Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Figyelmeztetést kapott a NOB-tól Schmitt Pál

A volt államfő plágiumügye miatt részesült figyelmeztetésben, de a NOB tagja marad.
Figyelmeztetésben részesítette plágiumügye miatt Schmitt Pált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága, a magyar sportdiplomata azonban a NOB tagja marad.

A vb csütörtökön, Szentpéterváron meghozott döntésével a szervezet etikai bizottságának ajánlását követte.

A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Magyarország korábbi köztársasági elnöke 1983 óta tagja a NOB-nak, de tavaly, plágiumügye lezárultáig felfüggesztette tagságát a szervezetben.

A 71 éves, vívóként kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál a jövőben lemond bizottsági munkájáról, így elveszti elnöki posztját a NOB sport és környezetvédelmi bizottságában.

A Semmelweis Egyetem szenátusa tavaly március 29-én vonta vissza Schmitt Pál doktori címét, mivel doktori disszertációja szövegazonosságot mutatott más munkákkal.

Schmitt Pál, aki az ügy folyományaként, április 2-án lemondott köztársasági elnöki posztjáról, fellebbezett a döntés ellen, mert az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza.

Ezért felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért, előbbit az egyetem elutasította.

Schmitt Pál: munkám középpontjában továbbra is a magyar sport szolgálata áll

Schmitt Pál kijelentette: az elkövetkező időszakban - mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyetlen magyar tagjának - továbbra is a magyar sport szolgálata áll sportdiplomáciai munkája középpontjában.

Erről azután beszélt, hogy személyes meghallgatását követően a NOB végrehajtó bizottsága - követve a szervezet etikai bizottságának ajánlását - figyelmeztetésben részesítette plágiumügye miatt, de NOB-tagságát megtarthatta.

"Nagy öröm számomra, hogy most már minden fórumon megnyugtatóan lezárult a doktori címem körüli vitasorozat, és így visszanyertem NOB-tagságomat" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, aki 1983 óta tagja a NOB-nak, de tavaly, plágiumügye lezárultáig felfüggesztette tagságát a szervezetben.

Schmitt Pál hozzátette: megtiszteltetés volt, hogy a végrehajtó bizottság hosszasan méltatta érdemeit és a mozgalomért tett erőfeszítéseit.

"Boldog vagyok, hogy a jövőben a NOB ülésein teljes jogú tagként vehetek részt, és szavazhatok a birkózás érdekében, illetve részt vehetek a NOB következő elnökének, illetve a 2020-as olimpiai játékok színhelyének megválasztásában is" - hangsúlyozta Schmitt Pál, s kiemelte azt is: jövőbeli célja, hogy a 30 éves NOB-tagsága alatt felhalmozott szaktudását és sportvezetői tapasztalatait megossza a fiatalokkal.

"Ennek szellemében nagy örömmel és büszkeséggel adom át a stafétabotot a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottsága leendő vezetőjének, hisz 18 éves irányításom alatt a környezetvédelem ügyét sikerült a Nemzetközi Olimpiai Mozgalom harmadik dimenziójává emelni, a sport és a kultúra mellett" - fogalmazott.

A 71 éves, vívóként kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál a csütörtöki, szentpétervári döntéssel párhuzamosan lemond bizottsági munkájáról, így nem lesz elnöke a szervezet sport- és környezetvédelmi bizottságának.

A Semmelweis Egyetem szenátusa tavaly március 29-én vonta vissza Schmitt Pál doktori címét, mivel disszertációja szövegazonosságot mutatott más munkákkal. Schmitt Pál, aki az ügy folyományaként április 2-án lemondott köztársasági elnöki posztjáról, fellebbezett a döntés ellen, mert az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza. Ezért felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért, előbbit az egyetem elutasította.

A Semmelweis Egyetem május 15-én közölte az MTI-vel, hogy elutasította Schmitt Pál felülbírálati kérelmét, amelyben a volt államfő azt kérte, semmisítsék meg a kisdoktori címe visszavonásáról szóló határozatot. A jogorvoslati bizottság megállapította, hogy Schmitt Pál értekezése már a beadáskor sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg a törvényben leírt követelményeknek és a Magyar Testnevelési Egyetem Doktori Szabályzatának - írta közleményben a felsőoktatási intézmény. Tudatták: a jogorvoslati bizottság jogszabályba ütközőnek és etikailag kifogásolhatónak találta, hogy a Semmelweis Egyetemtől 1992-ben még független testnevelési főiskola az értekezést hivatalos eljárásra bocsátotta. Az egyetem közölte azt is, hogy a rektor által felkért jogorvoslati bizottság határozatára tekintettel Schmitt Pál lemondott egyetemi doktori címéről.

Az ügyben további eljárásnak nincs helye - tudatta az intézmény.

Schmitt Pál másnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: a jogorvoslati bizottság által hozott jogerős, az egyetem szenátusának korábbi döntését felülíró határozat nem állapított meg vele szemben etikai vétséget, és a helyzetet úgy értékelte, hogy a határozat alapján becsülete helyreállt, felülvizsgálati kérelme eredményre vezetett.

Hangsúlyozta, hogy nem volt tudomása az egyetemnek a doktori fokozat adományozására vonatkozó, nem jogszabályszerű gyakorlatáról, a dolgozatát pedig jóhiszeműen, az akkori elvárásoknak megfelelően készítette el és nyújtotta be.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. papsajt 2013. június 02. 08:48
  „15. zoolii , mit várunk egy olyan szervezettől, amelyben természetes dolog fiatal sportoló lányt "hazavinni".”
 • 20. történész 2013. június 01. 20:31
  „Ha egyszer egy kicsit is a nép mellett állt volna akkor talán másképpen vélekedne a nép róla.Én úgy látom nem szeretik Pali bát és nem ok nélkülSokat nyomott a negatív ítéletében a visszamenőlegesség imádata....”
 • 19. X_Y 2013. június 01. 12:09
  „15. zoolii 2013.05.31. 15:29
  "Sportolóként minden tiszteletem az övé,"

  Én nem tudom tisztelni azt a "sportolót", aki kizárólag BM "alkalmazottként" vet részt a versenyeken...Ha nem lett volna az akkor állampárt,az MSZMP "üdvöskéje", akkor a vívóterembe maximum takarítóként juthatott volna be.”
 • 18. X_Y 2013. június 01. 12:06
  „-" a dolgozatát pedig jóhiszeműen, az akkori elvárásoknak megfelelően készítette el - valaki mással - és nyújtotta be"

  Figyelmeztetést kapott a NOB-tól Schmitt Pál, hogy a következő NOB ülés utáni fogadáson az ezüst étkészletet és a tányérokat ne tekintse sajátjának és a doktori címéhez hasonlóan ne lopja el :)”
 • 17. DMagóg 2013. május 31. 20:25
  „"Hangsúlyozta, hogy nem volt tudomása az egyetemnek a doktori fokozat adományozására vonatkozó, nem jogszabályszerű gyakorlatáról, a dolgozatát pedig jóhiszeműen, az akkori elvárásoknak megfelelően készítette el és nyújtotta be."

  Mert megérdemlem!
  "... a dolgozatát pedig jóhiszeműen, az akkori elvárásoknak megfelelően készítette el és nyújtotta be."
  Bár, ezt megcáfolták, azért szemrebbenés elhiszi. Ekkora naivitással elég sokra vitte! Én szégyenlem, hogy Magyarország (köztársasági) elnöke lehetett. Igaz, hogy nem nekem kell(ene) szégyenkeznem!”
 • 16. Őszödi 2013. május 31. 17:37
  „"Sajnos e jogrendszert és magát a parlamenti munkarendet is elbizonytalanító megoldásoknak az elnöksége kezdetén Kötcsén a Fidesz-KDNP-frakcióval lecsót kóstolgató Schmitt Pál nem mondott ellent. Miközben sorra hozta az AB az általa aláírt törvények kapcsán az alkotmányellenességet kimondó határozatokat, Schmitt alkotmányőri funkciójára fittyet hányva, sorra írta alá az alkotmányellenes törvényeket."

  Éljenek az ifjú keresztyén-demokraták!”
 • 15. zoolii 2013. május 31. 15:29
  „Elég szomorú az, hogy egy csaló képvisel bennünket a NOB-ban! Sportolóként minden tiszteletem az övé, de közéleti személyiségként szégyellje magát. Habár azzal a fizetéssel, amit még kibulizott magának élete végéig, lehet, hogy én is lesz@rnám az egészet. Megtette, amit megkövetelt tőle a viktor, jó zsét kap, jár neki a luxusvilla, meg még egy pár dolog - szóval nem voltak hálátlanok az ő elvtársai. Egyébként meg szerintem ez a NOB-ra sem vet jó fényt. Dehát tudjuk, hogy ők sem kisangyalok...”
 • 14. pala1964 2013. május 31. 13:52
  „én már arról olvasnék, hogy a Nemzet (ex-)Golyóstolla felkészül, és beváltva ígéretét, nekikezd a PhD-nek.

  van akkora tapasztalata sumákolásból, csúsztatásokból, életművészetből, hogy már csak tudást kellene felhalmoznia, a magabiztosság már megvan bőven”
 • 13. Agyalapi 2013. május 31. 13:07
  „Bakker! Ez az ember úgy viselkedik, mint a bokszoló, akit a 12. menetben kis híján kiütöttek, mégis úgy ünnepli magát, mint a győztes. Szánalmas vénember, eladta lelkét az ördögnek, aki gazdaggá tette, de a pokolba viszi.”
 • 12. Antal50 2013. május 31. 12:08
  „Örülhet és megnyugodhat,töltse el a megérdemelt büszkeség. Szánalmas,szégyelnivalóvá tette saját magát,bár ez saját berkeikben dicsekvésre méltó.”
 • 11. Együgyű 2013. május 31. 09:16
  „,,Figyelmeztetést kapott a NOB-tól Schmitt Pál"
  Senki ne merje áldozatvállaló, büszke Pali bácsinkat bántani! Mert az átkosban is kizsákmányolt, elnyomott volt! Most a kis vityillóiért (Villa Negráiért), vagyonkájáért megdolgozott bőven! "A Villa Negra nem apácazárda, A Villa Negra nem fényes lokál, Vagány legény, ha szépszerén bezörget itt, E csöndes házban oltalmat talál..." Jelenleg is a jövedelme olyan kevés, mint egy kisnyugdíjasé. Vélhetően a szent és demokratikus hazájának jobbítása céljából a volt köztársasági elnöki előjogairól le is mondott! Lehetséges a közszerepléstől is visszavonult és azért közpénzt nem kap. Vélelmezhetően, ha mégsem akkor erre a 2010-es választások előtt a választók 2/3-a már a választások előtt felhatalmazta!
  Éljen a demokratikus népakarat és Viktorunkat is igen kiszolgálta! Érdemeit meg el kell ismerni!!! A NOB figyelmeztetés meg egyébként sömmi!”
 • 10. pog 2013. május 31. 08:49
  „NOB belül látom van mit takargatni "egyik kutya másik eb"”
 • 9. X_Y 2013. május 31. 06:54
  „"vívóként kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál"

  Kispadon, jegyzetelgetve a társairól... mert egyszer sem lépett pástra.”
 • 8. booo 2013. május 31. 06:51
  „Még ha le is mondana azonnal minden tisztségéről!?”
 • 7. Egyolvasó 2013. május 31. 06:17
  „Teljesen egyetértek Klapka Györggyel, aki így nyilatkozott.:

  ".......Nem gondolja, hogy ezek alapján erkölcstelen ember benyomását kelti?

  Tudja, uram, én azért beszélek ilyen nyíltan erről, mert nincs ebben a <moderálva> országban valaki, aki bátran elmondja, hogy mi van, hanem mindenki minden <moderálva> megbotránkozik. Ha én egy doktorátust hamisítottam volna valamikor, és megkérdezik, hogy hamis-e, akkor azt mondom, hogy igen, és ma én lennék a köztársasági elnök. De ha elkezdek hazudozni, hogy ez nem hamis, és fenyegetőzöm, hogy majd én megmutatom. Menjen a francba az ilyen ember. Ez nem az én világom. Azért gyűlölöm a politikust mint olyat, mert gerinctelen, szar ember. Minden politikus. Kivétel nélkül mind. Én az őszinte embereket szeretem. ......."

  forrás:http://www.origo.hu/itthon/20130528-interju-klapka-gyorggyel.html”
 • 6. Zotya100 2013. május 30. 22:45
  „Hihetetlen, hogy ez az ember büszkeségről beszél! Sötétebb, mint gondoltam....”
 • 5. laca74 2013. május 30. 21:00
  „<moderálva>”
 • 4. pachakuti 2013. május 30. 20:32
  „Mer´ a jó Schmittöt mindönki csak báncsa...”
 • 3. papsajt 2013. május 30. 20:26
  „Szepesi Niki ügyét nem vizsgálják?
  "a Magyar Olimpiai Bizottság egyik jelenlegi vezetője, korábbi olimpiai bajnok vívó - akikkel szintén hált."
  link:
  http://sport.hir24.hu/sportolok-a-palyan-kivul/2013/05/29/elolvastuk-ciganyoztak-zaklattak-o-meg-hajszolta-a-szexet/”
 • 2. mivan? 2013. május 30. 20:25
  „Megszakíthatták volna most is a tv műsorokat...És még örülhet Palika bátyánk, szerintem, hogy ennyivel megúszta.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érhetők el az Országgyűlés internetes oldalai

Az oldalak kábelátvágás miatt nem érhetők el, a hiba elhárításán dolgoznak. Tovább olvasom