Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Film készült a bencések életéről

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be A közvetítő c. filmet, amelynek központi alakja Várszegi Asztrik főapát.
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be Budapesten Petényi Katalin és Kabay Barna filmjét, A közvetítőt. A lírai dokumentumalkotás központi alakja Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

Népes közönség jelent meg tegnap a budapesti Uránia moziban. A közvetítő című alkotás díszbemutatója előtt Várszegi Asztrik főapátot arról kérdeztük, miként éli meg egy szerzetes, hogy rendjének múltjáról, jelenéről, a bencések életéről film születik.

Várszegi Asztrik és a dalai láma
– Nem védekezés, csak tény: ártatlan vagyok ebben az ügyben. Nem én találtam ki, nem én kezdeményeztem, nem én kerestem a lehetőséget. Kívülről jött a kérés, hogy ez az alkotás megvalósulhasson, amely a kezdeti kisfilmből, majd kisfilmekből egészen a másfél órás moziig formálódott – nyilatkozta lapunknak Várszegi Asztrik. – Szorongás van bennem, mert nem tudom, hogy az embereknek ez a sajátos üzenet mit jelent.

A személyes, közvetlen kapcsolat más, mindig erősebb, mint a képernyőn, a vásznon, vagyis a közvetítőkön keresztül továbbadott gondolat. Szorongás van bennem amiatt is, hogy az emberek megértik-e, vagy elutasítják ezt a fajta üzenetet. A kétségeimmel együtt öröm is lakozik lelkemben, hiszen az evangélium, az örömhír mindenkihez szól, nemcsak a templomban, hanem az utcán is.

– Ha valaki rászánja magát, hogy ezt a közel másfél órás filmet megnézze, hogy lelkébe épüljenek a szavak, a liturgikus zene, a művészi felvételek, akkor biztos, hogy a töredékes üzenet megérkezik. Istenről és arról, hogy mit kellene tennünk mindennapi életünkben – mondta Várszegi Asztrik.

Petényi Katalin és Kabay Barna filmjének díszbemutatója előtt többek között Horányi Özséb, a Pax Romana egykori elnöke szólt a közönséghez.
– Átmeneti korban élünk, az átmenetiség arra vonatkozik, hogy a régi erkölcsöket már nem tekintjük érvényesnek, talán már nem is ismerjük. Az új helyzetben sokszor közönybe süppedve, riadtan keresünk. Ilyenkor van, volna szükség értékközvetítő intézményre. Olyanra, mint az egyház. Természetesen akkor, ha felkészült a szerepre. Nagy felelősség úgy beszélni a társadalmilag hiányzó, vagy a konfliktushelyzetekben megoldást segítő értékekről, hogy azok érthetősége kérdéses. Azok a törekvések, amelyeket ez a film érzékeltet, igazi keresztény értelmiségi törekvések. Az értelmiségi szerepválasztásra elsősorban a rend nagy tekintélyű vezetőjétől, de minden megszólaló rendtársától példát kapunk. Köszönet érte! Erről szól a film.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola

Tovább olvasom