Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: nincs szó a sajtószabadság korlátozásáról

Nem a sajtószabadság korlátozásáról, hanem annak értelmezéséről van szó a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatban - jelentette ki L. Simon László, a Fidesz vezérszónoka szerdán a parlamentben.
Úgy vélekedett: az elmúlt évek "korlátozott demokráciájában" szembesülhettek azzal, hogy ha nincs szabad sajtó, akkor az "alkotmányos jogainkat korlátozó, korrupciós ügyektől hemzsegő Gyurcsány-éra akár évtizedekre is meghatározhatta volna hazánk sorsának alakulását".

Véleménye szerint a szabad sajtó sokat tehet a zsarnoki rendszerek kialakulásának megakadályozása vagy lebontása érdekében.

Bibó István szavaival élve a fideszes képviselő kiemelte: nem lehet ott parlamentáris szabadság, ahol a szólásszabadság nem biztosított.

L. Simon László hangsúlyozta azt is: a sajtó működését jogi keretek közé kell helyezni, szabályozni kell.

Véleménye szerint azok, akik a törvényjavaslatot azzal az érveléssel utasítják el, hogy az korlátozza a sajtó eddigi szabadságát, azok éppen a szabadság fogalmának az abszolutizálására törekednek.

A szabad sajtót is szabályozni kell, tiszteletben tartva szellemi és nem intézményi autonómiáját - jelentette ki a kormánypárti képviselő. Hozzátette: fontos ez manapság, amikor a sajtó szerkezete és az olvasási, az információszerzési szokások napról napra alakulnak át, és nem kerülhető el az internet világának szabályozása sem.

Kiemelte azt is: a nyomtatott és az elektronikus sajtó olyan korszerű szabályozásért kiált, mely a sajtó szabadságát tiszteletben tarja.

L. Simon László közölte: a törvényjavaslathoz ő maga is már tíz módosító indítványt nyújtott be, és augusztus 31-ig további módosítókat nyújthatnak be az ellenzéki képviselők is, hogy egy korszerű jogszabály születhessen.

Olvasóink írták

 • 15. deszkás 2010. július 21. 22:24
  „DMAGÓG! Ha ha.”
 • 14. történész 2010. július 21. 20:23
  „Az amcsik sem ítélték el a karibi arab foglyokat,nincs vád csak be vannak zárva..itt is csak kussolni kel majd..annál nagyobb élvezet lesz köpködni őket a bukásuk után”
 • 13. achilleus 2010. július 21. 19:20
  „Az MSZP-ben kitört glasznoszty:

  IMF-vita: nem létező MSZP-tagozat a kormány pártján?
  http://nol.hu/belfold/mszp-tagozat_a_kormany_mellett
  Nincs is társadalompolitikai tagozata az MSZP-nek - reagált Nyakó István szóvivő a ´tagozat´ Orbán-kormány melletti kiállására. A tagozat vezetője szerint igenis léteznek...

  Nyakó: Nincs ilyen tagozat

  Az MSZP-nek nincs országos társadalompolitikai tagozata - mondta Nyakó István, a párt szóvivője szerdán az MTI-nek. Közlése szerint elnézést kérnek azoktól, akiket az MSZP nevével visszaélve megtévesztettek. Mint hangsúlyozta: az MSZP-vel kapcsolatos hivatalos közleményeket az MSZP országos központjának sajtóosztálya adja ki. Az MSZP választmánya 2008 januárjában vonta meg a társadalompolitikai tagozat országos minősítését, mivel a tagozat tevékenységében átfedések voltak más tagozatok tevékenységével. A választmány azt javasolta, hogy alakuljon platformmá. Az országos minősítés megvonása ugyanakkor nem jelentette azt, hogy a tagozat ne működhetne tovább megyei szinten, jogai azonban csökkentek, például azzal, hogy a választmányon szavazati jog nélküli meghívottként vehet részt a képviselője.

  Czöndör: De van

  Czöndör Gyula az MTI-nek elmondta: az MSZP társadalompolitikai tagozata jelenleg is működik, és 2008 óta is részt vesznek tanácskozási joggal a párt választmányi gyűlésein. Kitért arra, hogy nevükben az országos jelző soha nem szerepelt, noha az ország majdnem minden megyéjében vannak városi szervezeteik. Az MSZP választmányának javaslatát, miszerint alakuljanak platformmá, azért nem valósították meg, mert utóbbi szerveződési formának nem lehetnek tagjai pártonkívüliek, míg a tagozatnak lehetnek.

  Mesterfarháty pedig már megfenyegette a renegátokat, a kilógókat. 2008-ban mellesleg Gyurcsány minősítette volna vissza ezt a tagozatot, akkor is volt "képük" egyet nem értésüket kifejezni Gyurcsány népnyúzásával szemben (kórházi napidíj, vizitdíj).”
 • 12. achilleus 2010. július 21. 17:05
  „http://index.hu/belfold/fortus2770/
  "(...) A Fortus Rt. 1995. szeptemberében alakult Szegeden, 55 százalékban a Magyar Villamosművek (MVM), 45 százalékban a Gyurcsány Ferenc cégcsoportjába tartozó Altus Rt. tulajdonaként. Az Altus 9 millió forint készpénzzel szállt be, az MVM pedig, melynek ekkor Apró Piroska, a jelenlegi miniszterelnök anyósa is tanácsadója volt, a vállalkozásba apportálta volna a Dunamenti Hőerőmű fűtőolaj-tárolóit, de ezt az Állami Számvevőszék 1996. decemberi jelentése megakadályozta.(...)"

  http://www.hirszerzo.hu/cikk.draskovics_hezag-akcio_-_ujabb_olajaktak_a_neten.49552.html
  "(...) Több dokumentum is foglalkozik a "Hézag" fedőnevű akcióval, amelyben - úgy tudni - Draskovics Tibor, a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára, jelenlegi tárca nélküli miniszter is érintett volt. A vámosok ugyanis 100 ezer forintos bírságot szabtak ki egy cégre, mert engedély nélkül árult üzemanyagot. Később a legfőbb ügyész utasítására 83 millióra emelték az összeget, majd minisztériumi nyomásra ismét 100 ezer forintra mérsékelték. (...)"”
 • 11. DMagóg 2010. július 21. 16:55
  „9. deszkás !

  Neked deszkás, már gyalulják a deszkát! :)

  Veled vagyok! Csak addig éljünk, míg meg nem tudjuk. Szép hosszú életúek leszünk.”
 • 10. deszkás 2010. július 21. 16:27
  „ACHILLEUS! Mit olvasok? Akkor tán tenni is kellene valamit nem? Ha már ilyen jól értesült vagy!!”
 • 9. deszkás 2010. július 21. 16:20
  „Sokadszor megkérdem és az oldal lefagy vagy eltűnik az első nyilvánvaló bűncselekmények az OLAJSZŐKITÉSHEZ köthetők. Az lesz a nagy ember a szemembe aki ezt előveszi és ráhúzza a vizeslepedőt az elkövetőkre.Bárki legyen az. Addig csak hablaty folyik mindkét részről.Mivel ezt (is) piszkálom tudom sok az érdeklődő utánam de ki nem szarja le. No valaki?”
 • 8. achilleus 2010. július 21. 16:19
  „Na, akkor egy része itt van (újra):
  9. hozzászólás achilleus 2010.07.14. 19:26
  Drága Léni? Kértem már, hogy olvass el független szakértői anyagot is, ne csak Vadait, amit ráadásul még Gyurcsány is cenzúrázott.
  1) szakértői: http://www.kommentar.info.hu/kern_tamas_a_gripen-project.pdf
  2) http://www.origo.hu/itthon/20071108-gripenjelentes-indokolatlan-volt-a-beszerzes.html
  "(...) A jelentés egyelőre nem nyilvános, alig két napja az [origo] - amikor hivatalosan betekintést kért az anyagba - azt a választ kapta a Kormányszóvivői Irodától, hogy a közvélemény ezt nem ismerheti meg, amíg Gyurcsány Ferenc megfelelő mélységében át nem tanulmányozta. (...)"
  Titkosították, feljelentést NEM tettek: http://www.origo.hu/itthon/20071109-titkositottak-45-evre-a-gripenbizottsag-eredeti-jelenteset.html Vajh´ miért? Amúgy meg nem kellene ennyire egyoldalúan látni a dolgokat, később máshonnan is jött az "áldás": http://www.168ora.hu/itthon/a-szocialistak-erintettek-gripen-ugyben-34294.html”
 • 7. achilleus 2010. július 21. 16:12
  „6. hozzászólás Léni 2010.07.21. 14:42
  Drága Léni, olvasd már el legalább egyetlen egyszer, hogy, hogyan is ment az a vadászgépezés, már lassan egy éve berakosgatom egy független szakértő szakértői anyagát. Tisztáztuk, hogy a Vadai bizottság jelentését Gyurcsány személyesen cenzúrázta, majd a 80 oldalból titkosítottak 40-et, és nem tettek feljelentést. Majd miután beütött a keller szindróma, Nyakó talált ki néhány nevetséges vádpontot, amit szintén beidéztem ide. Most keressem elő megint?? (Megérsz te ennyit nekem? ;-)))”
 • 6. Léni 2010. július 21. 14:42
  „5.achilleus! Az időrendi sorrendet betartva, először azoknak kellene börtönbe menni, akik a
  Gyurcsány kormány előtti időszakban voltak az "országrontók"!
  Nem akarok nagy felsorolásba kezdeni, csak egyet említek: Gripen vadászrepülők!
  Mindennek sorja van, mit a lepényevésnek!”
 • 5. achilleus 2010. július 21. 14:30
  „4. hozzászólás Léni 2010.07.21. 14:15
  Gyurcsány saját magát juttatja börtönbe. Az lenne szégyen, ha ez az országrontó, offshoros, fittelinás, sukorós - szemkilövető - megúszná.”
 • 4. Léni 2010. július 21. 14:15
  „Még valami: Ugye megengedik nekem, hogy a saját felfogásom, habitusom szerint értelmezzem
  a híreket! Szépen állunk, ha már nem is azt gondol az ember amit akar.
  A szólás szabadsága úgyis meg lesz csonkítva, mert tudja Orbán, hogy ők mit műveltek a
  szólásszabadság jogaival,ennek nem akarják magukat kitenni. Ők véleményt is nyilváníthattak
  /kordonbontás, kivonulás a parlamentből, stb/ ,de csak próbáljon más így viselkedni, majd
  lesz dá-dá!
  Gyurcsány Ferenctől még mindég ennyire félnek? Féljenek is! Láttam a TV-ben az új főbírójelöltek
  fotóit, 5-6 személyről van szó. Az fogja megkapni ezt a titulust, aki azt vállalja, hogy a volt
  miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet börtönbe juttatja! Ezen múlik egy ilyen országos
  tisztségnek való megfelelés? Ő lesz az amortizáló csoport harmadik tagja? Borzadály.”
 • 3. keiner 2010. július 21. 14:07
  „........és nem kerülhető el az internet világának szabályozása sem..........
  Ah ja, üdvözlet Kinában!”
 • 2. Léni 2010. július 21. 14:01
  „Érdekes az, hogy a jobboldali médiában /van jónéhány/ soha semmi nem hangzik el, ami a
  Fideszre káros lehet. Állítom, hogy aki csak ezeket hallgatja vagy nézi, nem is tud arról,
  mit művel a Fidesz. Ha mégis megemlít valamit, azt szemrebbenés nélkül meghamisítva a tényeket.
  Az MR1 hírekben a Kubatov megnyilatkozása után még a hírfelolvasó is zavarban volt, mert
  akkor sem a valóságot kellett Neki felolvasni. Ő tudta mi az igazság, ezért köhögött, krákogott,
  alig jött ki hang a torkán, látszott hogy zavarja a szituáció.”
 • 1. DMagóg 2010. július 21. 13:58
  „Kádár János megmondta a tutit, azt minden újság szabadon megírhatta ÉS, ja az már problémás volt, a Tiszatájjal együtt.
  A 21. századi "modernizált" változata lesz ez, az akkori sajtószabadságnak!
  Most még elmondhatom, holnap már nem biztos, sőt biztos nem!
  Szép új világ lesz ez. Bye-Bye!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsidónak adta ki magát - nemi erőszak miatt kerül börtönbe

Bűnösnek találta nemi erőszak vétségében az izraeli bíróság azt a palesztin férfit, aki úgy… Tovább olvasom