Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Fidesz: válasz az ország legnagyobb problémájára

A Fidesz szerint a kedden bemutatott Széll Kálmán Terv választ ad Magyarország legnagyobb problémájára, az eladósodottságra.
Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint ma a magyarok számára a legnagyobb veszélyt az eladósodottság jelenti, ugyanis ha továbbra is úgy alakul az államadósság pályája, ahogyan az elmúlt években, akkor "az adósság meg fogja fojtani Magyarországot és bizonyos értelemben a magyar embereket is". Ezért az államadósságot mindenképpen csökkenteni kell, és az ország számára jó hír, hogy a kormány elszánta magát erre - mondta a képviselő az MTI-nek.

Rogán Antal hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy heves ellenzéki támadások lesznek elsősorban a szocialisták részéről, akik az elmúlt nyolc évben "az ország mértéktelen eladósításának a politikáját folytatták". Álláspontja szerint az MSZP soraiban kell keresni annak felelőseit, hogy Magyarország ide jutott az elmúlt nyolc évben.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke üdvözölte, hogy a kormány úgy lát hozzá az államadósság-csökkentéshez, hogy nem fűnyíróelvszerűen alkalmazza a költségvetési kiadások csökkentését, hanem alaposan megvizsgálja, melyek azok a területek, ahol szerkezeti átalakításokkal lehet elérni költségmegtakarításokat. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy utóbbiak esetében egyeztetések szükségesek "minden létező területen", de reálisnak tartja, hogy a kabinet által kitűzött területeken végre lehet hajtani a költségvetési kiadások csökkentését, és meg lehet állítani az államadósság növekedését. Ha ez sikerül - folytatta -, akkor "talán nyolc év alatt eljutunk oda, hogy az államadósság annyival csökken, amennyi pénzt a szocialisták valójában felvettek az elmúlt nyolc esztendőben".

Arra a kérdésre, milyen társadalmi fogadtatásra számítanak, Rogán Antal úgy válaszolt: szerinte az emberek tisztában lesznek azzal, hogy az államadósság óriási veszélyt jelent az országra nézve, és közös erőfeszítésekre van szükség a csökkentés eléréséhez. Ezért - még ha az egyes intézkedéseket övezi is majd vita - összességében kedvezően fogják fogadni a Széll Kálmán Tervet az állampolgárok - mondta a képviselő.

Olvasóink írták

 • 9. Lutetia 2011. március 02. 15:10
  „6. Akkor nem világos a számomra, hogy hogyan állíthatta azt a Fidesz már az előző kormány(ok) idején, hogy kész gazdasági programja van. Ha most ugyanők azzal takaróznak, hogy eddig nem lehetett kész gazdasági programjuk, mert nem ismerték a valós gazdasági adatokat, az nyilvánvaló ellentmondás, azaz a Fidesz vagy akkor hazudott, vagy most.
  Már a választási kampány idején prognosztizálták, hogy jóval nagyobb a hiány, mint amit az akkori kormány hivatalosan előad, de természetesen nem voltak hajlandóak becslésekbe bocsátkozni. Mindezek után látványosan meglepődtek, amikor az általuk valósnak tekintett adatok előkerültek, pedig "csak" az következett be, amire ők már elvileg fel voltak készülve.
  Végül felhívnám a figyelmedet egy kis csúsztatásra a részedről: nem azt kérjük itt számon sokan, hogy miért nem oldotta már meg a problémákat a kormány, hanem azt, hogy miért nem állt elő még mindig konkrét megoldási javaslattal.”
 • 8. cyt 2011. március 02. 13:45
  „7. queenmargareth 2011.03.02. 12:49
  1989-ben világos volt az államadósság........ezt csak mi magyarok tudtuk több százszorosára növelni ...

  Nos azért ebben a megszólalásban egy kis tudatlanságból való erős tulzás figyelhető ám meg.”
 • 7. queenmargareth 2011. március 02. 12:49
  „1989-ben világos volt az államadósság........ezt csak mi magyarok tudtuk több százszorosára növelni”
 • 6. cyt 2011. március 02. 10:13
  „Lutetia -- hazudni a kormányon volt MSZP-SZDSZ-esek hazudtak. Még a kormányváltás idején sem volt tisztán világos, hogy mekkora is az adósság, milyen nagy is a rendetlenség az országban. Terveket csak megfelelő alapokra lehet építeni -- és ezek az alapok csak most lesznek világosak. Egész kritikád tehát téves, rossz, mert nem megfelelő alapokon nyugszik. Papamaci59-nek igaza van. Tessék megérteni, hogy amit 8 év alatt fokozatosan elrontottak elődeink, azt legalább 8 év alatt lehet csak visszacsinálni. Türelem "elvtársak", türelem -- no és tárgyilagosság és önmérséklés is.”
 • 5. Lutetia 2011. március 02. 08:42
  „A Fidesznek 8 éve volt kidolgozni a konkrét reformprogramot. Amit most nyilvánosságra hozott, az kb. egy választási programnak felel meg (bár szerintem ahhoz sem elég konkrét). Ezzel tavaly tavasszal kellett volna előrukkolnia. Mit csináltak az elmúlt 9 évben, ha most csak egy ilyen általános tervet tudtak előadni?? Hogyhogy még csak most kezdik el kidolgozni a részleteket??
  Papamaci59, ha én a tönk szélén vagyok, akkor NAGYON GYORSAN konkrét terveket kovácsolok a megoldásra. Lehet, hogy maga a talpraállás sokáig tart, de éppen azért nem halogatom a konkrét megoldás kidolgozását. Ezek a gazemberek már a Gyurcsány-kormány idején azt állították, hogy kész gazdasági programjuk van. Véletlenül nem hazudott itt valaki? Vagy csak egyszerűen dilettánsok vannak hatalmon?”
 • 4. Papamaci59 2011. március 02. 07:59
  „Az elmúlt 20 év konkrét ígérgetéseivel mire mentünk? Nem hangzatos ígéretek kellenek, hanem tettek. Azok pedig sok kis apró, egymásra épülő lépésekből adódnak össze.”
 • 3. Papamaci59 2011. március 02. 07:54
  „Emberek!!!!!! Ha Ti a családdal a tönk szélére kerültök, akkor mennyi időbe telik talpra állni? Az államnak sem megy egyik napról a másikra. Működő folyamatok vannak, amik megváltoztatásához idő kel!!!! Várjunk 1-2 évet, és utána kritizáljunk!!!”
 • 2. Lakos 2011. március 02. 07:30
  „Az ország legnagyobb problémája maga a fidesz. Egy rosszul működő jogállami demokrácia helyett egy még rosszabbul működő önkényuralmi rendszert építenek jogállam nélkül.”
 • 1. dmonlájn 2011. március 01. 15:54
  „Rogán kerületi polgármester, bizottsági elnök és még országgyűlési képviselő! hogyan tudja ellátni ezt a rengeteg feladatod ... egyszerre és még nyilatkozik is az MTI-nek?!

  de 9 hónap után még mindig terveznek, találgatnak kísérleteznek!!! duma az megy ezerrel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: minél hamarabb nyilvánosságra kell hozni az 1945 utáni iratokat

Lázár János szerint minél hamarabb nyilvánosságra kell hozni az 1945 utáni összes pártállami… Tovább olvasom