Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: korruptnak tartja a magyar gazdákat a baloldal

A kormánypárt úgy látja, Gőgös Zoltán parlamenti "elszólása" alapján a "szocialisták még ma is azt gondolják, hogy mindenki olyan korrupt, mint ők és minden csak pénzkérdés".
A Fidesz Gőgös Zoltán szocialista képviselő péntek délelőtti parlamenti közbekiabálásából arra következtet, hogy a baloldal korruptnak tartja a magyar gazdákat. Az érintett ellenzéki képviselő ugyanakkor az MTI-nek azt mondta, a kabinet és nem a gazdák megvesztegethetőségére célzott az Országgyűlés ülésén.

"Pénz kérdése" - ezt kiabálta be Gőgös Zoltán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, amikor a tárcavezető a jobbikos Balczó Zoltán napirend előtti felszólalására válaszolt. A Ház jobbikos alelnöke a külföldiek magyar termőföld-vásárlási feltételeiről kérdezte a minisztert, aki erre reagálva közölte, az új földtörvény értelmében csak helyben lakó földművesek vehetnek földet, amennyiben azt a helyi közösségből alakult földbizottság jóváhagyta.

A szocialista politikus ekkor szólt közbe, amit Fazekas Sándor a magyar gazdák megsértésének nevezett és visszautasított. "Az MSZP nem engedheti meg, hogy ilyen véleményt formáljon a magyar gazdákról" - fogalmazott a tárcavezető, ami "Így van!" felkiáltást és tapsot váltott ki a kormánypárti padsorokból.

A parlament ülését követően a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Fidesz is közleményben bírálta a szocialistákat.

A tárca az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában méltánytalannak minősítette, hogy Gőgös Zoltán "ellenzékbe szorulva nem hagyja békében dolgozni a termelőket, állattartókat" és "minden eddigi tetténél is szemtelenebbül korruptnak nevezte a magyar gazdákat". A minisztérium közleményében úgy fogalmaznak, a szocialista kormányok idején a családi gazdaságokat háttérbe szorította a hatalombarát nagybirtokos lobbi; minden állami termőföldet a baloldal mögött álló mamutvállalkozások kaptak használatba, míg a kisbirtokos réteg és az agrárközéposztály fejlődése megtorpant.

A Fidesz szerint "kibuktak a régi reflexek a szocialistákból". A kormánypárt úgy látja, Gőgös Zoltán parlamenti "elszólása" alapján a "szocialisták még ma is azt gondolják, hogy mindenki olyan korrupt, mint ők és minden csak pénzkérdés".

"Rossz hírünk van a szocialistáknak: vége van a korrupt és kiárusító földpolitikának és vége van a nagybirtokosok korszakának, amikor spekuláns nagyurak egy kis kenőpénzért, szinte ingyen nagybirtokokhoz juthattak" - fejti ki a kormánypárt közleményében, hozzátéve: a Gyurcsány-Bajnai-kormány földpolitikájával szemben ma már nem pénzkérdés, ki juthat földhöz Magyarországon, hanem nyílt és átlátható pályázatokon kizárólag itt élő, itt dolgozó magyar gazdák és családi gazdaságok jutnak földhöz.

Gőgös Zoltán az MTI megkeresésére elmondta, közbekiabálásával nem nevezte korruptnak a gazdákat, hanem a kormány megvesztegethetőségére utalt, amit szerinte egyebek mellett a trafikpályázatok lebonyolítása is alátámaszt. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, ezekből az esetekből kiindulva nyugodtan gondolhatja bárki, hogy Magyarországon jelenleg csak pénz kérdése a termőföldhöz, vagy a trafikhoz jutás kérdése. Hozzátette: a kabinet jobban tenné, ha a parlamenti bekiabálások helyett a gazdák dunai árvíz utáni kártalanításával, valamint a nehéz helyzetbe került pápai és hatvani állattartók sorsának rendezésével foglalkozna.

Olvasóink írták

 • 5. 3ikutas 2013. június 15. 14:01
  „Talán azért az jelent valamit mégis csak, hogy Ángyán Úr szembe megy a fidesz alkotta földtörvénnyel, már pedig Ő annak a frakciónak a tagja- jelenleg. Az igazi kritika még is csak ez, mondat bármit is a miniszter "úr". Ez az erős és igaz kritika azért még is csak a fidesznek szól, mellesleg teljes joggal.”
 • 4. _csutak_ 2013. június 15. 00:55
  „1987, a spontán privatizálás óta minden egyes kormány az eredeti felhalmozásra törekedett, kivétel nélkül.
  Egyik sem volt kivétel, de mára elfogyott a konc, megy a marakodás és nem veszik észre az ostobák, hogy lassan bábok lesznek a külföldi tőkések zsebében!”
 • 3. DMagóg 2013. június 14. 20:13
  „"... nyílt és átlátható pályázatokon kizárólag itt élő, itt dolgozó magyar gazdák és családi gazdaságok jutnak földhöz."
  Röhögnöm kell! Kínomban!
  Vigyázó szemetek Prágára vessétek!”
 • 2. StencilAtya 2013. június 14. 18:47
  „elmútnyócééééév!”
 • 1. történész 2013. június 14. 18:37
  „Nem a Magyar gazdákat..a Magyar gazdáknak nincs miből korruptnak lenni.Azok akik énektanár, meg számítástechnikái tudás alapján kétszáz hektárokhoz jutottak nem a Magyar gazdák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrán ütöttek el egy 7 éves gyereket

A kaposvári kisgyereket egy motorkerékpáros ütötte el. Tovább olvasom