Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Fidesz: út a munkanélküliséghez

Nem alkalmas a szociális segély tervezett új rendszere a munkanélküliség kezelésére - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Czomba Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus szerint nagyobb különbség kellene a minimálbér és a szociális segély összege között, mert még mindig megéri otthon maradni.
Az Országgyűlés szerdán tárgyalja a szociális törvény módosítását, a Fidesz több módosító indítványt is benyújt. Czomba Sándor szerint egy négytagú, kétgyermekes családnak alig hézezer forinttal több a jövedelme, ha az egyik szülő minimálbéren dolgozik, mint ha szociális segélyt kap. A tervezett új rendszerben a rendelkezésre állási támogatás is szerepel, aki ezt kapja, annak az önkormányzat közhasznú munkát ad. Ha az egyik szülő ezt kapja, a másik pedig 34.665 forint segélyt, akkor 89.765 forintot kapnak havonta, viszont ha mindketten közfoglalkoztatásban dolgoznak, akkor mindössze 27.400 forinttal keresnek többet ketten együtt.

Jelenleg a 4 milliót sem éri el a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ha legalább 4 és fél millió lenne, akkor érnénk el az uniós szintet - mondta a politikus. Szerinte ebből is látszik, hogy rossz az ellátórendszer és sok a kiskapu, amit ezután is meg lehet találni.

A foglalkoztatás az önkormányzatokra is jelentős finanszírozási terheket róna, hiszen egy kistelepülésen 10 embernek még lehet munkát találni, de 80-nak már képtelenség. További kérdés, hogy ki dönt majd a mentális alkalmasságról a munkavállalást illetően, hiszen ebben is lehetnek visszaélések. Czomba Sándor elmondta: annyi módosító indítványuk van, hogy ha mindet elfogadná a Parlament, rá sem lehetne ismerni az eredeti törvényjavaslatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem engedték be a magyar zászlót a stadionba

Pécs - Nem engedték be a magyar zászlóval érkező szurkolókat a pécsi stadionba - a nemzeti lobogót… Tovább olvasom