Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fidesz: ˝rendet teszünk˝ a brókerpiacon

Az MSZP azt követeli, hogy a beérkezett feljelentések alapján zárolják a Quaestor-érdekeltségű cégcsoportban a céges, illetve a tulajdonosi magánvagyont.
A Fidesz rendet tesz a brókerpiacon, amit a szocialisták tettek ellenőrizetlenné és átláthatatlanná - reagált a nagyobbik kormánypárt szombaton Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A Fidesz a következő napokban kezdeményezi parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, s ott a baloldal emberei vallhatnak arról, "miért hagyták, hogy zavartalanul működjön az évtizedes pénzügyi korrupció" - írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Gőgös Zoltán előzőleg arról beszélt: pártjuk azt követeli, hogy a beérkezett feljelentések alapján zárolják a Quaestor-érdekeltségű cégcsoportban a céges, illetve a tulajdonosi magánvagyont, mert egyébként nem lesz fedezet a kártérítésekre.

A Fidesz a közleményében úgy reagált: a "szocialista brókerbotrányok áldozatainak" kártalanítása a törvényeknek megfelelően zajlik. Az Országos Betétbiztosítási Alap, a Befektető-védelmi Alap és az MNB minden segítséget megad a károsultaknak. A Fidesz felszólította a szocialistákat, hogy "az egyébként is nehéz helyzetben lévő károsultakat ne tévesszék meg hamis információkkal, és ne csapják be őket, ahogy azt a brókerek is megtették".

Azt írták: kezdeményezik a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, "hogy kiderüljön, miért állt a baloldal érdekében a zavartalan pénzügyi korrupció". Továbbá a parlament elé terjesztik azt a javaslatot is, amely szerint a brókercégek vezetőinek teljes személyes vagyonukkal felelniük kell a kártalanításért - tették hozzá.

A Fidesz kiemelte: véget vetnek "az évtizedes pénzügyi korrupciónak", és rendet tesznek a brókerpiacon. "Amikor az MSZP kormányzott, nem született törvény a Kulcsár-ügyben a felelősök vagyonának zár alá vételéről" - hangsúlyozta a nagyobbik kormánypárt, hozzátéve: most lesz ilyen törvény. A Fidesz kíváncsian várja, hogy az MSZP támogatja-e, "vagy ismét a brókerek pártjára áll, mint eddig" - olvasható a Fidesz közleményében.

Az MSZP vagyonzárolást követel a cégcsoportnál

Az MSZP azt követeli, hogy a beérkezett feljelentések alapján zárolják a Quaestor-érdekeltségű cégcsoportban a céges, illetve a tulajdonosi magánvagyont, mert egyébként nem lesz fedezet a kártérítésekre - mondta a párt elnökhelyettese szombaton Tapolcán, újságírók előtt.

Gőgös Zoltán kiemelte, a péntek déli állapot szerint a cégközlönyben nem jelent meg egyetlen Quaestor-érdekeltségű céget érintően sem a csődeljárás. Ez - mint mondta - három dolog miatt lehetséges: nem jelentettek csődöt, a cégbíróság elutasító döntést hozott, vagy nem döntött a cégbíróság. Az MSZP elnökhelyettese szerint mindez azért probléma, mert jelenleg "szabadon veszik ki a forrásokat" ezekből a cégekből.

"Ez azt jelenti: hiába mondta azt Rogán Antal, hogy április végére lesz egy törvényjavaslat, ami alapján visszamenőlegesen is felelni fognak vagyonukkal úgymond ezt a bűncselekményt elkövetők, ha nem lesz vagyon" - jelentette ki a szocialista politikus. Kitért arra, hogy az MSZP országos érdek-képviseleti fórumot indított a Quaestor károsultjainak megsegítésére, az MSZP-irodákban interneteléréssel és a büntetőfeljelentéshez szükséges nyomtatványokkal segítik az érintetteket.

Hozzátette, a brókercégeket érintő ügyek miatt az MSZP országgyűlési határozati javaslatot is benyújtott, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a kormány határozottabb intézkedéseket hozzon. Bár több esetben elindult az ügyfelek "némi kártalanítása", de a Honvéd Egészségpénztár ügye még korántsem rendezett - hívta fel a figyelmet Gőgös Zoltán, aki szerint ez 27 ezer embert, zömében katonákat érint. A károsultaknak összesen majdnem 2 milliárd forintnyi egészségpénztári pénzük ragadt bent - tette hozzá.

Pad Ferenc, a szocialisták jelöltje a tapolcai időközi országgyűlési választásra kiemelte, a Quaestor-üggyel kapcsolatos bejelentésük óta folyamatosan cseng a telefonja és irodáikat is keresik az emberek. Elmondta, senkitől, semmilyen Quaestor-károsulttól nem kérnek személyes adatokat, "azok majd csak a feljelentőlapon fognak megjelenni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP legkésőbb 2018-tól újra nyitva tartaná a boltokat vasárnap

A DK szerint a vásárlók, a dolgozók és a vállalkozók is rosszabbul járnak a vasárnapi pihenőnappal. Tovább olvasom