Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Fidesz: Tragikomikus Slota nyilatkozata

A Fidesz "tragikomikusnak" tartja Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének nyilatkozatát, miszerint nem kívánatos személynek akarja nyilváníttatni Orbán Viktor Fidesz-elnököt.
Úgy gondolják, ennek nem lehet más célja, mint hogy a "legalantasabb magyarellenességgel" mozgósítsák a szlovák nacionalistákat és eltereljék a figyelmet arról, hogy egy "fasisztoid" politikust juttattak hatalomra - mondta a fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Akik Orbán Viktor május 23-án, Esztergomban tett kijelentésének elfogadhatóságát vitatják -miszerint az európai parlamenti (EP) választáson eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviseli a Kárpát-medencét Brüsszelben -, azok nem értik Európát. A Fidesz elutasítja Slota azon törekvését, hogy törvényben vegyék el a felvidéki magyarok autónómia kialakítására vonatkozó lehetőségeit - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Slota szerint ugyanis törvényt kell hozni a Szlovák Köztársaság védelméről, magyar egység szorgalmazását pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítésének, vagyis bűncselekedménynek kell minősíteni. Továbbá sürgette, hogy helyezzék törvényen kívül a Magyar Koalíció Pártját. Slota csak olyan képviseletet biztosítana a szlovákiai kisebbségeknek, mint amilyet Budapest ad a magyarországiaknak, ezek mellett kötelezővé tenné a szlovák nyelvű érettségit, a munkavállalás feltételévé pedig a szlovák nyelvizsgát, valamint felülvizsgálná a szlovák-magyar alapszerződést is.

Németh Zsolt szerint bíztató, hogy a szlovák ellenzék bojkottálta azt a rendkívüli ülést, amelyet Ján Slota szerdára összehívott. Emellett rámutatott arra, hogy a cseh és a német külügyminiszter minden bizonnyal Slota fasisztoid félrevezető kampányának áldozataivá váltak, amikor azt mondták, hogy nem támogatják azokat a nemzeti autonómia gondolatokat, amelyeket Orbán Viktor Fidesz-elnök hangoztatott az utóbbi hetekben.

Az Európai Néppárt elnöke, Wilfried Martensen közleményben üdvözölte, hogy tagpártjai mint például a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, országhatárokon átnyúlóan támogatják egymást a választási kampányaikban.

Olvasóink írták

  • 3. floridaimagyar 2009. június 04. 04:45
    „Ugyanabban az EU-ban elnek ahol a hatarok tulajdonkeppen egyre inkabb csak szimbolikusak lesznek szerintem, ugy hogy ilyenrol vitatkozni mar onmagaban is hulyeseg. Egyebbkent lassan kellene mar egy uj jo magyar politikus aki helyrehozza a viszonyokat a szomszedokkal ...”
  • 2. maradando 2009. június 04. 01:51
    „Fletóra meg nem győztek vigyázni a biztonsági emberek,hogy szét ne szedjék a szlovák rajongók "Bratislavában".”
  • 1. bo 2009. június 03. 23:26
    „OV-t nem csak Szlovákiában kellene nemkívánatos személynek nyilvánítani. Javasolnám Európát, Ázsiát, Afrikát, Indiát, Japánt, Ausztráliát, Észak- Közép- és Dél Amerikát, stb.... Lassan fél az ember magyar rendszámos kocsival külföldre menni, mert mindenhol utálnak bennünket az elmés megjegyzései miatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszul lett a taxis, parkoló autók közé rohant

Budapest - Parkoló autók közé rohant egy taxi szerdán kora délután Budapesten, a Váci úton. A kocsit… Tovább olvasom