Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Fidesz: Magyarország jobban teljesít, mint eddig bármikor

Hazugságokkal pedig nem lehet elferdíteni az eddig elért eredményeket - mondta Kocsis Máté.
Magyarország jobban teljesít, mint eddig bármikor, és hazugságokkal nem lehet elferdíteni az eddig elért eredményeket - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton, reagálva az MSZP által a konvergenciajelentés kapcsán aznap megfogalmazott bírálatokra.

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón hazugságnak minősítette Józsa István MSZP frakcióvezető-helyettes szavait, amelyben a szocialista képviselő azt fogalmazta meg: a nemzetgazdasági miniszter Brüsszelnek küldött éves konvergenciajelentéséből számukra az derül ki, Varga Mihály "tényszerű vallomást" tett arról, hogy a magyar kormány rosszabbul teljesít, mint várta és ígérte, a költségvetési egyensúlyt csak adók kivetéséből és a magánvagyon államosításából tudta megtartani.

A Fidesz kommunikációs igazgatója erre válaszul úgy fogalmazott: a szocialista kormányok 2004 óta nem tudták 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, folyamatosan nőtt az államadósság. Utalt arra, hogy 2002-ben, az első Orbán-kormány idején 52,7 százalék volt a GDP-arányos államadósság, 2010-ben viszont már 85,7 százalékot "örököltek". Hozzátette, hogy Bajnai Gordon kormányzása idején került mélypontra a gazdasági növekedés és érte el csúcspontját az államadósság.

Kocsis Máté azt mondta, idén először esély nyílik arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárásból, mert 2,7 százalék a költségvetés hiánya, jelentősen csökken az államadósság és 1974 óta nem volt ilyen alacsony, mindössze 2 százalék az infláció. Az elmúlt években megemelték a minimálbért, nőtt a bruttó átlagbér, a foglalkoztatottak aránya és idén húsz éves rekordot döntött a nők foglalkoztatása - sorolta Kocsis Máté, azt hangsúlyozva, ezeket az eredményeket a jelenlegi kabinet IMF-hitel nélkül érte el.

Kijelentette, Magyarország jobban teljesít, mint eddig bármikor, ugyanakkor hozzátette, sokat kell még dolgoznia a magyar kormánynak a gazdaságért, de nem kell elhazudni az eredményeket. A kormánypárti politikus szerint Józsa István anélkül fogalmazta meg bírálatait a kormány gazdaságpolitikájának eredményeivel szemben, hogy ismerte volna a Brüsszelnek küldött konvergenciajelentést.

A Józsa István által említett 9 milliárd forintos bútorberuházásra reagálva, újságírói kérdésre, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: ez nincs hatással és összefüggésben a gazdaság teljesítményével.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az MSZP támogatja a rezsicsökkentést, de ugyanakkor fontosabbnak tartaná az élelmiszerek áfájának 5 százalékra történő csökkentését, úgy reagált: az áfa-csökkentés nem érezhető a fogyasztóknál, mert ezt a szocialisták 2006-ban egyszer már megtették, de a Fidesz véleménye szerint, inkább a rezsicsökkentés a követendő út, mert ez érzékelhető a családok életkörülményeinek javításában.

Kocsis Máté szavai szerint örülnek, hogy a szocialisták most már támogatják a kormány rezsicsökkentő döntését, ugyanakkor feltette a kérdést, ha az ellenzék helyesli ezt a megoldást, miért nem tették meg kormányzásuk alatt, miért engedték, hogy 1040 milliárd forint profitot vigyenek ki az országból külföldi tulajdonú energiacégek.

Olvasóink írták

 • 4. Atlasz 2013. április 21. 07:37
  „Ceausescu idején viszont Románia teljesített jobban! Semmi túlköltekezés, semmi cicó! Hajrá magyarok! Utána!”
 • 3. Roland1000 2013. április 20. 20:08
  „Na igen: a fideszeseknek bejött az élet..., el is hiszem.”
 • 2. StencilAtya 2013. április 20. 18:20
  „hajrá magyarország, hajrá magyarok!! csak a fidesz!!!”
 • 1. x 2013. április 20. 18:18
  „Jól elvitatkoznak egymással.
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/mszp_a_kormany_brusszelnek_elismerte_rossz_teljesitmenyet/2329708/”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunán elsőfok alatti tetőzést várnak

Az országban jelenleg 1610 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Tovább olvasom