Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Fidesz: Magyarország felállhat a szégyenpadról

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért szerint kegyetlen és embertelen gazdaságpolitikával kerültünk ki az eljárás alól.
Jobbik: indokolatlan a kormányzati sikerpropaganda

A Jobbik szerint "noha úgy tűnik, a magyar emberek sokszoros megsarcolása árán" Magyarország kilenc év után kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, indokolatlan a kormányzati sikerpropaganda.

Volner János az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közleményében úgy fogalmaz: a folyamatos gazdasági visszaesést mindössze egyszer szakította meg egy szerény növekedés, ugyanakkor "tragikus a helyzet" az államadósság és a foglalkoztatás terén. Előbbi a magyar emberek 3000 milliárd forint nyugdíjcélú megtakarításának elköltése után is brutálisan magas szinten van és nem csökken, utóbbi pedig csupán a közfoglalkoztatottak számában mutat növekedést, mely szociálpolitikai és nem gazdaságpolitikai téren nevezhető előrelépésnek.

A Jobbik úgy véli: egyre nagyobb méreteket ölt az elszegényedés, a fiatalok elvándorlása és a korrupció, a hazai kis- és középvállalkozói szektor pedig továbbra is versenyhátrányban van a multikkal szemben.

Az ellenzéki párt az ország fejlődése érdekében valódi gazdaságpolitikai fordulatot sürget, melynek alapja a hazai feldolgozóipar, a felelős vízgazdálkodás, az újra beindított nyersanyag-kitermelés, a támogatott mezőgazdaság és a hazai turizmus - írja Volner János.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett ajánlásában jelentette be, hogy a Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának.

Andor: Magyarországról csak röviden esett szó

Magyarországról csak röviden esett szó a biztosok testületének ülésén, amelyen Olli Rehn gazdasági-pénzügyi alelnök ismertette javaslatait - mondta el Andor Lászó magyar EU-biztos a bizottsági ajánlások közzétételét követően után magyar újságíróknak.

Az Európai Bizottság szerdán ismertette, hogy javasolják öt ország, közöttük a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. A bizottság ugyanis úgy látja, hogy Magyarországon a túlzott hiány kiigazítása megtörtént, és azzal számol, hogy 2013-ban a bruttó hazai termék 2,7 százaléka, 2014-ben pedig 2,9 százaléka lesz az államháztartás hiánya.

Andor László elmondta: a biztosok nyugtázták, hogy magyar részről további intézkedések történtek a hiány csökkentése érdekében, ami lehetővé tette az eljárás megszüntetésére irányuló javaslat előterjesztését.

"Az idei slágertéma Franciaország volt" - mondta Andor, és megjegyezte, hogy a francia gazdasági adatok nagy része általában együttmozog az uniós adatokkal, tehát az eurózóna második legnagyobb gazdaságának alakulásából jól lehet következtetni a várható összképre is. Franciaország ügyében a bizottság azt indítványozta, hogy hosszabbítsák meg a túlzott mértékű deficit elfogadható szintre faragásának határidejét 2015-ig.

Magyarországgal kapcsolatban "én magam azt mondtam, hogy a számok alapján kell ítélni, és a számok alapján ez teljesen helyes javaslat" - szögezte le Andor László.

A magyar EU-biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzottdeficit-eljárás nem egy ország gazdaságpolitikájának az egészét - sőt, még csak nem is a költségvetés egészét, annak szerkezetét, illetve nagyságát - értékeli, hanem csak és kizárólag a költségvetési egyenleget. Ilyen értelemben az eljárás megindítását, fenntartását vagy megszüntetését a számok alapján döntik el - mondta, hangsúlyozva, hogy az uniós országok gazdaságpolitikájának egészére nézve az Európai Bizottság az úgynevezett országspecifikus ajánlások között fogalmazza meg véleményét.

Fidesz: Magyarország felállhat a szégyenpadról

Magyarország felállhat arról a szégyenpadról, ahová a Gyurcsány-Bajnai-kormányok ültették - így kommentálta az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére irányuló javaslatot Puskás Imre, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság elismerte Magyarország teljesítményét, a magyar kabinet erőfeszítéseit, ez pedig mindannyiunk sikere - mondta a kormánypárti politikus, miután a brüsszeli testület bejelentette, hogy a Magyarország ellen 2004-ben indított túlzotthiány-eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának. A bizottság döntése feljogosítja a kormányoldalt arra, hogy úgy számoljon: Magyarország már idén is gazdasági növekedést fog produkálni - tette hozzá Puskás Imre.

Úgy fogalmazott: Magyarország azért került korábban szégyenpadra, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormányok olyan gazdaságpolitikát folytattak, amely miatt az ország képtelen volt teljesíti az uniós hiánykövetelményt, és súlyosan eladósodott.

Ezzel szemben a jelenlegi kabinet ideje alatt csökken az államadósság mértéke, és három százalék alatt maradt az államháztartás hiánya - hangsúlyozta, megjegyezve: a Magyarországnak kedvező brüsszeli javaslat úgy született, hogy a kormány eközben "sosem az emberek pénztárcájába nyúlt".

A deficiteljárással kapcsolatban a napokban felvetett reklámadót, illetve a nagyberuházások finanszírozását firtató kérdésre válaszolva Puskás Imre azt közölte: a reklámadó ügyében tárgyalások zajlanak, ezért korai lenne még véglegeset mondani. A nagyberuházásokról szólva azonban úgy vélekedett, hogy a fejlesztésekre lesznek olyan források, amelyek bevonásával nem lesz szükség az építkezések leállítására.

A túlzottdeficit-eljárás ügyében tett ellenzéki reagálásokat a fideszes bizottsági alelnök úgy értékelte, hogy az ellenzéki nyilatkozatok színvonala azt a teljesítményt mutatja, ahogyan a 2002-2010 közötti kormányzásuk alatt is teljesítettek.

MSZP: jó hír az eljárás tervezett megszüntetése, de az árát a szegények fizették meg

Az MSZP jó hírként értékeli a Magyarországgal szembeni európai uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére irányuló javaslatot. A szocialisták szerint azonban ennek árát az elmúlt három évben a szegények fizették meg.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett ajánlásában jelentette be, hogy a Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ez jó hír, remélik, hogy a pénzügyminiszteri tanácsa június végén elfogadja a bizottság indítványát.

A szocialista politikus elmondta, azért is fontos a deficiteljárás megszüntetése, mert nem negyedévente, hanem évente kellene egyeztetni az Európai Unióval a gazdaságpolitikai intézkedéseket, ami nagyobb mozgásteret ad a kormánynak.

Hozzátette: a döntés bizonyítja, hogy az Európai Bizottság számok alapján, részrehajlás nélkül határoz a tagállamok gazdasági-pénzügyi mutatóinak megítélésekor. Szerinte a javaslat csattanós válasz azoknak, akik azt állítják, a különböző uniós testületek "utaznak Magyarországra".

Ugyanakkor a túlzottdeficit-eljárás újraindulhat, ezért a kormány a választási kampány közeledtével sem kezdhet költekezésbe - hívta fel a figyelmet.

Az MSZP-s politikus azt is hangsúlyozta, hogy a kormány három év alatt 3000 milliárd forintos megszorítást hajtott végre, döntően a szegények rovására azért, megszűnjön az országgal szembeni hiányeljárás.

Úgy fogalmazott: az áldozatvállalásból nem vették ki a részüket a 16 százalékos jövedelemadó előnyeit élvező kormánytagok, az "orbáni focipályákon vonagló milliárdosok" és általában azok a gazdag emberek, akiktől ez elvárható lett volna. Ezért - folytatta - az MSZP célja 2014 után az, hogy a gazdagok több, míg a szegények az eddiginél kevesebb áldozatot hozzanak a hiány alacsonyan tartásáért.

Szanyi Tibor azt is kijelentette, hogy a Magyarországgal szembeni deficiteljárás már 2011-ben megszűnhetett volna, csakhogy "a magyar emberek pénzének egy igen nagy hányadát elvitte a cica, egész pontosan a Simicska nevű macska". Mint mondta, a Közgép Zrt.-nek juttatott megbízások nélkül az ország már két éve kijuthatott volna a deficiteljárás alól.

Arra a kérdésre, hogy - miután a szocialista kormányok a megszorítások ellenére sem tudták 3 százalék alá szorítani a költségvetési hiányt - gratulál-e az Orbán-kormánynak a teljesítményéhez, Szanyi Tibor úgy felelt: az embereknek gratulál, "amiért kibírták". Egyúttal vitatta, hogy akár a Gyurcsány-, akár a Bajnai-kormány ezermilliárdos nagyságrendű megszorítást hajtott végre.

Az MTI kérdésére arról is beszélt: a szocialisták a bank- és a különadók csökkentése, illetve kivezetése mellett is lehetségesnek tartják a hiány 3 százalék alatt tartását. Ehhez véleménye szerint elsősorban a gazdasági növekedés beindítása, a beruházások élénkítése és a spekulatív tranzakciók megadóztatása szükséges.

Elemzők: javulhat az ország megítélése

Kedvezőbb befektetői megítélés alá eshet Magyarország annak köszönhetően, hogy az ország kilenc év után kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, egy éven belül fel is minősíthetik az országot a hitelminősítők - véli a Raiffeisen és az MKB Bank vezető elemzője.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője egyértelműen pozitív hírnek nevezte, hogy az Európai Bizottság az eljárás megszüntetését javasolja.

Az, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, a magyar gazdaság helyzetén közvetlenül nem, csak közvetetten, a piac stabilizálásán keresztül segít - vélekedett a szakértő. Török Zoltán kifejtette: az országot sok szempont alapján ítélik meg, és ez egy fontos tényező ebből a szempontból, hiszen a döntés azt jelzi, hogy az Európai Bizottság megítélése szerint Magyarországon idén és jövőre is 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, vagyis hogy az ország költségvetési helyzete stabil.

A mostani döntés abban is segíthet Török Zoltán szerint, hogy Magyarországot felminősítsék a következő egy éven belül.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint várható volt a szerdán bejelentett döntés, az elemzők optimistább része már az év elején várta, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ő alapvetően pesszimistább volt, több plusz intézkedést látott szükségesnek, de végül a kormány által bejelentett intézkedések elegendőnek bizonyultak.

A bejelentés a következő hetekben az országról alkotott kép árnyalását jelentheti majd azok számára, akik messzebbről nézik Magyarországot. Ehhez, - vagyis hogy Magyarországot átrakják egy másik csoportba a nemzetközi háttér, és pozitív adatok is hozzájárulhatnak. "A mai döntés egy fontos utolsó darab a puzzle-ban" - fogalmazott Kondrát Zsolt, kiemelve, hogy a döntésnek alapvetően kedvező hatása lehet a következő hónapokban.

A szakértő szerint nem biztos, hogy a döntés az árfolyam további erősödését jelenti, hiszen azt a kamatcsökkentések korlátozzák.

Kondrát Zsolt prognózisa szerint idén és jövőre is 3 százalék lesz a költségvetési hiány, de ez, mint mindta hibahatáron belül van.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e választási költségvetés, kifejtette: a rezsicsökkentés már ennek minősül, nem kerül sokba, de hatásos. Elképzelhető, hogy ha lesz költekezés, akkor lesz bevétel hozzá, és a kormány figyel majd arra, hogy "ne lógjon ki a lóláb" - mondta az elemző.

KDNP: elégtétel a brüsszeli a döntés

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elégtételnek tartja, hogy Brüsszelben az ország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolták a Pénzügyminiszterek Tanácsának. Ezt a kisebbik kormánypárt közölte szerdán.

Mint a közleményében írták: az Európai Bizottság jelentése ezzel elismerte, hogy Magyarország jobban teljesít, a "bizottság végre magába szállt" és hivatalosan is elismerte a magyar családok, a gazdaság és a kormány teljesítményét.

Kiemelték: Magyarország a Gyurcsány és a Bajnai kormányok csődje következtében csaknem 9 évig szenvedte az eljárás következményeit, a vállalati hitelezést lebénította a magas kamat, "a magas árfolyam devizahiteles családok százezreit kínozta meg", a katasztrofális mértékű eladósodás az ország szuverenitásának elvesztésével fenyegetett - sorolták.

Kifejtették: Magyarországon most 100 ezerrel több ember dolgozik, mint 3 éve, miközben a munkahelyvédelmi akcióval több, mint 600 ezer dolgozót sikerült megvédeni. A magyar vállalatok túlélték az előző kormányok dilettantizmusát, képesek voltak növelni az exportot és a külföldi cégeknek történő beszállítást. A KDNP szerint a magyar kkv-k példamutatóan gazdálkodtak a válság közepette.

A kisebbik kormánypárt rámutatott: tartósan 3 százalék alatti a hiány Bajnai kormányának 9 százaléka helyett, 4,5 százalékkal rekord alacsony a jegybanki alapkamat a Gyurcsány-időszak 9 százaléka helyett, az ország-kockázati felár rekordszintjére csökkent az előző kormányok idején tapasztalt csúcsmagassága helyett. Tavaly a GDP-hez viszonyítva Magyarországra érkezett a legtöbb működő tőke, és a deficit-eljárás megszüntetésével most már az Európai Bizottság is igazolta, hogy Magyarország sikeres a válságkezelésben - sorolták a gazdasági eredményeket.

Együtt 2014-PM: kegyetlen és embertelen gazdaságpolitikával kerültünk ki az eljárás alól

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség véleménye szerint a magyarok emberfeletti teljesítménnyel viselték el azt "a kegyetlen és embertelen gazdaságpolitikát", amelyre a kormánynak szüksége volt ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett ajánlásában jelentette be, hogy a Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának.

Scheiring Gábor független képviselő azt mondta, az emberek az elmúlt három évet jellemző kegyetlen gazdaságpolitika ellenére élnek, dolgoznak és gyermeket nevelnek. Hangsúlyozta, hogy eközben a fizetések egyre kevesebbet érnek, a gyermeknevelést segítő támogatások csak a leggazdagabbaknál nőttek, a bérpótló támogatások csökkennek és a társadalom elszegényedik.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség szerint a kormánynak arra lett volna szüksége, hogy egyigazságos, kiszámítható és fenntartható pályára állítsa a gazdaságot. Ennek során egy többkulcsos adórendszert kellett volna bevezetni - tette hozzá.

Scheiring Gábor kijelentette: semmiféle okot nem látnak az ünneplésre, mert a kormányzati gazdaságpolitikáért a magyar emberek súlyos árat fizettek.

LMP: lehetőséget kaptunk a megszorító politikával való szakításra

Az LMP szerint a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetése lehetőséget ad arra, hogy a kormányzat szakítson a megszorítások 25 éve zajló politikájával. Schiffer András, a párt társelnöke szerint úgy is ki lehetett volna kerülni az eljárás alól, hogy eközben "nem véreztetik ki az oktatást, az egészségügyet és a szociális szférát".

Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős európai biztos szerdán a Twitter oldalán írta, hogy az Európai Bizottság a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja. Az Európai Bizottság hivatalosan szerda délután jelenti be, hogy mely országok esetében javasolja a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.

Schiffer András az LMP Brüsszelben tartózkodó társelnöke az MTI-nek telefonon reagált a hírre. A független politikus azt mondta, hogy Orbán Viktor kormányfő "sok millió ember nyomorba taszításával" fizetett azért, hogy Magyarországot kiengedjék a túlzottdeficit-eljárás alól.

Hangsúlyozta, hogy az eljárás 2004-ben az Orbán- és a Medgyessy-kormányok felelőtlen költségvetési politikájának köszönhetően indult, majd a Gyurcsány-, Bajnai és Orbán-kormányok "megszorító csomagjait kellett leszenvednie a magyar társadalomnak".

A kormányfő most, amikor ünnepel, elfelejtkezik arról, hogy hivatalba lépése után pár nappal még azért próbált lobbizni Brüsszelben, hogy Magyarországnak nagyobb mozgásteret engedjenek az államháztartási hiány tekintetében - emlékeztetett.

A társelnök magát a döntést egy gazdaságpolitikai fordulat lehetőségeként értékelte, mert most szakítani lehetne a "megszorítások" 25 zajló politikájával. Hozzátette: eközben viszont semmilyen garancia nincs arra, hogy a kormány nem kezd el felelőtlenül költekezni a választási évben.

Arra is kitért, hogy az LMP már három költségvetési tervezés során is bemutatta, hogy egy felelős költségvetési politika lehetőséget ad a gazdasági irányváltásra. Véleménye szerint ezért úgy is ki lehetett volna kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, hogy "nem véreztetik ki az oktatást, az egészségügyet és a szociális szférát".

Olvasóink írták

 • 4. Őszödi 2013. május 29. 20:19
  „1. csergemerge 2013.05.29. 17:39
  Miért vette el Orbán a törvények által megállapított nyugdíjakat a kommunista Rákosi elvtársra emlékeztető módszerekkel visszamenőleg?
  Hurrá! Felállhatunk a "szégyenpadról"! A társadalom egy része igen nagy áldozatot és magas árat fizetett ezért.”
 • 3. notebook 2013. május 29. 20:04
  „Rengeteg pénzt vontak ki a felsőoktatásból, az egészségügyből. Elvették 3 millió ember 3ezer milliárdnyi magánpénzét és a hozzá tartuzó hozamot is. Leépítették a rokkantak körét, rengeteg pénzt vettek így ki a szociális szférából is. Amikor átvették a kormányzást, 80% volt akkor is és most is a hiány. Közben mi történt arengeteg pénzzel, amit elvettek az emberektől? Hol marad a hiteles beszámoló, hogy mi lett a pénzzel? Hol marad az emberek felé nyújtott egyszerű "köszönöm" az áldozahozatalért?
  Beszéljenek őszintén a lakossággal.”
 • 2. csergemerge 2013. május 29. 18:06
  „MSZP: jó hír az eljárás tervezett megszüntetése, de az árát a szegények fizették meg

  Ez demagógia. Az mszmp folyton a "szegényekre" hivatkozik. Az a párt teszi ezt, ahol a legtöbb milliárdos van. Az a párt amelynek tagjainak halvány fogalmuk sincs, mi is az, hogy szegénység. Immár közel hetven éve.
  Itt lenne az ideje annak, hogy a "díszbaloldal" átadja a helyét egy valódi, alulról jött kezdeményezésből kifejlődő baloldaliságot képviselő pártnak. Ma ugyanis a leg baloldalibb politikát paradox módon a Fidesz képviseli.”
 • 1. csergemerge 2013. május 29. 17:39
  „"Ennek során egy többkulcsos adórendszert kellett volna bevezetni - tette hozzá..." mint a gyurcsány-bajnai kormány???
  Mert akkor miért is voltunk túlzott deficit eljárás alatt?
  Miért is szűnt meg a 13. havi nyugdíj?
  Miért volt gáz- és villanyár emelés?
  Miért volt gyógyszerár emelés?
  Miért volt vizitdíj?
  Miért kezdték el beveztetni a tandíjat?
  Miért is buktak akkorát?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablókat fogtak Miskolcon

Nőket támadott meg és rabolt ki két fiatal Miskolcon, elfogták őket. Tovább olvasom