Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Fiktív adóbevallással is találkozott a NAV

Az adózók több hibát is elkövettek a 2012. évi szja-bevallásokban, akadt, akinél a bevallott jövedelem sem stimmelt, mások jogosulatlanul akartak kedvezményt igénybe venni, sőt fiktív adóbevallással is találkoztak a revizorok.
Az adóvisszaigénylést tartalmazó személyijövedelemadó-bevallások úgynevezett kiutalás előtti ellenőrzése az idén is kiemelt feladata volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - ismerteti közleményében a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

Az egyik leggyakrabban előforduló hiba még mindig a bevallott, illetve a valójában megszerzett jövedelem közötti eltérés volt. Ez akkor fordult elő, amikor a magánszemély több forrásból, vagy különböző jogcímeken szerzett jövedelmet.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztáraktól származó egyéb jövedelmeket és az egyéb jövedelemhez kapcsolódó eho kötelezettséget is sokszor mulasztották el bevallani.

Továbbra is gyakori hiba, hogy az élet-, illetve nyugdíjbiztosítás feletti rendelkezési jog gyakorlása esetén nem szerepeltették a 2009. évi adóbevallásban érvényesített biztosítási kedvezménnyel növelt összeget.

Az érvényesíthető adó-, illetve adóalap kedvezmények esetében a leggyakrabban a lakáscélú hiteltörlesztés igénybevételét, valamint a családi kedvezményt szerepeltették jogosulatlanul, illetve kisebb arányban a halasztott tandíjkedvezményt.

A családi kedvezmény érvényesítésekor többször találkoztak az adóellenőrök olyan házastársakkal, élettársakkal, akik ugyanazon gyermek után érvényesítették külön-külön a kedvezményt, illetve megosztás esetén többször nem feleltek meg a feltételeknek, például a szülők nem közös háztartásban élnek, az egyik fél lakcímmel nem rendelkezik, a családi pótlékot a szülő egyedülállóként veszi igénybe.

Külföldi munkavállalásnál többen a külföldön megfizetett adóelőleget tévesen, a kifizetők által levont adóelőleg sorban tüntették fel, így a NAV adókülönbözetet állapított meg.

Az idén is találkoztak a revizorok olyanokkal, akik úgynevezett fiktív adóbevallás benyújtásával kívántak illegális jövedelemre szert tenni. Az érintettek az adóbírság mellett büntetőjogi eljárásra is számíthatnak - közölte a NAV.

Az észak-magyarországi régió adóellenőrei a közlemény szerint nemcsak kiutalás előtti ellenőrzéseket végeznek, hanem az elévülési időn belül utólagos adóellenőrzéssel folyamatosan vizsgálják az szja-bevallások hitelességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: több mint 4 millióan élnek a létminimum alatt

Az ellenzéki párt célja egy olyan ország, ahol az emberek napról napra jobban élnek. Tovább olvasom