Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Figyelem! Ön is több adót fizethet jövőre!

Jövőre az átlagjövedelemnél az szja változásával akár másfél havi jövedelemnek megfelelő adócsökkentésre is sor kerülhet - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter. Ez alatt és az igazán nagy bérjövedelmeknél azonban nő az adóterhelés a Napi számításai szerint.
Nem csak a rövid távú pénzügyi egyensúly érdekében javasolja az adóátalakításokat a kormány, azoknak hosszú távon a munkahelyteremtést, a gazdasági növekedést kell szolgálniuk - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány fontosnak tartja, hogy a 2010-es adószabályokat a parlament június végén elfogadja, ez megkönnyíti a felkészülést a következő évre - tette hozzá. A munkahelyek megtartása és teremtése érdekében a társadalombiztosítási járulék öt százalékpontos csökkentésének mértékét jövőre kiterjesztenék a teljes jövedelemre, vagyis a munkaadók által fizetett járulékteher 27 százalékra csökkenne.

A személyi jövedelemadó alapjába bevonják a járulékokat, ami Oszkó szerint önmagában nem növeli az adóterhelést, hiszen azt a sávhatár ötmillió forintra emelése és a kulcsok csökkentése befolyásolja.

Az alsó kulcs 17 százalékra csökkenne 18-ról, a felső pedig csak ötmillió forintnál lépne be, 32 százalékkal. Persze ez valójában azt jelenti majd - hacsak az adójóváírás határát nem tolják még feljebb -, hogy aki eddig legfeljebb 1,9 millió forint jövedelemmel rendelkezett, jövőre 18 helyett - a bruttósítás nélküli modell szerint - 21,5 százalék adót fog fizetni a Napi Gazdaság számítása szerint, vagyis az adóteher az alsó jövedelemszegmensben emelkedni fog. Hiszen a járulékok után is meg kell fizetni a jövedelemadót, ám ezt nem kompenzálja a sáveltolás, mert abba csak az első félévben tartozik bele az 1,9 millió forint alatti bér egy része. A magasabb jövedelmeknél az adócsökkentés nettó értéke elérhet vagy meghaladhat másfél havi fizetést, vagyis lesz olyan kör, amelyik nyer a rendszerrel.

Hozzá kell tenni azt is, hogy bizonyos jövedelem felett szintén tehernövekedéssel kell számolni. Havi ötmillió forint bér jellegű jövedelem után például az idén havonta 1,95 millió forint jövedelemadót és különadót kell fizetni, az új modell szerint pedig 2,4 millió forintot. Ez a különbség a jövedelem emelkedésével fokozatosan nő, ráadásul ehhez jön még a vagyonadó is - ami valószínűleg ennek csak a töredéke lesz.

Olvasóink írták

 • 17. Lúdasmatyi 2009. május 16. 11:09
  „Nem tudnak elszakadni a rabló igazságtalan hozzá nem értő politizálásuktól.Ilyen volt a baloldal mindig,de már nincs messze a szabadság.Hajrá Jobbik!”
 • 16. jucus65 2009. május 16. 09:51
  „szépen el van bujtatva,hogy megint csak a legkisebb jövedelműek szívják meg. ezt a sok lebzselő unatkozót már réen el kellett volna zavarni,adni nekik minimálbért, egy panellakást és próbáljanak megélni a maguk alkotta törvények adórendszer stb. mellett.”
 • 15. achilleus 2009. május 16. 08:54
  „14. hozzászólás Sziti 2009.05.15. 23:29
  Ha nem tanulnak, majd megbuknak újra. Én fogom a legnagyobbat rúgni beléjük.”
 • 14. Sziti 2009. május 15. 23:29
  „A FIDESZ-nél lesz kegyelem?
  Szerintem lesz.”
 • 13. achilleus 2009. május 15. 20:26
  „Zejkóéknál nincs kegyelem:
  Tizenegy évi börtönre ítélte egy horvát bíróság az ország privatizációs alapjának volt magas rangú tisztségviselőjét kenőpénz kikényszerítéséért és hivatali hatalommal való visszaélésért. Josip Matanovicot, az állami privatizációs alap (HFP) 2004 és 2007 között hivatalban volt egyik alelnökét a zágrábi kerületi bíróság kötelezte arra is, hogy fizessen be az államnak 250 000 eurót és 125 500 kunát (összesen 76,5 millió forintot), annyit, amennyit a különböző privatizációs ügyekben megvesztegetésként elfogadott.”
 • 12. IVY 2009. május 15. 15:51
  „Sz@rok az oszkópeti szájáb@!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. micsibucsi 2009. május 15. 13:51
  „Igaz, hisz minden választás előtt ígéret hegyek, hogy így meg úgy, meg így meg úgy lesz ha nyerünk! Mi birka nép meg mindig csak nyelünk és nyelünk és nyelünk, meg siránkozunk! És ez megy már több mint 60 éve.”
 • 10. Besenyő_Pistabácsi 2009. május 15. 12:38
  „Egész életemet el hülyéskedtem, tiszta hülye maradtam, ez egy dolog!! Amióta a nagyapámat idősebb Besenyő Istvánnak hívták, szóval már neki is azt mondták a komcsik, hogy most még ez a 2-3 év nehéz lesz, de azután jön majd a kánaán meg a cuncializmus! Namost, a nagyszüleim, szüleim leéltek úgy egy életet, hogy az állandó ígéretekből semmi sem valósult meg (csak a szar), most meg még az (alamizsnának számító) nyugdíjaikkal is szórakoznak. De a mi életünk is telik teleget, méghozzá vissza fordíthattalanul, csak hol marad az jobbulás az életszínvonalban? Meddig lehet egy országot etetni, és ilyen mesterségesen agymosásban és nyomorban tartani?”
 • 9. achilleus 2009. május 15. 09:03
  „Időközben a 2-5-10 milliós határokat, a hozzájuk tartozó kulcsokat eltörölték, csak 30 milliós ingatlan után kell fizetni. /A verzió élt 1,5 napot/ Ismerős trükk!! És lesznek, akik hálásak lesznek ezért Bajnainak. .... Na az ilyeneknek mondom, hogy jól beetettek benneteket. És miattatok csinálnak a többi emberekből hülyét, a mocskos trükkjeikkel. Csak kérdezem bajnai ET-től? Akkor most honnan jön be az a pénz, amelynek nélkülözhetetlenségéről pofáztatok másfél napig?? Nem lesz adósáveltolás?? Vagy megint a Fidesz a hibás???
  Hol vannak azok a szakértők, akik az eltörölt ingatlanadó szükségességéről és nélkülözhetetlenségéről, a nyugdíjasok által be nem fizetett adó ingatlanra terheléséről handabandáztak, kikészítve az emberek idegeit??? Meddig lehet ezt csinálni??”
 • 8. Sandwitch 2009. május 15. 08:17
  „Kicsit homályos volt pár adat a cikkben, ezért pontosítanám. A bruttó bérben foglalt járulékok eddig is a személyi jövedelemadó alapját képezték. Amire a Bajnai kormány ezután kivetné az szja-t, az a munkáltató által fizetett, jelenleg 29%-os TB. Páldául 100000Ft bruttó után még pluszban 29000x0,17= 4930Ft szja-t kellene havonta fizetni, amit természetesen a dolgozótól vonnának.
  "Havi ötmillió forint bér jellegű jövedelem után például az idén havonta 1,95 millió forint jövedelemadót és különadót kell fizetni..."
  Ez így nem igaz. Ötmillió forint jövedelem után nem kell különadót fizetni. A különadó határa a mindenkori járulékfizetési felső határ, jelenleg 7.446.000Ft, csak az ezt meghaladó jövedelmek után kell különadót vonni.

  Pont az ilyen ide-oda adótologatással tudják ezt az országot folyamatosan hülyíteni. Még a cikkíró sincs egészen tisztában azzal, hogy mit jelent számszakilag, amit leírt, és hogy ténylegesen most jól jár, vagy rosszabbul. A vége azonban mindíg az volt eddig, hogy rosszabbul.... :))))”
 • 7. Sziti 2009. május 14. 21:48
  „5. micsibucsi!
  Elolvastam a cikket.
  Sajnos ez a helyzet.”
 • 6. Cukorfalat2 2009. május 14. 21:34
  „Hár emberek, egyre szarabb lesz a helyzet. És mi magyarok kultúrált összefogás helyett végignézzük, ahogy darabokra szednek mindent. Miért nem küldenek el a parlamenti képviselők közül jópárat? Hiszen ahogy néha belekukkantok a közvetítésekbe, nem egy urat vagy hölgyet látok, aki újságot olvas, vagy laptopozik, és miegymás. Arról nem beszélve, hogy köpködnek csak egymásra. Zéró összefogás nélkül (és itt nem molotov koktél dobálásra gondolok) szépen kisemmizik az országot. Évek óta csak ígéreteket hallunk. El lehet innen menni??? Igen, mennek is. Jópár kedves barátom, barátnőm már kint dolgozik külföldön, és még most is megkockáztatják, hogy kimennek, mert még ha kint külföldön nem is álom melót kapnak, de a legpitibb melóval is többet lehet keresni, mint itt. Diplomás, tanult, intelligens emberek rákényszerülnek, hogy elhagyják az otthonukat. Szégyen és gyalázat. Eddig is, és ezután is a "kis" emberek fogják megszívni, már ahogy én látom. Lehet, hogy nem értek hozzá, cáfolni lehet. Sajnos én ezt látom.”
 • 5. micsibucsi 2009. május 14. 21:17
  „Ezt másoljátok be: http://www.titok.ro/vilag/megcsinaltak-ciankapszulat-ker-bajnaitol-rokkantnyugdijas-olvasonk.html”
 • 4. Sziti 2009. május 14. 20:51
  „A magas jövedelmű nyer, a minimálbér körül kereső veszít.
  Ők tehetnek róla.
  Mért nem keresnek többet.
  Nem értem, de nem is számít.
  Azt ne feledjék, hogy a szavazók többsége alacsony jövedelmű.”
 • 3. Titanilla 2009. május 14. 19:25
  „És ha mind a 7 bőrt lehuzták rólunk, akkor mi lesz? Miből fognak a politikusok olyanjól élni?”
 • 2. kekeczke 2009. május 14. 17:21
  „volt aki jobbat várt ezektől ???”
 • 1. 620829 2009. május 14. 16:29
  „A fontos az lenne, hogy a segélyeket meg kéne vonni---közmunka vagy ha büdős a meló lehet megdögleni.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai vagyonadót javasol bevezetni

Bajnai Gordon miniszterelnök azt javasolja az MSZP frakciójának, hogy vezessenek be új vagyonadót, amely az ingatlanokon kívül más vagyonelemekre is kiterjed. Tovább olvasom