Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Fidesz: kockázatot jelent az orosz gázfüggőség

Aggodalomra ad okot a Fidesz szerint az, hogy Magyarország gázellátása veszélybe került az ismét kiújult ukrán-orosz gázvita kapcsán. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy súlyos biztonságpolitikai kockázatot jelent az egyoldalú orosz gázfüggőség, ezért valódi diverzifikációra van szükség, amit a Nabucco gázvezeték megépítése biztosíthat.
A legnagyobb ellenzéki párt tájékoztatást vár a kormánytól a gázvita kapcsán kialakult hazai helyzetről és a tervezett lépésekről, Németh Zsolt pedig a külügyi bizottság elnökeként várhatóan szerdára összehívja a bizottságot a probléma kapcsán.

Az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy 2014-ben lejár az Oroszországgal kötött hosszútávú energia megállapodás, ezért a Fidesz szükségesnek tartja, hogy a következő időben minden kétoldalú energetikai tárgyaláson hangsúlyt kapjon a további megállapodás, máskülönben szerintük hazánk Ukrajnához hasonló helyzetbe kerülhet.

A Fidesz felkéri a kormányt arra is, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb, akár a közelgő budapesti Nabucco konferencián létrejöhessen az az államközi megállapodás, ami garantálja a Nabucco gázvezeték megépítését. Németh Zsolt kérdésre válaszolva közölte, hogy néhány éven belül, akár 2010-11-re megvalósítható lenne a beruházás.

Az ellenzéki politikus beszélt arról is, hogy a Fidesz nem ért egyet azzal a kormányzati állásponttal, amely szerint Magyarország magánvitának tekinti az ukrán-orosz vitát. A legnagyobb ellenzéki párt szerint szükség lenne arra is, hogy az ukrán elnök kérésének megfelelően, az Európai Unió közvetítő szerepet vállaljon a vitában, az ugyanis súlyosan érinti az európai országok gázellátást.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. január 05. 21:32
    „Kedves fidesz, ti legalább akkora faxok vagytok, mint feri és idióta csapata. Megint nagyon okosakat mondtatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buktatók az évismétlésről szóló rendeletben

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a hiányzás nem jelenti automatikusan azt, hogy a… Tovább olvasom