Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Film készül Csáth Géza naplóiból

A komáromi Monostori Erődben Ópium címmel, dán, magyar és norvég színészek szereplésével forgat filmet Csáth Géza naplóiból Szász János. A filmben Csáth stubnyai naplójából és az orvosi publikációként megjelent Egy elmebeteg nő naplójából bontakozik ki az 1913-as években játszódó történet.
„A filmben Csáth stubnyai naplójából és az orvosi publikációként megjelent Egy elmebeteg nő naplójából bontakozik ki az 1913-as években játszódó történet, amelyben egymásra talál a szenvedélyes beteg, Gizella és az érzelmek nélküli Brenner doktor" - számolt be a cselekmény főbb vonalairól a rendező, aki korábbi, Wittman fiúk című filmjében is Csáth Géza egy alkotását dolgozta fel.

A színházi évad közepén nem lehetett csak magyar színészekkel megoldani a szerepeket, így került a filmbe a Brenner doktor szerepét játszó László Zsolt mellett a Moravcsikot megformáló dán Ulrich Thomsen - hozta szóba a szereplőválogatás nehézségeit Szász János. Gizellát a norvég Kristi Stuboe játssza, mert a felkért magyar színésznők nem vállalták a szerephez szükséges lelki lemeztelenedést - tette hozzá a rendező.

A komáromi Monostori-erőd méteres falai között korhű és kitalált vizsgálati eszközökkel rendeztek be egy múlt század eleji tébolydát, melyben az elmebajok kezelése inkább ördögűzésnek és kínzásnak tűnik. Gizella, a tébolyult, szenvedélyes és rengeteget író nő találkozik Brenner doktorral, aki csak saját történetét képes elmesélni, de írni már nem képes. Brenner rájön, hogy érdemes figyelni a másik emberre. Megérti a nőt, aki arra kéri, vegye ki az agyát, és hozzásegíti, hogy nyugodtabban éljen - tért ki a történet részleteire a rendező.

Az Ópium forgatókönyvét Szász János és Szekér András írta, az operatőr Máthé Tibor. Az alkotás a Hunnia Filmstúdió és a német EuroArts koprodukciójában, Sándor Pál, Hámori András és Krskó Tibor produceri munkájával készül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom