Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Figyelsz rám, drágám?

Nem azért nem figyelünk a másikra, mert figyelmetlenek, hanem mert nők vagy férfiak vagyunk.
A két nem képviselői nemcsak külsőre különböznek, hanem az agyműködés bizonyos sajátosságaiban is. A férfiak kilencven százalékának agyában elöl van egy pont, amely azért alakult ki, hogy a vadászatban segítse Ádám utódait. Ennek segítségével érezték meg annak idején, milyen mozdulatokra van szükségük ahhoz, hogy a vadat becserkésszék, és bizonyos távolságról lesújtsanak rá. Ma ennek segítségével mérik be a távolságokat, a tárgyak sebességét, a magasságát és mélységét.

A nők kilencven százalékának agyában ez a terület nem található meg (ezért ők például nehezebben tudnak hátramenetben parkolni). A női agy ugyanezen területén a beszédközpontjuk van. Ez harminc százalékkal nagyobb, mint a férfiaké.

– Ezért beszélnek annyit a nők? – fordulhat meg néhány férfiolvasónk fejében. Közelebb járunk az igazsághoz ezzel a válasszal: a férfiak nem jó kommunikátorok. Az agyról készült felvételek tanúsága szerint amikor egy férfi újságot olvas, valósággal „megsüketül", kizárja a külvilágot. A nő ezzel szemben meghallja, ha beszélnek hozzá, és meg is jegyzi, ami elhangzott. Ezért fordul elő gyakran, hogy miközben a férj olvas és a feleség beszél hozzá, a férfi hümmög valamit, de később, amikor az asszony arra hivatkozik, hogy ezt a dolgot már megbeszélték, semmire nem emlékszik. Persze a nej ezt a választ nem fogadja el, mert hasonló helyzetben ő megjegyezte volna a beszélgetés tárgyát.

A férfi és a női agyműködés különbségeiről szóló legújabb agykutatások – az agyműködés komputeres kivetítése – arról győznek meg, hogy a nők és a férfiak teljesen másként gondolkodnak. Két másként gondolkodó ember pedig nehezebben figyel egymásra.
– Nagyon idegesített, hogy a feleségem elkezd valamiről beszélni, aztán egy perc múlva belevág egy másik témába, majd kisvártatva egy harmadikat is felvet – nyilatkozza egy interjúban a Testbeszéd című könyv világhírű szerzője, Allan
Pease.
– Észrevettem, hogy ha társaságban történik ugyanez, a férfiak pillanatok alatt elvesztették a fonalat, a nők azonban tökéletesen követni tudták őt a társalgásban.

Az 1976-ban megjelent és nyomban bestsellerré vált könyv írója sok egyéb mellett azt is állítja, a férfiak jobban emlékeznek arra, hogy egy beszélgetés során szó szerint mi hangzott el, a nőknek azonban jobbak a megérzéseik azzal kapcsolatban, hogy mit is jelentett a beszélgetés voltaképpen. Ez az állatvilágból ered, ahol a nőstény állatnak jobban kell ismernie a gesztusok, hangjelzések jelentőségét, hogy meg tudja védeni a kölykeit, míg a hím állatnak a vadászat az elsődleges feladata. Ezért van az, hogy a férfiak nehezen tudnak hazudni a nőknek. Ha egy férfi titkol valamit, jobban teszi, ha telefonon vagy faxon kommunikál a nővel, mert szemtől szemben biztosan csatát veszít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADAM: kiszámolják az adóját

Több mint háromszáz érdeklődő járt az APEH nyílt napján az adóhatóság győri, soproni és mosonmagyaróvári ügyfélszolgálati irodáin, annyian, mint egy átlagos napon, kedden viszont nem lett volna ügyfélfogadás. Az APEH az adóbevallást felváltó egyszerűbb elszámolási lehetőségről, az ADóhatósági AdóMegállapítás feltételeiről szerette volna tájékoztatni az ügyfeleket.  Tovább olvasom