Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Fidesz: nagyon sokba került a családoknak az IMF-kölcsön

A nyugdíjasoknak egyhavi nyugdíjukba, a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek pedig egyhavi bérükbe - mondta Kocsis Máté.
A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett hitel nagyon sokba került a magyar családoknak: a nyugdíjasoknak egyhavi nyugdíjukba, a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek pedig egyhavi bérükbe.

Kocsis Máté ezt arra válaszul mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon újságírók előtt propagandaakciónak nevezte az IMF-hitel idő előtti visszafizetését.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a volt kormányfő szavaira reagálva azt mondta: Bajnai Gordon gazdasági tárcavezetőként és miniszterelnökként is szolgai módon végrehajtotta az IMF kéréseit. Egyhavi nyugdíjat és egyhavi bért vettek el, adókat és rezsit emeltek, csökkentették a családtámogatásokat és a táppénz mértékét, elvették a hároméves gyest, sok ezer családtól elvették a családi pótlékot, és leépítették a gázártámogatást - sorolta Kocsis Máté, hozzátéve, hogy "ezért nagyon drága az IMF-hitel".

Szerinte azonban Bajnai Gordon semmit nem változott, ha tehetné, ma is ugyanúgy felvenné az IMF-hitelt, ugyanúgy elvenné az egyhavi nyugdíjat, az egyhavi bért, és továbbra is a valutaalap érdekeit védené.

Az IMF-hitelt nem felvenni kell, hanem szabadulni tőle, ahogyan azt az Orbán-kabinet teszi - hangsúlyozta a fideszes politikus, aki emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt 2200 milliárd forint hitelt vettek fel a valutaalaptól.

Kiemelte, az IMF-kölcsön mostani visszafizetésével jelentősen nő a Magyarország iránti bizalom a piacokon.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatóján az IMF-hitelről elmondottak mellett arra szólította fel a kormányt, számoljon el azzal az 500 milliárd forinttal, amit a devizahitelesek érdekeire hivatkozva vett el eddig a bankoktól. Erre reagálva Kocsis Máté több kormánytag korábbi nyilatkozatát is idézte, jelezve, hogy egyikük sem utalt arra, amit Bajnai Gordon állít, vagyis hogy a devizahitelesekre hivatkozva vezették volna be a bankadót. Bajnai Gordon hazudott, ezért kérjen bocsánatot - közölte a fideszes politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy pénteken egyeztetést tartottak a választási jelöltállításról az MSZP és az Együtt-PM politikusai, Kocsis Máté úgy fogalmazott: "ezek ugyanazok az emberek, akik korábban a maffiával lepaktáltak. Ne legyen senkinek kétsége, ugyanazok a szereplők".

A Fidesz kommunikációs igazgatója kérdésre válaszolva arra is reagált, hogy az MSZP szerint kiskorúakat veszélyeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amikor "csalinak használ" 18 éven aluliakat a dohányboltok ellenőrzésekor. A hatóság teszi a dolgát, fiatalkorúak kiszolgálását csak fiatalkorúakkal lehet kipróbálni - kommentálta az ellenzéki felvetést a kormánypárti politikus, aki szerint az a fontos, hogy ne szolgáljanak ki 18 év alattiakat a trafikokban.

Olvasóink írták

 • 7. balihoho 2013. augusztus 04. 08:58
  „A mostani kölcsön dolog viszont még drágább!”
 • 6. papsajt 2013. augusztus 03. 17:11
  „és ezt mennyien elhiszik...”
 • 5. Secem 2013. augusztus 02. 21:20
  „3. Qllancs - Ott a pont! Annyi kiegészítéssel, hogy még tavaly beharangozták hogy a földgáz üzletágat megveszik. Még decemberben aláírták a szándéknyilatkozatokat, de idő közben kiderült hogy az államosított magánynyugdíj vagyon elfogyott.
  Kútba fulladt az egész, nem lesz állami a földgáz üzletág ha jól tudom! (Kérem a jobban informáltak cáfoljanak meg!)
  Nekem sajnos az a véleményem, az elmúlt 3 évben az egész országot tönkretették és nagyon sok embert ellehetetlenítettek, akik külföldön keresik a boldogulást. Sajnos sokan itt hagyják a szülőföldjüket, sokan sosem térnek haza!
  Tessenek mondani, a ma középkorú embereknek ki fogja majd a nyugdíját kitermelni? Ja, majdnem buta is vagyok, hiszen most jut eszembe, hogy az alkotmányból mit vettek ki.....A nyugdijat! Tehát tőlem levonják, de ha oda jutok, lehet hogy nem kapok! A gyerekeinkről már ne is beszéljünk...
  Össze számolta már valaki hogy az elmúlt 3 év alatt hány új adót, illetéket vezettek be és az átlag fizetés hány százaléka megy el adókra?”
 • 4. balihoho 2013. augusztus 02. 18:38
  „Érdekes, hogy ha szeszről van szó nincs ilyen szigor, a sörözőkben, kocsmákban, diszkókban. Nem szép dolog viszont fitymálni a IMF hiteldolgot azután, hogy az Orbán kormány is jócskán költött belőle. Elég csak a MOL ra gondolni.”
 • 3. Qllancs 2013. augusztus 02. 17:41
  „Máté fiam !! és az ellopott MNYP pénzünk ..ami kb 10 évig gyült. 3 000 milliárd ft ?????
  .kb. 1,2 millió ft az én pénzem is HOL VAN ???

  Nem az IMF ..hitel..ami 2 % kamatra jött...hanem amit orbán most eladott --állampapirokat 5-8 % ra
  NA azt KIFIZETI majd meg . 5--10--20 év múlva ????”
 • 2. mazsolaszolo 2013. augusztus 02. 17:25
  „Hát még a Fidesz-KNDP pénzügyi garázdálkodás mennyibe került és mennyibe fog kerülni...!”
 • 1. _csutak_ 2013. augusztus 02. 17:22
  „A fidesz nem állít butaságot.
  Valóban egy havi pénzünkbe kerül az, hogy az a pénzt elköltötte és most ezt szabadpiaci pénzből finanszírozza a fidesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: a kormány számoljon el a bankadóval!

A volt kormányfő adóalkotmány bevezetését ígérte, amely évente csak egyszer engedne változhatni az… Tovább olvasom