Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Fidesz: Szilvásynak és Laborcnak nincs helye a közéletben

A Fidesz Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának azonnali felmentését követeli Bajnai Gordon miniszterelnöktől, valamint Szilvásy György volt titokminiszter eltávolítását a közigazgatásból az UD Zrt. ügye miatt - mondta Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken Budapesten.
A kormányszóvivő közölte, nem merült fel olyan ok, ami miatt a kormánynak meg kellene vonnia a bizalmát Szilvásy Györgytől. Demeter Ervin sajtótájékoztatóján azt mondta, egyértelműen bebizonyosodott, hogy "Szilvásy György és bandája" politikai célokra, a Fidesz lejáratására használta a szolgálatokat. Emlékeztetett arra, hogy tíz hónap telt el az UD Zrt.-vel kapcsolatos ügy tavaly szeptemberi kezdete óta, és mára kiderült, a cég az NBH feljelentésében foglalt bűncselekményeket nem követte el.
Demeter Ervin arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal mentse fel tisztségéből "az egész ügy gyakorlati végrehajtóját", Laborc Sándort. A Fidesz azt is követeli a kormányfőtől, hogy olyan ember, mint Szilvásy György, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő humánpolitikai és koordinációs főigazgatója, ne legyen közszolga - fűzte hozzá.
A fideszes képviselő elmondta, a vám- és pénzügyőrség megszüntette az eljárást, amelyet adócsalás, számviteli fegyelem megsértése miatt indított a cég ellen, ugyancsak így tett a rendőrség, azaz bűncselekmény hiányában megszüntette a lőfegyverrel való visszaélés, államtitoksértés, magántitkok jogosulatlan megismerése, számítástechnikai rendszerek elleni támadás miatt indított eljárásokat.
Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken azt mondta az MTI-nek, nem merült fel olyan ok, ami miatt a kormánynak meg kellene vonnia a bizalmát Szilvásy Györgytől.
A szóvivő szerint az ellenzéki politikus csúsztat, amikor azt próbálja sugallni, hogy a nyomozás lezárult. Hozzátette: a nyomozás több szálon fut, ezek közül csak egy szálon zárult le a nyomozás, a többi ügyben folytatódik.
Nyakó István, az MSZP szóvivője pénteken közölte, az tény, hogy Demeter Ervin, a Fidesz Jobbik által támogatott országgyűlési képviselője telefonon utasítást adott politikusok és a titkosszolgálat vezetőjének megfigyelésére, terhelő adatok gyűjtésére. Hozzátette: az is tény, hogy "az árnyék-titkosszolgálat" üzemeltetőjével kapcsolatot tartott fent Kövér László, az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere.
Az MTI azon kérdésére, miből gondolja, hogy a Fidesz "árnyék-titkosszolgálatot" működtet, hiszen a rendőrség megszüntette a nyomozást, Nyakó István azt mondta, Demeter Ervin és az UD Zrt. vezetője között volt egy telefonbeszélgetés, amelynek során a fideszes képviselő utasítást adott politikusokról való adatgyűjtésre, a titkosszolgálat vezetőjének megfigyelésére.
A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája (NBI) szerint téves és a tényekkel ellentétes az az állítás, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok bármelyike nem törvényesen működik.
Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési ügy miatt vált ismertté. Ezzel kapcsolatban a rendőrség és az ügyészség is nyomozást folytat; a több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert. Szilvásyt hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg. Az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval (Fidesz) folytatott telefonbeszélgetését.
Az ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke 2008. szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.
A legfőbb ügyész azonban éppen ehhez a hangfelvételhez kapcsolódóan kérte Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség hivatalosan nem közölte, hogy ezt milyen bűncselekmény gyanúja miatt kérte, az MTI azonban úgy tudja, hogy a két politikust személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés bűntettével gyanúsítják.

Olvasóink írták

  • 1. 620829 2009. július 11. 12:19
    „KEVÉS-DE PÁR SZÁZ EMBER MINDKÉT OLDALRÓL MEGISMERHETNÉ VÉGRE AZ IGAZI HONUKAT....BÖRTÖN!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázár helyett energiatakarékosságot támogatna az MSZP

Az MSZP-frakció környezetvédelmi munkacsoportja azt javasolja, hogy gázártámogatás helyett… Tovább olvasom