , átalakítását,
  rendbetételét sem szavazták meg!!!”
 • 1. Léni 2009. október 18. 14:18
  „AFidesz szokása szerint most is azon acsarkodik, hogy a meglévő költségvetésből milyen plussz kiadásokat
  eszközöljön a kormány. Azt is legyenekszives elmondani, hogy minek a terhére gondolták Ők a csökkentést?
  Hatalmas hangon lehet követelőzni, meg ígérgetni az ellenzék szerepében, de a költségvetés keretszámait a
  kormánynak kell betartani! Már most is változott több helyen a ktv.-ben előirányzott összeg /lásd eü.,stb./.
  Véleményem szerint csökkenni fog az áfa a távfűtésnél,de miért ne balhézhatnának egy kicsit még a hazaszerető
  politikusok a zemberekért? Remélem azért megtanulnak számolni, gondolkozni a közeljövőben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívül alacsony a részvétel a baranyai időközi választáson

Rendkívül alacsony a részvétel az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában… Tovább olvasom