Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Filmes bakik százszámra

Általában több mint száz, figyelmetlenségből elkövetett hiba van a monumentális hollywoodi filmekben.

A sithek bosszúja eddig 23 hibánál tart
Hány hibát követnek el a sok százmillió dollár összköltségvetésű filmek rendezői pusztán figyelmetlenségből? Ötöt-hatot? Kapaszkodjanak meg: általában több mint százat.

Grievous tábornok hajóján, amikor Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi Dooku gróffal készül megküzdeni, mindketten ledobják a köpönyegüket a földre Palpatine szenátor előtt; a következő kameraállásnál megváltozik a ruhadarabok helyzete – ez az egyik legfrissebben felfedezett hiba a Csillagok háborúja időrendben hatodik, utolsó, amúgy harmadik részében. Mindez a movie-mistakes.com amerikai internetes honlapon olvasható, amely a filmes bakik elképzelhetetlenül gazdag tárháza. A dolog úgy működik, hogy lelkes filmnézők árgus szemmel nézik a mozgóképeket, hogy ráleljenek a rendezők apró figyelmetlenségeire – a site tanúsága szerint elsöprő sikerrel.

A Gladiátorban eddig 155 hibát találtak
A sithek bosszújából imént említett hiba teljesen tipikus folytonossági probléma. Ebből van messze a legtöbb, nyilvánvalóan: az általunk egységes egészként látott filmeket rengeteg jelenetből vágják össze, amelyeket ráadásul esetenként sok tucatszor vesznek fel, és nem is a mozivászon időrendjében. George Lucas rekordokat döntő alkotásában is sorjáznak a hibák, lapzártánkkor 23-at mutatott a számláló. Nézzünk közülük néhányat!

Abban a jelenetben, amikor Obi-Wan Kenobi a jedik hangárjában áll, mielőtt elindulna megkeresni Grievoust, öt köztársasági rohamosztagossal beszél. Az egyik vágásnál közülük kettő szőke hajú, három barna hajú klón, míg néhány pillanattal később mindegyik barna hajú. Amikor Mace Windu és Palpatine harcol egymással, utóbbi megsérül. Közben tisztán látszanak a fogai – amelyek száma, tisztasága és formája változik a vágások közben. Van ennél kissé összetettebb figyelmetlenség is. A Csillagok háborúja második részében, A klónok támadásában Anakin karját a könyöke felett vágják le. A mostani részben látjuk a műkezét, amely a könyöke alatt kezdődik. Úgy látszik, a későbbi Darth Vader könyöke visszanőtt valahogyan.

A Harry Potter mindhárom része rajta van a top 15-ös listán
A leleményesek két más típusú problémát is észrevettek. Amikor Anakin katonákat vezet a jedi templomba, a lépések zaja nem egyezik azok ütemével. Aztán: Anakin megpróbál leszállni Grievous lángoló hajójával a Coruscanton, mentőhajók érkeznek és folyadékkal oltanak. Ennek a sebesség miatt gőzszerűen kellene hátrafele szállni, és nem sugárban ott maradni. Zárójelben még az is szerepel: hogy megértsük, próbálkozzunk vizet kiönteni egy gyors autóból. Nahát…

TOP 15

1. Harry Potter és a titkok kamrája, 286
2. A Karib-tenger kalózai – A fekete gyöngy átka, 277
3. Harry Potter és az azkabani fogoly, 275
4. Horrorra akadva 3., 244
5. A Gyűrűk ura – A Gyűrű Szövetsége, 242
6. A Gyűrűk ura – A király visszatér, 238
7. A Gyűrűk ura – A két torony, 234
8. Csillagok háborúja – Egy új remény, 208
9. Trója, 196
10. Harry Potter és a bölcsek köve, 195
11. Titanic, 173
12. Aladdin, 164
13. Pán Péter, 162
14. Szépség és Szörnyeteg, 158
15. Gladiátor, 155

Ebből is látszik, milyen éles szemet, elhivatottságot és őrültséget igényel a bakivadászat. A honlapon szavazni is lehet a legjobb hibákra. Ezt a listát évek óta a Csillagok háborúja első, vagyis negyedik, szóval 1977-es epizódjának egyik jelenete vezeti. Az Egy új reményben a rohamosztagosok betörnek az irányítóterembe, miközben az egyik harcos úgy lefejeli az ajtófélfát, hogy majdnem hanyatt esik. Azóta Lucas is vette a lapot, és ironizált egy kicsit: az új DVD-verzióban más hanghatást is kreáltak a koppanáshoz. A második helyen az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett Kommandó áll, amelyben egy sárga Porsche előbb összetört, majd ép állapotban tűnik fel. A dobogóra a Rocky Horror Picture Show kapaszkodott még fel, egy különlegesebb hibával. A filmben az hallható, hogy késő novemberi este van, majd rögtön a következő jelenetben Brad és Janet autóval megy, miközben Richard Nixon amerikai elnök lemondási beszédét hallgatja a rádióban – amely azonban 1974 augusztusában volt.

A Titanic a 11. a listán
A példákat vég nélkül lehetne sorolni. Az Egri csillagokat idézi, amint a Gladiátorban feltűnik a stáb egyik tagja, kék farmerban. A Terminátor 3-ban egy Cessna repülőgép farára írt szám (N3035C és N9373F) váltakozik vágásról vágásra. A Titanicban Jack olyan tavat említ Chippewa Fallsból, amit csak 1918-ban, tehát a luxushajó elsüllyedése után hat évvel töltöttek fel vízzel. A Harry Potter és a titkok kamrájában egy ízben előtűnik a Malfoyt játszó színész rövid barna haja, míg A Gyűrűk ura első részében a távolban egy autó halad, porfelleget hagyva maga után.
A film örök, a filmes bakik is azok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

építik a stadion lelátóját

A keleti lelátó alapozásával tegnap megkezdődött a győri ETO-stadion átépítése. Az öltözőépületet és… Tovább olvasom