Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Fidesz: Kész Zoltánnak papírja van arról, hogy hazudott

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész Zoltán valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.
A Fidesz szerint Kész Zoltánnak, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltjének most már papírja is van arról, hogy hazudik.

A nagyobbik kormánypárt szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kérte a képviselőt, hogy arról beszéljen, "kis-Gyurcsány módjára" miért akarja eladni a veszprémiek alól a kórházat és az iskolákat. Hozzátették: Kész Zoltánról az elmúlt hetekben kiderült, hogy nem hisz az állami egészségügyi ellátásban és oktatásban, vagyis fizetőssé tenné az egészségügyet és az iskolákat.

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész Zoltán valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.

Az ügyben a Magyar Munkáspárt nyújtott be kifogást a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz. A kifogásban azt írták, Kész Zoltán egy február elsejei budapesti demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat". A Magyar Munkáspárt az elhangzott állítások bizonyítására egy linket jelölt meg, amelyet azonban az elsőfokú eljárásban nem sikerült megnyitni és a videót lejátszani, így a kifogást az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Az ügy fellebbezés nyomán került a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely múlt héten elmarasztalta Kész Zoltánt. A kifogást másodfokon tárgyaló NVB szerint a beadványozó megfelelő bizonyítékot mellékelt, hiszen az idézett szöveget is megküldte, valamint megjelölte, hogy az interneten hol érhető el. A testület határozatában azt állapította meg, hogy Kész Zoltán szavai nem véleménynyilvánításnak, hanem tényállításnak minősülnek, ezért a jelölt megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendeletre várnak, akik vasárnap is kinyitnának

A törvény szerint március 15. után csak az nyithat ki vasárnap és éjjel, aki jelzi mentességét a… Tovább olvasom