Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Fidesz: minél előbb ítéletet kell hirdetni a Biszku-perben!

Vannak el nem évülő bűnök, amelyeket büntetni kell, függetlenül az elkövetés időpontjától és a terhelt korától - mondta Gulyás Gergely.
Soron kívüli, a lehető leggyorsabb eljárást és mielőbbi ítéletet szeretne a Biszku-perben a Fidesz - erről Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Biszku-perben múlt héten született bírósági döntés - amelyben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárást rendelt el - azt mutatja, hogy a magyar igazságszolgáltatás egésze még a legnyilvánvalóbb bűnösökkel szemben sem képes olyan eljárás lefolytatására, amelynek során igazságügyi, jogi és történelmi igényességgel egyértelműen tisztázható lenne, milyen szerepet játszottak a pártállam kommunista vezetői az 1956. októberi forradalmat követő tömeggyilkosságokban - mondta Gulyás Gergely. Értékelése szerint a Biszku-per eljárása jól mutatja az 1990 utáni igazságtételi próbálkozások eredménytelenségét.

Közölte továbbá: annak érdekében, hogy ne férhessen kétség a bíróság pártatlanságához, tisztázni kell a sajtóban megjelent állításokat, választ kell adni arra, hogy a Biszku-perben eljáró bíró az összes vádpontban ítélkezett-e, mert ha nem, az komoly szakmai hiba. Azt is tisztázni kell, miért zárták ki Kahler Frigyes szakértőt - tette hozzá Gulyás Gergely, majd megjegyezte, reméli, nem olyan szakértőt keres a bíróság, aki még nem döntötte el, hogy 1956 forradalom vagy ellenforradalom volt.

Szerinte az, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás mindeddig elmaradt, hozzájárul ahhoz, hogy a rendszerváltás után is számtalan feszültség van a magyar társadalomban.

Nem fogadható el a diktatúrák közötti kettős mérce - jelentette ki a kormánypárti képviselő, hangsúlyozva: vannak el nem évülő bűnök, amelyeket büntetni kell, függetlenül az elkövetés időpontjától és a terhelt korától.

A Fidesz-frakció eddig is megadott minden jogalkotási segítséget ezekben az ügyekben - mondta a politikus, utalva a nemzetiszocialista és a kommunista bűnök elévülhetetlenségére.

Megjegyezte: az államhatalmi ágak elkülönült működése nem jelenti azt, hogy ne lehetne álláspontjuk egymás tevékenységéről. A Fidesz is természetesnek tartotta, hogy a bírák véleményt mondanak például az életpályamodelljükről vagy az eljárási törvényekkel összefüggésben - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága lengyel példára lehetővé tenné, hogy akár elhunyt elkövetővel szemben is lefolytatható legyen a büntetőeljárás, Gulyás Gergely személyes véleményeként közölte: támogatja a bizottság javaslatát.

A 94 éves Biszku Bélát - aki az 1950-es évektől az állampárt vezetőségéhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is - az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel vádolják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy autó Budapesten

A balesetben egy ember megsérült, az állapotáról az OMSZ későbbre ígért tájékoztatást. Tovább olvasom