Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Fideszes menetrend a választásokig

Listaállítás február-márciusban, hivatalos kampány március 15-e után, "pozícióosztogatás" pedig kizárólag a választási eredmények ismeretében - ez a Fidesz várható menetrendje a 2010-es országgyűlési választások első fordulójáig hátralévő körülbelül száz napban.
Sólyom László köztársasági elnök egy december közepi lapinterjúban arról beszélt, hogy a lehető legkorábbi időpontra írja ki az országgyűlési képviselő-választást. E bejelentés alapján eddig több elemző is úgy vélte, hogy a választás első fordulója április 11-én lesz.

Erre, a lehető legkorábbi időpontra utalt vélhetően Orbán Viktor Fidesz-elnök is december 14-i beszédében, amelyben azt a formulát használta, hogy "százegynéhány nappal a jövő évi választások előtt állnak a zászlók". Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pedig meg is erősítette az MTI-nek adott év végi interjújában: támogatják, hogy április 11-én legyen az országgyűlési választások első fordulója.

Az MSZP-vel ellentétben - amelynek december 12-i kongresszusán a küldöttek megszavazták a párt országos listáját - a Fidesz várhatóan csak február-március környékén állítja fel a maga területi, valamint országos listáját. Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: mivel a Fidesznek számos szövetségese van, ügyelni kell arra, hogy ezek a szervezetek, valamint a párt tagozatai is megfelelőképpen legyenek képviseltetve.

A választási eljárásról szóló törvény egyébként azt mondja ki, hogy a területi listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző 20. napon, az országos listát és az azon szereplő jelölteket pedig legkésőbb a szavazást megelőző 19. napon kell bejelenteni.

Az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan a területi, valamint az országos listáról is a Fidesz országos választmánya hozza majd meg a végső döntést.

A kampánnyal összefüggésben december első felében merült fel olyan információ, miszerint a Fidesz január 4-én kezdené hivatalos választási kampányát. Orbán Viktor viszont december 10-én az MTI-nek az Európai Néppárt bonni tisztújító kongresszusán cáfolta az erről szóló sajtóértesülést, és úgy vélekedett, március 15. előtt nem indokolt a kampány megindítása.

"Semmilyen kampányt nem szeretnék január 4-én kezdeni" - jelentette ki a Fidesz elnöke, emlékeztetve: az európai parlamenti választások azt bizonyították, hogy a rövid és intenzív kampány a megfelelő.

A pártelnökhöz hasonlóan Navracsics Tibor frakcióvezető is rámutatott: Európában szokványos a három-négy hetes kampány, és ő is úgy véli, elegendő három, három és fél hét a Fidesznek a programja megismertetésére.

Személyi kérdéseket illetően a Fidesz elnöke többször is leszögezte, a választásokig nem lesznek végleges döntések. Ami biztos: a kampányfőnök Gyürk András, a miniszterelnök-jelölt pedig Orbán Viktor.

Olvasóink írták

  • 3. bo 2010. január 01. 22:29
    „Többet nem tudnak, mert sajnos már nem-igen van mit!”
  • 2. Tapasztalt 2010. január 01. 15:47
    „sajnos többet...”
  • 1. Gazficko 2010. január 01. 12:19
    „Gondolom a parlamenti bohocók( =politikusok) ezután is ugyanannyit fognak lopni mint eddig vagy még többet ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten haltak meg a 35-ös úton

Ketten haltak meg a helyszínen abban a balesetben, amelynek során két személyautó frontálisan ütközött a 35-ös számú főúton. Tovább olvasom