Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Fidesz: Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól

A Fidesz reméli, hogy az Európai Bizottság igazságos döntést hoz és nem alkalmaz kettős mércét - reagált a bizottság pénteken nyilvánosságra hozott előrejelzésére Zsigó Róbert
"Azt reméljük (..., )hogy az Európai Bizottság valóban igazságos döntést fog hozni, reméljük, hogy nem fog közrejátszani a döntésében a kettős mérce, reméljük, hogy a valóságos gazdasági adatok alapján fog dönteni, és akkor kikerül Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól" - mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője a sajtótájékoztatón.

Arra a felvetésre, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnöke szerint van esély erre, de ehhez az szükséges, hogy a kormány további intézkedéseket tegyen, hogy a hiány a három százalékos küszöbérték alatt maradjon, Zsigó Róbert kijelentette: nem gondolják, hogy bármilyen intézkedésre szükség lenne a költségvetéssel kapcsolatban. Szerinte a 2013-as költségvetésben elegendő tartalék és mozgástér van arra, hogy ha bármilyen kisebb kiigazításra szükség van, akkor meg tudják tenni.

Ugyanakkor úgy vélte: Magyarország 2010 óra befutott pénzügyi-gazdasági pályáját nézve, "egy kicsit talán jobb indulatú is lehetett volna az Európai Bizottság", amely három éve mindig rosszabb adatokat közölt az államháztartási hiány tekintetében, mint a magyar kormány, de eddig még mindig a kabinet előrejelzései igazolódtak be.

Hangsúlyozta: nagyobb EU-s tagországok "ha vért izzadnak", akkor sem tudnak olyan teljesítményt elérni, mint Magyarország az elmúlt években. Szerinte 2010-ben, a kormányváltáskor katasztrofális helyzetben volt Magyarország, mára azonban az ország a saját lábán áll, és képes a magyar családokat segítő intézkedéseket hozni, például a rezsicsökkentéssel és a családi adókedvezménnyel. Azt is kiemelte, hogy az elmúlt években sikerült növelni a foglalkoztatást és kezelni a devizahitelesek problémáját is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg a baloldali kormányoknak, 2004. május 1-je, uniós csatlakozásunk óta egyszer sem sikerült 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, ez mostani kabinetnek 2010 óta minden évben sikerül.
Úgy vélte: a Gyurcsány-Bajnai korszak embereinek az a jó, ami Magyarországnak rossz, ők mindig annak örülnek, ha uniós bírálat éri Magyarországot. "A maffiabaloldal emberei nem képesek a magyar emberek oldalára állni" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott prognózisa idén 0,2, jövőre 1,4 százalékos magyar GDP-növekedést jósol. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által pénteken Brüsszelben közzétett tavaszi gazdasági-pénzügyi előrejelzés szerint ebben az évben 3,0 százalékos 2014-ben pedig 3,3 százalékos lesz a magyar költségvetési hiány. Az Európai Bizottság téli prognózis még 3,4 százalékos államháztartási hiányról szólt idénre és jövőre is.

Olvasóink írták

 • 4. pachakuti 2013. május 03. 20:56
  „Nem kerül le.
  Ahhoz előbb Bajnait vagy Gyurcsányt kellene a miniszterelnöki székbe ültetni.”
 • 3. Őszödi 2013. május 03. 18:42
  „Milyen áron kerülünk ki a túlzottdeficit-eljárás alól? Magyar emberek ezrei perelik a magyar államot az Orbán-kormány döntése miatt. A visszamenőleg elvett nyugdíjakra milyen ítélet születik majd Strasbourgban? A hibás döntésekért szokás szerint nem lesz felelős.”
 • 2. deszkás 2013. május 03. 18:03
  „Álmodik a nyomor?”
 • 1. Qllancs 2013. május 03. 15:22
  „És mivan a 3 db elmarasztaló levéllel ???
  Tündérország ujjabb meséje !!

  Arról nem írnak ov. : új adó jön ?! Minden pet palackot..ásványvíz, cola, fém dobozost MEGEMELNEK + 30 ft betétdíjjal ! ami + 25 milliárd ft remélnek !
  betétdíjnak hívják..DE VISSZA váltani NEM LEHET őket !!
  A posta miért emelt : CSOMAG szállítást + 30 % ot, törékeny csomagot + 40 % al . május 1. ével ???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár: nincs pályázó a vagyonra

Egyetlen pályázat sem érkezett a péntek déli beadási határidőig a kapuvári húsgyárat egykor… Tovább olvasom